- Det er hyggelig å treffe folk vi traff i fjor, men det er også veldig trist fordi vi ønsket at de hadde kommet seg videre, sier Tone Jøssund.

Trønderne har reist til flyktningleiren Skaramangás, som ligger like uten for Aten, for andre år på rad. De reiser via organisasjonen Dråpen i havet, som Tone også er lokallagskoordinator for i Trøndelag.

Hun forteller at det har blitt en egen «tvillinggreie» å reise på disse turene sammen.

- Jeg synes det er veldig kjekt å reise i lag. Man trenger å snakke litt med noen i etterkant av oppholdet som skjønner hvordan det er, sier hun. I år blir de i Hellas i ti dager.

Siv Grøteide og Tone Jøssund jobber for fjerde gang som frivillige i flyktningleir i Hellas. I fjor var de også i Skaramangás, mens de tidligere har vært i leirene på Lesvos, Nea Kavala og Pireus. Foto: Privat

Les tvillingenes debattinnlegg fra da de var i Hellas for to år siden.

Ansett som beste leiren

- Det er de mest sårbare som blir flyttet hit, sier Tone om den største flyktningleiren på fastlandet i Hellas.

Hun forteller at det er barnefamilier, enslige mindreårige og gravide som utgjør de nesten 3000 flyktningene i denne leiren.

- Leiren er ansett som den beste, sier hun.

Beboerne holder til i husvogner, og ifølge Jøssund er det ofte mellom åtte til ti i samme vogn, og da gjerne to familier som deler sove- og oppholdsplass.

- Vi utgjør en forskjell

- Hvorfor velger dere å reise?

- Vi ser at vi utgjør en forskjell, og det trengs, sier Jøssund og legger til:

- Det trengs frivillige, og vi rekker å bygge relasjoner selv om vi bare er her i ti dager. Vi ser at arbeidet vi gjør tilfører beboerne livskvalitet - noe å stå opp om morgenen for.

Hun forteller at noen av beboerne i leiren er med som tolker i aktivitetene de arrangerer. Både Siv og Tone er utdannet lærere, og derfor har de valgt å fokusere på aktiviteter for barna.

Noe annet de jobber med, er en drop-shop. Tone forteller at det er en butikk hvor flyktningene handler for en valuta de kaller dråper. Der har de prøverom, og de får hente ut klærne de selv vil ha.

Inne i drop-shoppen har de klær til både store og små. Foto: Privat

- Det gir mye mer normalitet og virkelighet i en shoppingsituasjon, sier hun.

Akkurat nå er de omtrent 30 frivillige i Skaramangás, men tallet endrer seg ofte fordi folk kommer og drar hver mandag og torsdag. Organisasjonen de reiser med har frivillige fra over 60 land.

Møtte igjen familie

Jøssund forteller at de har møtt mange av dem de møtte i fjor, deriblant en familie.

Tvillingsøsteren Siv jobbet i fjor sommer i en «mother-baby-area», som er laget for mødre og deres barn. Da kom det en mor med et nyfødt barn, og Siv badet denne babyen.

Ett år etterpå kjente faren i familien igjen tvillingsøstrene, og de ble invitert med inn i husvognen deres.

Da fikk de høre historien om flukten fra Iran, der mannen skal ha jobbet som politi i spesialstyrkene, og kona studerte geografi og ønsket å bli lærer. Hun ble gravid mens de var på flukt og sju måneder på vei med babyen, ble de arrestert og satt fengslet i fem dager. De skal ha fortalt Jøssund at de kom til Hellas via båt.

- De holder seg mye for seg selv i leiren, da det ikke er så mange fra Iran her, sier hun.

Tone og Siv synes det var hyggelig å møte dem igjen.

- Men vi synes også det er litt trist at de fortsatt er her, sier hun.