Denne uka går øvelsen Tyr av stabelen. Krisescenariene utspiller seg i de to politidistriktene Romerike og Oslo, først og fremst på Oslo Lufthavn Gardermoen og i Oslo sentrum.

- Etter 22. juli har vi for alvor sett hvor viktig det er at vi faktisk øver der det er størst sjanse for at vi skal brukes. Da er det viktig å komme seg ut av skog og mark, og trene langt mer i byer og tettsteder, sier oberstløytnant Ole Anders Øie, sjef for Hans Majestet Kongens garde, til VG.

Skal hjelpe politiet

Dette er den første og største antiterrorøvelsen siden terrorangrepet 22. juli i fjor. Anders Behring Breiviks handlinger viste tydelig og klart at det kan oppstå situasjoner der det er ønskelig at militære avdelinger bistår politiet. Derfor har Garden fått i oppdrag å hjelpe politiet i krisesituasjoner med å sikre viktige bygninger som Stortinget og regjeringsbygninger. Det skriver NTB.

- Øvelsen er en sentral del av politiets oppfølging av 22. juli-kommisjonens rapport, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til NTB.

Forsvaret er klar over av trusselbildet stadig forandrer seg, og dermed må også soldatene tilpasse seg denne utviklingen.

- I årene som kommer vil vi øve i byer og tettsteder på Østlandet, langs Sørlandet, på Vestlandet og i Trondheim. Hvis vi skal brukes mer i byer, må vi øve mer i byer, sier brigader Odin Johannessen til VG.

- Trønderne må være aktive

Oberstløytnant Frank Stølan, talsmann for generalmajor og hærsjef Per Sverre Opedal, mener det er essensielt at man har øvelser på steder hvor befolkningen i Norge bor og hvor det finnes infrastruktur som kan bli rammet.

- Nå har Bergen meldt seg på banen, og da tror jeg også trønderne vil være aktive for å få en slik øvelse til sitt område, sier han til Adressa.no.

Forsvaret har blant annet hatt store vinterøvelser i Trøndelag, og også trent på scenario i utkanten av Trondheim. Antiterrorøvelser derimot kan være mer aktuell å ha i sentrum av byen.

- Absolutt. Man må trene og øve der man kan forvente at det vil skje aksjoner. Vi skal uansett støtte politiet og det kommer jo an på hvor de ønsker å ha øvelser, sier Stølan, som er glad for at det har blitt enda større fokus på samarbeidet mellom forsvaret og politiet i forbindelse med større krisesituasjoner. Han nevner at også Trondheim lufthavn Værnes og trønderske steder med tung og viktig industri kan være aktuelle øvingsmål.

- Skal se på oss som en trygghet

Han ønsker seg en omfattende øvelse i Bergen til neste år.

- Det er ingenting som er endelig bestemt. Men jeg håper at vi skal være synlige på sentrale deler av Vestlandet i løpet av 2013, ja, sier Johannessen.

I sommer vedtok Stortinget en instruks som skal gjøre samarbeidet mellom Forsvaret og politiet enklere i krisesituasjoner.

Johannessen er klar på at de hæren må øve på stedet hvor det potensielt kan oppsto terroraksjoner.

- Det blir som om et fotballag bare skulle spilt på naturgress. I det øyeblikket de må spille en kamp på kunstgress, er de ikke godt nok forberedt. Vi må ta byene i bruk for å utvikle ferdighetene våre, sier han, og ber folk om å bli vant til synet av kampklare soldater i sentrum av de større byene i Norge.

- Jeg synes det er et poeng i seg selv at folk skal bli vant til oss. Da vil også folk til slutt se på oss som en trygghet, ikke en trussel, sier gardesjefen.

Som en del av øvelse Tyr overtok væpnede gardister vaktholdet rundt Utenriksdepartementet tirsdag. Hensikten med øvelsen er å trene på samarbeid mellom Forsvaret, politiet og de andre nødetatene. Foto: NTB SCANPIX
Bevæpnet politi har sperret av Stortinget og området rundt Stortinget i Oslo sentrum tirsdag. Vaktholdet er en del av øvelsen Tyr 2012 Foto: NTB SCANPIX
Gardens beredskapsstyrke var klar til innsats kort tid etter at øvelse Tyr startet denne uka. Foto: NTB SCANPIX