Det har vært eiermøte i Technoport, hvor styrelederen orienterte om foreningens økonomi og videre plan.

Resultatprognose for i år viser et estimert underskudd på 2,1 millioner. I fjor var underskuddet på 2,8 millioner og i 2015 2,6 millioner kroner. Foreningen gikk inn i 2017 med en negativ egenkapital på 1,6 millioner.

Technoport ble etablert i 2005, og bak selskapet står blant annet NTNU og Sintef, samt Statoil og Sparebank 1 SMN.

Les også: Technoport-sjefen har sagt opp etter ett år i jobben

Kommunaldirektør Ola By Rise. Foto: Morten Antonsen

- Ikke fornøyd

- Rådmannen er ikke fornøyd med den økonomiske utviklingen i Technoport, og peker på for dårlig styring og manglende styringssystemer, sa kommunaldirektør Ola By Rise da han orienterte politikerne i formannskapet om saken tirsdag.

Styrelederen bekrefter at hun mener den økonomiske situasjonen er alvorlig:

- Men jeg mener verdiene i form av brand, kompetanse og støtte fra eierne er større enn det underskuddet tilsier. Jeg er ikke fornøyd med driften, men jeg anbefaler videre drift av selskapet, og eierne ga styret tillit til å fortsette. Nå har vi to viktige oppgaver: Å få orden på økonomien og å ansette ny daglig leder, sier styreleder Nina Udnes Tronstad.

I september ble det klart at daglig leder Lars Iversen slutter i stillingen.

Lars Iversen slutter i stillingen som daglig leder for Foreningen Technoport. Foto: Espen Bakken

Lanserte tiltakspakke

Styrets leder presenterte en tiltakspakke som eierne sa seg fornøyde med.

- Alle eierne var også tydelig på at de ønsket å fortsette medlemskapet i foreningen, men at økonomien må bringes under kontroll, sa By Rise i formannskapet.

Rådmannen la også vekt på at det har vært en positiv utvikling på inntektssiden, gjennom økte medlemsavgifter. Technoport har også vært med på å arrangere for eksempel Starmus-festivalen, oppfinnerfestivalen Maker Faire, Trondheim Playground og Technoports årlige konferansen med samme navn.

- Det er også positivt at Gunnar Bovim og NTNU, som kanskje den viktigste eieren, ga tydelige signaler om at de vil satse på Technoport også i fremtiden, ikke minst etter Starmus, sa kommunaldirektøren i formannskapet.

Tronstad sier dette om hvorfor de går i underskudd:

- Det er enkelt: Økonomistyringen har vært for dårlig, kostnadene er høyere enn inntektene, sier hun.

- Er dette en del av bakgrunnen for at daglig leder går av?

- Det må du spørre han om, sier styrelederen.

Lars Iversen sier til Adresseavisen at hans avgang ikke har noen ting med økonomistyring å gjøre. Toppledere fra NTNU, Sintef, Statoil, Sparebank1 SMN, DnB, Innovasjon Norge, kommunen og fylkeskommunen var med på eiermøtet.

Les også: Den syngende astronauten Chris Hadfield til Technoport