På grunn av høy vanntemperatur og lav vannmengde er Gaula stengt for fiske på ubestemt tid. Det gjelder også Verdalselva, mens Stjørdalselva skal stenges for fiske natt til onsdag. Namsen og Orkla holdes foreløpig åpne.

- Det er tomt her, det er ganske trist. Hadde det vært åpent for fiske hadde det vært fullt. Det betyr mye for oss som lever av dette, sier Unni Nordhammer.

Sammen med ektemannen Sverre Nordhammer driver hun Valdøyan Camping ved laksevaldet Valdøyan/Valdum. De tilbyr boplass og selger fiskekort til tilreisende fiskere, som kommer fra både Skandinavia, Skottland, Irland, Tyskland, Italia og England.

Vanligvis er de 25 boenhetene fulle på denne tiden av året, men nå er det kun to gjester igjen. Nordhammer tilbakebetaler fiskekort til gjester som nå mister fiskemuligheten på grunn av den stengte elva.

- Vi har hatt gjester som har kjørt fjorten timer fra Danmark, og hadde gledet seg et helt år til å fiske her. De var her en dag, så reiste de igjen etter stengingen. Det er ikke fryktelig artig, men jeg forstår at de drar. Når man ikke får duppa snøret, er det som å være på stranda ut sol. Da drar man.

FISKEFERIE: - Når man ikke får duppa snøret, er det som å være på stranda ut sol, sier Unni Nordhammer. Hun er glad for at Phil Donoghue og reisekameraten hans fortsatt er igjen på campingen.

- Ingen drømmesituasjon

Ifølge Norsk institutt for naturforskning (NINA) gir ringvirkningene ved fisket i Gaula en samlet lokal omsetning på 100 millioner og en beregnet årlig verdiskapning på 40 millioner kroner. For hver dag elva er stengt tilsvarer det et tap estimert til omtrent en halv million kroner i døgnet.

- For grunneierne er det ingen drømmesituasjon, og det er nok en god del som har leid fiske denne uken. Det er noen kroner som går tapt per døgn, men det er ikke sikkert situasjonen blir langvarig. Det kan fort snu dersom det kommer kraftig regnvær, sier Oddgeir Andersen, forsker i NINA.

Nordhammer støtter beslutningen om å stenge Gaula for fiske, men sier at det kom overraskende.

- Jeg håper det snur seg, men det ser ut som det har fullstendig hengt seg opp med godvær. Vi er flere grunneiere som lever av dette, og vi har bare disse tre månedene. Tapet går ikke bare ut over oss, men også for butikkene i nærområdet.

TAPER INNTEKT: Vanligvis er det fullt på Valdøyan Camping på denne tiden av året.

Reiser til Orkla

De to gjestene som er igjen på Campingen Valdøyan kom fra Irland på lørdag, og fikk beskjed om stengingen samme kveld. De er skuffet, men vant med at elver kan stenges på kort varsel i hjemlandet.

- Vi bestilte billettene i desember, og som laksefiskere vet vi at alt kan skje og at det alltid vil være en risiko. Det er kjedelig, men da må vi bare finne alternative muligheter, sier Phil Donoghue fra Galway i Irland optimistisk.

Donoghue har planlagt å fiske i Orkla i stedet.

FISKEVELFERD: Torstein Rognes i Gaula natursenter syntes ikke det var en artig beslutning å stenge elven for fiske, men hadde ingen annen utvei. Han sier fiske kan føre til økt dødelighet og økt risiko for sykdomsutbrudd blant laksen.

Timingen er alltid dårlig

- Det har vært en merkelig sommer, virkelig krevende. Jeg har sagt til meg selv at det hadde vært fint med en jobb hvor man kunne ha gledet seg over at det er sol, sier Torstein Rognes, som er daglig leder i Gaula Fiskeforvaltning.

Det har aldri skjedd at en lokal forvaltning har stengt hele vassdraget før. Rognes er klar over at stengingen får økonomiske konsekvenser både for tilreisende fiskere og det lokale næringslivet.

- Det er en tøff beslutning. Timingen vil alltid være dårlig for fiskerne, men biologien er vårt hovedansvar. Det kan komme sykdomsutbrudd hos laksen, siden immunforsvaret deres svekkes i stressituasjoner. Skrekkscenarioet er at sykdommen furunkulose bryter ut i sideelvene.

Når elva kan gjenåpnes for fiske vil være avhengig av både vanntemperatur og vannføring. Rognes opplyser om at vannføringen i elva har doblet seg siden de stengte lørdag og at vanntemperaturen har sunket fra 20 til 19 grader. Likevel er vanntemperaturen fortsatt for høy til å gjenåpne ut i fra værprognosene, som fortsatt varsler høye temperaturer.

LITE VANN: Vannbestanden i Gaula har doblet seg siden de stengte for fiske, og vanntemperaturen har sunket litt. Torstein Rognes er likevel kritisk til værprognosene.