I Trøndelag viser politiets krimstatistikk fra 2017 at rundt 45 prosent av alle anmeldte seksuelle overgrep er overgrep mot barn. Det er høyere enn andelen på landsbasis, som er hver tredje.

Fra 2016 til 2017 har det i Trøndelag politidistrikt vært en nedgang i anmeldte seksuelle overgrep mot barn på 2,3 prosent, fra 255 til 249 saker. Totalt innenfor seksuallovbrudd (sedelighet) var det i samme periode en nedgang på 8 prosent.

Politiinspektør Anders Sunde-Eidem, leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning i Trøndelag politidistrikt, sier det hefter noe usikkerhet om årsakene til at andelen barn er høyere i Trøndelag enn på landsbasis.

- Vi har høyt fokus på dette saksfeltet. Det kan også være interne forskjeller på hvordan samarbeidet er mellom kommunale etater som Barne- og familietjenesten og politiet, og det kan også være forskjeller i hvilke terskler som ligger til grunn for anmeldelse til politiet. Trøndelag politidistrikt ligger nokså høyt på landsstatistikken i antall gjennomførte avhør. Politidistriktet ser på det som positivt at saker anmeldes, da vi ønsker at slike saker skal komme frem i lyset heller enn å forbli mørketall, sier Sunde-Eidem.

Overgrep på nettet

Antallet anmeldte voldtekter gikk ned i 2017 med 11,2 prosent sammenlignet med året før, fra 161 til 143 anmeldelser. Tallene inkluderer også voldtekt av barn, som for øvrig hadde en økning i antall saker med 21,4 prosent.

Det er registrert en økning i antall seksuallovbrudd med bruk av Internett. Ifølge Sunde-Eidem videreføres en utvikling med økende antall anmeldelser. Det gjelder hovedsakelig overgrep mot barn, i 2017 var økningen på 76,5 prosent.

- Hva forklarer økningen?

- Vi får mange av sakene fra Kripos, og det kan være at de har oversendt flere saker i 2017 sammenlignet med 2016. Disse sakene omfatter også saker hvor ungdommer sprer nakenbilder av hverandre, og her har vi sett en økning den siste tiden.

Mer vold i sentrum

For kriminalitetstypen vold, som dekker både fysisk vold og trusler, har det vært en økning på 54,9 prosent, fra 153 saker i 2016 til 237 saker i 2017.

- Er det Trondheim og Midtbyen som dominerer?

- Vi ser en økning i hele politidistriktet, utenom Fosen. Det er en liten økning i volden i Trondheim sentrum også. I tillegg er det en økning i volden i Verdal og Stjørdal, hvor bl.a. en del gjengangere står for en stor del av de anmeldte forholdene.

Tallet på anmeldelser av mishandling i familieforhold økte med 29,3 prosent i fjor, fra 253 til 327 anmeldelser. Dette gjelder mishandling med legemskrenkelse (fysisk vold), men også psykisk mishandling. Antall familievoldssaker økte i 2017 med 8,1 prosent, fra 467 til 505 saker.

Fokus på familievold

- Vi har hatt fokus på området siden vi gjennomførte en familievoldsanalyse for noen år siden. Det er en økt bevissthet i alle ledd om disse sakene fra toppledergruppen, til operasjonssentral, patruljene og etterforskningsmiljøene. Dette er også tema i politiråd og kommunene. Kommunenes innsats på feltet kan også ha en betydning. Det rulles ut landsomfattende kampanjer for å endre holdninger og stimulere til at ofre står frem. Dette kan også bidra positivt til at saker avdekkes, sier politiinspektøren.

Antall anmeldelser av fysisk vold som ikke er omfattet av lovhjemlene for mishandling i nære relasjoner, økte med 9,6 prosent, fra 821 til 900 anmeldelser. Den grovere fysiske volden ble redusert med 2,6 prosent, fra 196 til 191 anmeldelser. Den største økningen skjer i Midtbyen, Møllenberg og Ranheim i Trondheim og i Stjørdal.

Vold mot politiet

Det er anmeldt tre drap og fire drapsforsøk i 2017, mot to drap og ett drapsforsøk i 2016. Tallet på hatkrim-saker økte fra 16 saker i 2106 til 23 saker i 2017. Disse sakene gjelder kriminelle handlinger på bakgrunn av rase/etnisk tilhørighet, religion, seksuell legning og nedsatt funksjonshemning.

Anmeldelser for vold, forulemping eller trusler mot politiet økte i 2017 med 52,8 prosent sammenlignet med samme periode året før, fra 144 til 220 saker. Ved første halvår 2017 var 65 prosent av sakene knyttet til en pågripelsessituasjon, mens 20 prosent knyttes til transport av arrestant og 15 prosent skjedde i forbindelse med innsetting i arresten. Undersøkelsen er gjort av hovedverneombudet i Trøndelag politidistrikt, og sakene er fra hele 2016 og frem til juni 2017.

- Det er flere årsaker til denne økningen. Politiet er blitt mer bevisste på å opprette anmeldelser mot personer som begår vold, truer eller forulemper politiet i tjenesten. Tidligere aksepterte nok politiet mer av vold/trusler før de opprettet saker. Videre er det mange tilfeller av rus/psykiatri som medfører hendelser i denne kategorien, sier Sunde-Eidem.

Politiet ser også en del tilfeller av gjengangere hvor enkeltpersoner kan ha mer enn ti saker mot seg om vold mot politiet. I flere av disse sakene er gjerningspersonene unge, og har tilknytning til barnevernstiltak.

Ola Hegvold951 98 687ola.hegvold@adresseavisen.no

Nettroll: Det er registrert en økning i antall seksuallovbrudd med bruk av Internett i Trøndelag politidistrikt. Ifølge politiinspektør Anders Sunde-Eidem gjelder det hovedsakelig overgrep mot barn. I 2017 var økningen på 76,5 prosent. Foto: Håvard Haugseth Jensen