Mandag sa innbyggerne i Frosta nei til kommunesammenslåing. Uka før sa Stjørdal nei til Selbu, Tydal og Meråker til fordel for Frosta.

Gruppeleder Joar Håve for arbeiderpartiet i Stjørdal mener kommunene i Værnesregionen likevel må diskutere sammenslåing en gang til.

LES OGSÅ: Slik ble valgresultatene

Vil ha nytt forsøk

- Tidspress ble brukt som argument for å si nei til Selbu, Meråker og Tydal til fordel for Frosta, men nå er Frosta ryddet av veien. Med all den gode viljen fra Tydal, Meråker og Selbu, bør det være mulig å gjøre et forsøk til, sier Håve. Han oppfordrer stjørdalsordfører Ivar Vigdenes som også er leder for regionrådet i Værnesregionen, om å kalle inn til møte for å finne ut om det er mulig å få til en kommunesammenslåing likevel.

- Kommunalministeren har åpnet for at fylkesmannen kan gi kommuner som trenger det, utvidet frist. Det gir oss bedre tid, sier han.

LES OGSÅ: Kommunene kan få utsatt frist

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp) er på vei til ferie og tar telefonen under mellomlanding i Amsterdam.

- Håpløst når ordføreren sier nei

- Den viktigste lærdommen etter dette forsøket med Frosta, er at det er nytteløst med forsøk på sammenslåing med en kommune når ordføreren ikke vil. Nå må ønsket om kommunesammenslåing komme fra de andre kommunene, sier Vigdenes.

- Som storebror i samarbeidet, ønsker vi sammenslåing.

Ivar Vigdenes i Stjørdal sier de må sette seg ned og finne ut hva de gjør etter at forsøkene på kommunesammenslåing har strandet.

LES OGSÅ: 30 trønderske kommuner har under 5000 innbyggere

De andre har gitt opp

Ingen av de andre ordførerne i Værnesregionen sier de vil ta initiativ til nye forsøk på kommunesammenslåing.

- Det blir i alle fall ikke meg, sier ordfører i Tydal Ole Bjarne Østby (Sp). Heller ikke Ole Morten Balstad (Ap) i nabokommunen Selbu kommer til å gjøre noen nye forsøk på å få til en sammenslåing.

- Stjørdal har tydelig sagt at vi er andrevalget. Vi har avlyst en folkeavstemning og nå tror jeg ikke vi får folk til å stemme, sier selbuordfører Balstad. Han mener det har vært nok fram og tilbake om kommunesammenslåing.

- Vi må innse at kommunesammenslåingen i Værnesregionen har spilt fallitt, sier Ole Bjarne Østby i Tydal. Han har ikke tro på kommunesammenslåing, og tror absolutt ikke på en ny runde mellom Stjørdal, Selbu, Tydal og Meråker.

- Løpet er kjørt

- Det er meningsløst. Det tror jeg ikke noe på. Nå må vi heller sette oss ned og hegne om det interkommunale samarbeidet i Værnesregionen, sier Østby.

Det er ordføreren i Meråker enig i. Kari Anita Furunes (Sp) slår fast at løpet for en ny Værnes kommune er kjørt for Meråkers del.

- Vi har lagt ned et stort arbeid på oppdrag fra kommunalministeren. Det førte ikke fram, og det er uaktuelt å gå inn i en ny runde, sier hun og viser til at de da måtte få opp igjen engasjementet hos folk og bruke tid, krefter og penger på å planlegge og organisere en ny folkavstemning.

- Vi har hatt et velfungerende interkommunalt samarbeid gjennom Værnesregionen. Det startet i 2003 for å sikre at kommunene kunne bestå som selvstendige kommuner.

Interkommunalt samarbeid

Værnesregionen består av kommunene Stjørdal, Meråker, Frosta, Malvik, Selbu og Tydal. Alle disse kommunene ser nå ut til å fortsette som selvstendige kommuner.

- Det interkommunale samarbeidet oss imellom må evalueres og videreutvikles, sier Ole Bjarne Østby i Tydal.

Frostaordfører Trine Haug (Sp) er veldig glad for resultatet i mandagens folkeavstemning. Hun regner med at kommunestyret følger rådet fra innbyggerne.

- Alle partiene sa på forhånd at de ville følge rådet i folkeavstemningen, sier hun. Nå er hun glad for at resultatet ble nei slik hun selv ønsket, at oppslutningen var god og at folket sa et tydelig nei.

LES OGSÅ: Folk skal bruke helga til å bestemme seg

foto
Vil ha omkamp: Gruppeleder for Ap i Stjørdal, Joar Håve.
foto
Gitt opp storkommunen: Ordfører Ole Morten Balstad, Selbu, ordfører Kari Anita Furunes, Meråker, ordfører Ole Bjarne Østby, Tydal og varaordfører Ole Hermod Sandvik, Stjørdal var enige om en intensjonsavtale til en ny Værnes kommune. Foto: Leif Arne Holme