Temperaturen var høy under møtet om bjørn i Haugamyra skytterhus i Indre Fosen kommune tirsdag kveld. Beitelagene på Fosen hadde invitert til et møte der de ønsket å lufte sin fortvilelse over rovdyrsituasjonen, få dialog og kanskje noen svar.

Folket som driver i beitenæringen var spesielt opptatt av at bjørnen som sannsynligvis har tatt over 20 sau på Fosen i løpet av den siste måneden ikke ble tatt ut da sauebøndene i Namdalseid hadde muligheten.

- Vi kunne skutt den

- Vi kunne skutt den seks ganger, men fikk ikke fellingstillatelse. Er det det dere kaller å ta ut skadedyr raskt, sa leder i Osen og Namdalseid beitelag, Hans Petter Hestmo.

Man antar at det er den samme bjørnen som nå har herjet i saueflokkene i Indre Fosen.

Beitelagsleder i Osen og Namdalseid Hans Petter Hestmo (i rødt) sa de kunen tatt ut bjørnen som nå muligens herjer i Indre Fosen alllerede i mai.

Binne i Leksvik i fjor

Men man vet ikke. I fjor høst ble det levert inn en ekskrement-prøve fra bjørn som viste at det hadde vært ei binne ved Meltingen i Leksvik.

I løpet av den siste måneden er det levert inn to hårprøver fra bjørn. En fra Bergmyran i Rissa og en fra Grønlia i Verran. Disse prøvene er ennå ikke analysert.

Dersom dette ikke er binna, men bjørnen som ble fanget på viltkamera i Namdalseid, kan det i såfall være to bjørner på Fosen nå.

Analyserer om vnteren

- Normalt er det slik at vi samler opp alle prøver som leveres inn og at det blir «vinterarbeid» å analysere dem. Jeg har sett på dette og vi må vurdere om vi rett og slett skal analysere flere prøver fortløpende, sa Kjell Vidar Seljevoll hos Fylkesmannen til Adresseavisen etter møtet.

Det ble også nevnt at prøven av binna var levert inn anonymt og at man derfor kunne så tvil om troverdigheten.

Tøff tone

At man ikke har analysert prøvene fra Verran og Rissa provoserer en beitenæring som har hatt en meget hektisk måned og levd i det uvisse.

Nærmer 90 personer hadde møtt opp på skytterhuset og tonen var til tider meget hard. Angrepene gikk hardest mot Fylkesmannen, Miljødirektoratet og Statens Naturoppsyn.

Håpet bjørnen snudde

Spesielt gikk dette på at det ikke ble gitt skadefellingstillatelse etter at bjørnen hadde drept sau i Namdalseid.

- Vi kan ikke gi felling på alle søknader. Vi må gjøre en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle. I Namdalseid hadde vi et håp om at den kunne snu og gå østover og det ble da ikke innvilget fellingstillatelse på den, sa Anders Braa i Miljødirektoratet.

I tillegg ønsker beitenæringen flere verktøy og at det tenkes nytt når det gjelde å ta ut bjørn på skadefelling. Her fikk de ingen klare svar eller lovnader.