I dette området kommer det tre permanente og en midlertidig skole fordelt på tre bygg. Drøyt 2000 elever mellom 5–6 og 19 år skal samles her hver dag på permanent basis.

- Om tre år skal våre yngste barn begynne på en skole hvor det blir over tusen barn og ungdommer under samme tak. Rett ved siden av Heimdal videregående, som har plass til over tusen. Ingen snakker om de utfordringene som kommer med å plassere så mange ungdommer på et sted, sier foreldre til elever ved Kolstad skole, Jannicke Koppen og Maria Bartnes.

- Høy konsentrasjon av ungdommer, på så liten plass, kan gi liten sosial kontroll, sier stasjonssjef ved Heimdal politistasjon, Elisabeth Eriksen.

- Vi gleder oss og tror dette vil gi masse muligheter, sier rektor ved Huseby ungdomsskole, Robert Flataas.

Opptil 2810 elever på 500 meter skolebygg

Huseby barneskole skal bygges med plass til 700 elever fra Saupstad og Kolstad skoler. Skolen skal ligge der gamle Saupstad skole ligger i dag og være ferdig bygget i 2021. Vegg i vegg kommer Huseby ungdomsskole med kapasitet til 450 elever. Den skal også være ferdig i 2021.

Skolene skal også huse elever fra A.C. Møller skole for hørselshemmede og mottaksklasser.

Allerede til høsten åpner Heimdal videregående sine dører for tett oppunder 930 elever (den har kapasitet til 1020).

Ny skole: Heimdal videregående skole (t.v) har plass til 1020 elever og får ca 930 når den åpner i august.

Ved siden av, i de gamle lokalene til Heimdal videregående, kommer 640 videregåendeelever fra Tiller. Disse elevene kommer til området høsten 2019 og skal tilbake til en nyrenovert skole på Tiller i 2021.

Et utfordrende område

Mødrene er selvsagt glade for nye skolebygg, men frykter antallet barn og ungdommer på ett sted.

- Området har allerede sosiale utfordringer, noe «områdeløftet» er en anerkjennelse av. Kolstad skole har også gratis SFO, som en av tre skoler i kommunen, sier Jannicke Koppen.

Maria Bartnes og Jannicke Koppen har begge barn ved Kolstad skole. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen

Områdeløft er en ekstraordinær innsats i boområder der sosiale, fysiske og levekårsmessige utfordringer er større enn andre steder. Satsingen finansieres gjennom statlige tilskudd og gjennomføres i samarbeid med kommunen. Store og små tiltak skal gi positiv byutvikling i Saupstad-Kolstad.

- Det er ingen som informerer om hvordan skolene skal håndtere dette. Hva er planen? Hvordan skal man sikre områdeløftet når det blir så mange ungdommer her, spør mødrene.

Heimdal videregående skole (t.v) har plass til 1020 elever. Saupstad skole (t.h) skal rives og gi plass til nye Huseby barneskole som har kapasitet til 700 elever og Huseby ungdomsskole som har kapasitet til 450.

LES OGSÅ: Her skal de gå på skole de neste tre årene

- Mange ungdommer kan gi mindre sosial kontroll

Elisabeth Eriksen, stasjonssjef ved Heimdal politistasjon, tror ikke at skoleutbyggingen alene må få negative konsekvenser for narkosalg og relatert kriminalitet, men anerkjenner at de har utfordringer både rundt Heimdal og Tiller videregående skoler.

- Men ikke fordi de er store skoler. Vi har dessverre rustilbydere i skoler, skolegårder og i områdene rundt flere skoler i byen. Det er ikke størrelsen på skolen som avgjør alvoret i problemet.

Elisabeth Eriksen er sjef ved Heimdal politistasjon og representerer nærpolitiet i området. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Stasjonssjefen sier at planen skolene har for å håndtere så store mengder elever i samme område er viktig, da det er utfordrende å være tett på et par tusen ungdommer. Dersom skolestart, skoleslutt og friminutt blir lagt til ulike tider kan det bli enklere å ha kontroll. Eriksen understreker og at mye kan være ute av skolens hender.

- Skolenes ledelse bør snakke sammen og være i god kontakt med nærpolitiet for å forebygge. Stort sett er vår erfaring at skolene har god kontroll i skoletida. Det er ikke da det meste skjer, sier Eriksen.

Politiet ønsker en god dialog med elevene før de eventuelt skulle møte dem i en kriminell sammenheng.

- Jo større skole, jo flere utfordringer. Faren for at man får mindre oversikt er til stede, sier Elisabeth Eriksen.

Stasjonssjefen ved Heimdal politistasjon sier de ikke har gitt noen høringsuttalelse til utbyggingen, og derfor ikke har diskutert den inngående.

LES OGSÅ - Å vokse opp med kunnskap om ulike kulturer er vår styrke

- Dette blir veldig bra

- Drømmen vår er å ta imot førsteklassingene på den ene siden og følge dem til de går ut etter 13 år, bare 400 meter lenger borte, sier rektor ved Huseby ungdomsskole, Robert Flataas.

Blir bra: Robert Flataas er rektor på Huseby skole og ser frem til fordelene samling av skolene gir.

Rektoren gleder seg til en ny start og tror det blir bra å komme i nye lokaler og med naboer man kan samarbeide med faglig og sosialt.

- Erfaringer fra ungdomsskolene Blussuvoll og Charlottenlund er at det faglige samarbeidet med tette videregående skoler er bra. De viser også til at det er lite sosial kontakt. Forflytning på morgen og ettermiddag kan bli utfordrende, men kan løses ved ulike skoletider, sier han.

Rektorene på Huseby ungdomsskole og Heimdal videregående skole diskuterer å sende en felles søknad om å bli universitetsskoler når de har flyttet inn i nye lokaler, slik at de kan bli forsket på og at kunnskapen kan brukes til å heve innholdet og kvaliteten i skolen.

Rektor er ikke bekymret

Robert Flataas forstår foreldrenes bekymring og uro for fremtiden. Han erkjenner at en del unge driver med narkotika.

- Vi må ha gode planer og god oversikt. Dessuten må vi håndtere ting når de oppstår.

Selv er han lite bekymret.

- Vi er selvsagt oppmerksomme på utfordringene et så stort skolemiljø vil kunne gi, men jeg har tro på at dette vil bli ei storstue. Vi vil fylle skolene med aktivitet og frivillighet fra halv åtte på morgenen til elleve om kvelden. Vi vil jobbe for et gjennomsiktig miljø, noe som virker forebyggende. Forebyggende kontakt med politiet videreføres. Dessuten er det avgjørende å ha en god dialog med foreldre.

Han snakker om at alle må bidra og at alle må ta ansvar, på innpust og utpust. Om landsbyen og flokken og laget.

- Det er jo vi som utgjør denne bydelen. Derfor skal vi lage en god skole hvor elevene trives, sier Robert Flataas.

SE BILDENE: Jubler for ny storstue på Saupstad