For fem år siden åpnet Rykkja parsell- og kolonihage, Nord-Trøndelags første i sitt slag.

Her kan hageelskere få utløp for sin lidenskap på et lite jordstykke. Det er midt i blinken for Marit Moe (54) og Trond Paasche (59). Mens hun graver og sår, planter og luker, bærer han stein.

Idyll: For fire år siden startet Marit Moe og Trond Paasche jobben med å forvandle et jordstykke på Skatval til hage. I dag er deres parsell blitt en perle i kolonihagen.

Etter fire år er resultatet blitt en juvel av en hage.

- Hadde det ikke vært for kolonihagen, hadde vi vel flyttet nordover igjen, sier Marit.

Adresseavisen er på reportasjetur i nye Trøndelag - fra Rindal til Bindal. Her kan du lese flere reportasjer.

Hønsegjødsel

De bodde i Narvik, men hadde lyst til å prøve et liv litt lenger sør, i Trondheim. Men med rekkehus på Risvollan ble det ikke så store muligheter for å dyrke hagelidenskapen. Sjansen bød seg på Skatval da bonde Knut Røkke fant ut at han ville starte kolonihage på deler av gården.

Nå består kolonihagen av 28 parseller, hver med et jordstykke på 350–400 kvadratmeter og en toetasjes hytte på rundt 30 kvadratmeter. Der er det både innlagt vann, toalett og soverom på loftet.

Med en hytte på 30 kvadratmeter har de plass til både stue, kjøkken, bad og soverom.

- Vi er her nesten hver helg på sommeren. Her får vi fred og ro. Men jeg klarer ikke å sitte stille, jeg liker meg best når jeg kan jobbe i hagen, sier Marit.

På fem år har jordstykket blitt forvandlet til en fantastisk hage. Hemmeligheten bak er mye arbeid, god jord, hønsegjødsel og masse vann. Faktisk mer enn hva en trøndersommer kan by på.

- Nå skal vi på en ukes ferie, og da skal naboen vanne, sier hun.

Bjørnebær og pastinakk

Hun har et Narvikhjørne i hagen, det er blomster som ble fraktet sørover som avleggere i bøtter. De trives godt i det trønderske klimaet. Men i tillegg til en blomsterprakt i alle farger, gir også hagen mat på bordet. De dyrker bønner, pastinakk, poteter og rødbeter, og når bærhøsten melder seg kan de høste både plommer, bjørnebær, rips og kirsebær.

Marit Moe kan ikke tenke seg et liv uten hagearbeid.

- Jeg synes at en forplikter seg litt når en kjøper en del av en kolonihage. En kan ikke bare ha en plen, sier Marit.

Mange av dem som leier en parsell i kolonihagen, bor i Trondheim. De er i alle aldre, og har alle slags typer jobber. Men alle elsker hagearbeid.

- Det er veldig sosialt og koselig her. Det går gjerne en time når du skal hente posten, for det er så mange å prate med, sier Marit.

I 2013 startet Marit Moe og Trond Paasche å bygge opp en hage på 350 kvadratmeter. I dag er den blitt en idyll.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter