Den 22. august skjedde tabben som ikke burde skjedd, ifølge Haukeland sykehus.

Ved en feil satte en lege ved sykehuset en sprøyte med cellegift i Jabrails hjerne, i stedet for gi den intravenøst.

– Det er snakk om feilbehandling av en pasient. Dette har fått livstruende konsekvenser for pasienten, sier direktør Hansen til BT.

Etter feilbehandlingen ble gutten umiddelbart sendt til intensivavdelingen på Haukeland i kunstig koma.

Direktør ved Barne- og ungdomsklinikken, Britt Skadberg og Eivind Hansen, administrerende direktør ved Haukeland sjukhus, var i møte med guttens familie søndag kveld. Foto: ørjan deisz

– Enormt tøft

Feilbehandlingen førte til at et undersøkelsesteam fra Statens helsetilsyn rykket ut til Haukeland sjukehus den 28. august.

Nå er det opprettet tilsynssak.

BT treffer en talsperson for familien, Aslan Emz på Haukeland sjukehus søndag ettermiddag. Han sier familien har det svært tøft.

Siden hendelsen skjedde den 22. august, har både slekt og venner av familien kommet til Haukeland for å bistå foreldrene til seksåringen.

Guttens foreldre er begge norske statsborgere, men kommer opprinnelig fra Tsjetsjenia.

– Familien er rystet. Vi har det veldig tøft akkurat nå alle sammen, sier Emz.

Familiens talsperson, Aslan Emz, sier familien har det svært vanskelig som følge av saken. Foto: ØRJAN DEISZ

Beklager på det sterkeste

Direktør Hansen ved Haukeland, sier til BT at legen som gjorde feilen er sykemeldt som følge av hendelsen.

– Vi følger alle partene i saken tett opp. Haukeland sykehus beklager denne saken på det sterkeste.

Søndag kveld var tre representanter fra ledelsen ved Haukeland i et møte med guttens familie. Også Hansen har møtt familien.

Hansen forteller at familien kom med flere konkrete krav til Haukeland under søndagens møte, men ønsker ikke å kommentere dette ytterligere.

– Det er krevende å møte pårørende i en slik situasjon. Men det er selvsagt mest krevende for de pårørende selv.

Hansen sier at pasienten blir fulgt tett opp.

Mistanke om svikt

Avdelingsdirektør Brynhild Braut i Undersøkelsesenheten i Statens helsetilsyn skriver i en epost til BT at helsetilsynet rykket ut til Haukeland etter varselet.

«Helse Bergen varslet Statens helsetilsyn om en alvorlig hendelse ved Barneklinikken etter spesialisthelsetjenesteloven paragraf 3–3 a. Hendelsen var en alvorlig livstruende skade på et barn etter en feilmedisinering i forbindelse med cellegiftbehandling.», skriver Braut i eposten.

Nærmere undersøkelser av saken ga mistanke om svikt i helsehjelpen, og det ble derfor bestemt å opprette tilsynssak.

28. august rykket et team fra Undersøkelsesenheten ut og intervjuet helsepersonell, ledere og pårørende for å undersøke hva som hadde skjedd og hvordan det kunne skje.

Dette var samme dag som Helse- og omsorgsminister Bent Høie var på Haukeland i forbindelse med sin valgkampturne.

Han ble ikke informert om saken, forteller direktør Hansen.

På bakgrunn av innhentet informasjon holder Statens helsetilsyn på med å lage en foreløpig tilsynsrapport som vil bli sendt Helse Bergen og pårørende til uttalelse.

– Svært alvorlig sak

Ifølge fylkeslege Helga Arianson var det Haukeland sjukehus som selv varslet Statens helsetilsyn like etter at hendelsen hadde skjedd.

Arianson sier hun ble gjort kjent med saken i forrige uke.

– Vi oppfatter dette som en svært alvorlig sak.

– En sprøyte som skulle bli satt intravenøst, ble ved en feil satt i hodet. Konsekvensen av dette er alvorlig, sier Arianson.

Fylkeslege Helga Arianson sier hun oppfatter saken som svært alvorlig.

Bekrefter tilsynssak

Direktør ved Barne- og ungdomsklinikken Britt Skadberg, skriver i en uttalelse at de bekrefter at Helsetilsynet er varslet.

«Vi kan bekrefte at vi har en pågående tilsynssak. Det dreier seg om en hendelse på Barne- og ungdomsklinikken som vi umiddelbart varslet Helsetilsynet om. Taushetsplikten gjør at vi ikke har anledning til å kommentere saken ytterligere, sier direktør ved Barne- og ungdomsklinikken Britt Skadberg.», står det i uttalelsen.

Direktør Hansen opplyser til BT at saken rutinemessig er meldt til politiet.

– Etter denne hendelsen har vi gjort det vi kan for å unngå at dette kan skje igjen. Det er viktig for oss at Helsetilsynet gjennomgår denne saken grundig.