Alzheimer-forskning er det nye tilskuddet til nobelprisvinnernes forskningsmiljø på Øya i Trondheim. Nå henter de inn tyskeren Christian Döller som tar i bruk Mosers forskning for å forstå sykdommen. Målet er tidlig å avdekke alzheimer for slik å hindre at sykdommen utvikler seg. Cellene som dør i alzheimers sykdom, er de samme gittercellene som May-Britt og Edvard Moser forsker på.

- Jeg kommer til Kavli-instituttet fordi jeg ser den unike muligheten til å gjøre ny forskning som ikke ville være mulig andre steder i verden. Jeg vet det høres ut som reklame, men det er sant. Ellers ville jeg ikke gjort det, sier Döller.

Oversetter grunnforskningen

Christian Döller oversetter Mosers forskning på gittercellene i hjernen for å forstå hva som skjer i hjernen nå mennesker tenker og oppfatter. Han er opptatt av hvordan mennesker tenker, husker, bruker språket, bruker stedsansen, bestemmer seg og hvordan det påvirker hjernen. May-Britt og Edvard Moser oppdaget gittercellene i hjernen og hvor viktige de er for hukommelse og stedsans. Disse oppdagelsene vil Döller bruke for å forske videre på mennesker.

- Mitt store vitenskapelige mål er at jeg vil knekke koden for menneskelig tenkning og oppfattelse.Jeg vil forstå hvordan menneskelig tenkning virker og hva som skjer i hjernen. Det kan jeg bare gjøre ved å oversette nobelprisvinnernes oppdagelser til mennesker.

Christian Döller er i Trondheim for å besøke sin nye arbeidsplass i Kavli-instituttet på Øya. Nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Mosers forskning er grunnen til at han velger å flytte til Trondheim for å lede en ny forskningsgruppe på instituttet. Kavli-instituttet får med dette sin sjuende lab, og den første som skal forske klinisk på mennesker. Tidligere har han arbeidet sammen med John O'Keefe som May-Britt og Edvard Moser fikk nobelprisen sammen med.

May-Britt Moser, Edvard Moser og John O'Keefe fikk nobelprisen i 2014 for sine oppdagelser av hvordan hjernens stedsans fungerer.

Bygger bru

Nobelprisvinner Edvard Moser slår fast at Christian Döller styrker Kavli-instituttet ved at han bygger bru mellom deres grunnforskning på rotter og mus og det som skjer i menneskehjernen. Deres grunnforskning får med dette praktisk anvendelse.

- Ved at han kommer, får forskningen vår på stedsssans anvendelse på den menneskelige hjernen og alzheimerpasienter som blir skadet i denne delen av hjernen, sier Moser.

Mens May-Britt og Edvard Moser driver grunnforskning ved å la rotter springe i et hjul og lar de se på dataspill mens de springer, vil Döller gjøre det samme i en hjerneskanner.

Finner tidlige mangler i hjernen

- Vi putter folk inn i en MR-skanner, viser videospill av en virtuell by og undersøker hva som skjer i hjernen. Deretter ønsker vi å bruke dette til å forstå alzheimer, hva er det som skjer når du ikke husker hvor du la husnøklene eller ikke finner veien hjem, som er noen av de første symptomene på altzheimers sykdom.

Han har skannet friske folk og folk med genetisk risiko for altzheimer og funnet mangler i gittercellene hos den siste gruppen.

- Dette er det første beviset på at det må være en link mellom gitterceller og altzheimer, sier Christian Döller. Han ser for seg at nærheten til grunnforskningen ved Kavli-instituttet gjør at han i sin forskning får nytte av deres forskning, men at også hans kliniske forskning kan være nyttig i videre grunnforskning.

En annen forskergruppe ved Kavlil-instituttet, ledet av Menno Witter, har funnet en type celler i entorhinal cortex som ser ut til å være starten på utviklingen av alzheimer.

Nødvendig med internasjonal skole

Før skolestart i august tar Döller med seg kone og to barn på sju og ni år og flytter fra Nederland til Trondheim. Familien er tysk og snakker tysk hjemme, men barna er født i London og de siste fem årene har familien bodd i Nederland.

- Det er helt avgjørende for en internasjonal familie som oss, at Trondheim har en internasjonal skole med undervisning på engelsk. Slik kan barna fortsette skolegangen fra den internasjonale skolen i Nederland, sier Christian Döller.

- Uten en internasjonal skole, hadde det blitt for vanskelig å ta familien med.

Han forteller at familien i august flytter inn i et blått hus et sted i Trondheim. Før det ønsker kona at de skal kjøre de 1800 kilometerne til Trondheim for å oppleve avstanden og de hva som ligger mellom deres gamle og nye hjem. Christian Döller er skeptisk. For ham virker det som bilkjøring betyr mye stress.

1. september starter han arbeidet med den nye laben.

Nobelprisvinner Edvard Moser