Støttegruppen mener blant annet at kommisjonen behandlet politiets båttabber og manglende lokalkunnskap under Utøya-aksjonen lettvint. I tillegg mener gruppen at behandlingen av etterlatte og overlevende ikke er blitt fulgt skikkelig opp, skriver Aftenposten.

De etterlatte har foreløpig vært forsiktige med å kritisere myndighetene, politiet og regjeringen etter 22. juli, men i høringsuttalelsen kommer det kraftig kritikk.

Blant annet tolker de Gjørv-kommisjonens rapport som at norsk politi er vanstyrt.

«Norsk politi fremstår i dag som en vanstyrt etat uten vedlikehold av den kompetanse og trening som er nødvendig for å beskytte borgere», skriver Støttegruppen i uttalelsen.

De etterlyser en fullstendig snuoperasjon i norsk politi, men uttrykker samtidig tvil om det finnes ledere i politiet som kan få til en slik endring.

Støttegruppen beklager også sterkt at kommisjonen av kapasitetshensyn valgte å ikke gå inn på hvordan oppfølgingen av de overlevende og etterlatte har vært.

«Mens akuttfasen er godt kartlagt, er det et stort savn for oss rammede at kommisjonen ikke har sett nærmere på den psykososiale oppfølgingen som har, eller skulle ha vært gjort, av kommunene», skriver leder Trond Henry Blattmann.

Han viser til at Støttegruppen vet om mange enkeltpersoner og familier som ikke har fått den hjelpen de trenger.