Det nye arbeidsutvalget vil bestå av åtte kvinner og sju menn.

Sør- og Nord-Trøndelag slår seg sammen 1. januar 2018, og på veien dit skal de to fylkestingene slås sammen i en fellesnemnd for Trøndelag. Til daglig skal spørsmål rundt et samlet Trøndelag avgjøres i fellesnemndas arbeidsutvalg (AU), som på mange måter vil fungere som et fylkesutvalg for Trøndelag.

15 politikere

Den nye fellesnemnda består av hele 78 folkevalgte, og vil være vanskelig og kostbar å samle ofte. Derfor skal et arbeidsutvalg på 15 politikere samles hver måned for å fatte beslutninger i saker som angår begge de to fylkene frem til sammenslåingen.

Førstkommende onsdag samles de gamle fylkestingene i begge trøndelagsfylkene for å velge arbeidsutvalg. Der skal det sitte 15 politikere, fordelt etter hvor mange representanter de har i de to fylkestingene. Anne Marit Mevassvik, som leder fellesnemnda, skal også lede arbeidsutvalget, mens Tore O. Sandvik blir nestleder. I tillegg til disse to skal Ap ha ytterligere fire representanter i arbeidsutvalget.

Etter det Adresseavisen forstår vil disse fire fra Ap bli: Fylkesråd Terje Sørvik og fylkesråd May Britt Lagesen fra Nord-Trøndelag og Kirsti Leirtrø og Hanne Moe Bjørnbet fra Sør-Trøndelag.

Samarbeid

Høyre og Venstre har slått sine lister sammen foran konstituering av arbeidsutvalg, og fordeler de tre plassene de får mellom seg. Det betyr at Høyres gruppeleder i Sør-Trøndelag, Henrik Kierulf og fylkesordfører Pål Sæther Eiden i Nord-Trøndelag tar Høyres to plasser. Venstres gruppeleder i Sør-Trøndelag, Elisabeth Paulsen, kommer også til å få en plass der takket være dette valgtekniske samarbeidet.

Arbeiderpartiet har inngått en avtale med KrF, SV, MDG og Senterpartiet som sikrer rødgrønt flertall i arbeidsutvalget. Fra Senterpartiet vil fylkesvaraordfører i Sør-Trøndelag, Gunn Iversen Stokke og nyvalgt fylkesråd for samferdsel og miljø i Nord-Trøndelag, Tomas Iver Hallem sitte i AU.

Samarbeidet med Ap sikrer at KrF blir representert med Karin Bjørkhaug, som i dag leder komiteen for infrastruktur i Sør-Trøndelag. SVs gruppeleder i Nord-Trøndelag, Torgeir Strøm og MDGs gruppeleder i nord, Tommy Reinås skal også inn i det nye utvalget.

Frp får en plass i det nye AU, og etter det Adresseavisen forstår blir dette Anita Gilde som er gruppeleder for Frp i Sør-Trøndelag.

Åtte kvinner og sju menn

Dette betyr at det nye Trøndelag skal ledes av åtte kvinner og sju menn. Sju av de 15 er nordtrøndere mens åtte kommer fra det politiske miljøet i Sør-Trøndelag. Arbeidsutvalget skal jobbe frem til sammenslåingen av Trøndelag er et faktum. I oktober 2017 vil det nye fylkestinget som skal ta over fra 2018 bli konstituert. På veien dit vil prosessen om hvem som skal bli det nye Trøndelags fylkesordfører bli avklart. I samarbeidsavtalen mellom Ap og Sp er det allerede klart at Ap skal ha ordføreren mens Senterpartiet skal ha varaordføreren.

Skal inn i AU: Tomas Iver Hallem (Sp). Foto: LEIF ARNE HOLME
Skal inn i AU: May Britt Lagesen (Ap). Foto: LEIF ARNE HOLME, Adresseavisen
Skal inn i AU: Henrik Kierulf, Høyre. Foto: Morten Antonsen
Skal inn i AU: Hanne Moe Bjørnbeth (Ap). Foto: Hilde I. Skjesol
Skal inn i AU: Tommy Reinås (MDG). Foto: Morten Antonsen
Skal inn i AU: Elisabeth Paulsen (Venstre). Foto: Lena Knutli, Adresseavisen
Skal inn i AU: Kirsti Leirtrø (Ap).
Skal inn i AU: Terje Sørvik (Ap). Foto: Nord-Trøndelag fylkeskommune
Skal inn i AU: Gunn Iversen Stokke (Sp). Foto: Jens Søraa
Skal inn i AU: Pål Sæther Eiden (H). Foto: Andreas Buarø