Mandag startet ankesaken mot den 36 år gamle kvinnen i Frostating lagmannsrett. Hun er tiltalt for forsettlig drap, og påtalemyndigheten mener hun medvirket til ugjerningen sammen med sin eks-samboer (49) - som allerede er dømt for forholdet.

Innledningsvis på dag én av straffesaken nektet hun straffskyld, slik hun også gjorde under Sør-Trøndelag tingretts behandling av saken.

Det er et ubestridt faktum at det var tre personer i leiligheten da drapet skjedde natt til 16. januar 2014. Dette var Falck Danielsen, den nå tiltalte 36-åringen samt den drapsdømte 49-årige eks-samboeren hennes. I tillegg var det en hund i boligen.

Her kan du lese alt om Vibeche-drapet

- Rar stemning

I 23-tiden på kvelden hadde Falck Danielsens samboer (52) og en kamerat forlatt leiligheten og gått til en kamerat på Møllenberg.

- Hva skjedde i leiligheten etter at de to hadde dratt? spurte aktor, førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes den tiltalte kvinnen.

- Det var en rar stemning. Det hadde forsvunnet noe dop fra NN (navnet på 49-åringen journ.anm.), og det utviklet seg til en heftig diskusjon mellom ham og Vibeche. Jeg var på badet og hørte at de rop og skrek. Jeg merket også at musikken ble skrudd opp, sa 36-åringen.

Hun forklarte deretter at hun gikk inn på soverommet, og fikk se at Falck Danielsen lå i senga med føttene mot hodeenden.

- Jeg spurte hva som skjedde, og NN (navnet på 49-åringen journ.anm.) sa at han ville ha en forklaring på hva som hadde skjedd med dopet, sa tiltalte, og la til:

- Jeg holdt meg i dørkarmen, og ser at han går inn i stua og henter en øks som henger høyt oppå veggen. Han går målrettet til soverommet og hugger kraftig til mot Vibeches halspulsåre. Dette har brent seg fast i hodet i ettertid. Jeg ble redd ham. Han virket ustabil, men jeg kunne ikke bare legge på sprang. Hadde jeg det, så hadde jeg vært mange kilometer unna, sa kvinnen med hentydning til sitt handikap: Hun bruker rullestol og krykker.

LES OGSÅ (PLUSS): Bygde kopi av drapssoverom på politihuset

Ord mot ord

Denne forklaringen, som 36-åringen ga i lagmannsretten, er lik den hun ga i tingretten, men står i motstrid til den versjonen eks-samboeren ga i lagmannsretten. Han hevdet at det var 36-åringen som hogg med øksa, mens han holdt beina til Falck Danielsen.

- Jeg husker at det var en del knuffing mellom Vibeche og NN (navnet på 36-åringen). Det var et basketak på soverommet og NN satt oppå Vibeche. Jeg hjalp med å holde bena hennes fast. NN hogg med øks, og hun hogg en stund. Jeg tok fra henne øksa. Jeg syntes det begynte å bli nok. Jeg så da at Vibeche var livløs. Da var det for sent, sa mannen som i lagmannsretten ble dømt til 13 års fengsel for å ha medvirket til drapet.

I forhold til eks-samboerens forklaring konstaterte 36-åringen følgende under sin forklaring i lagmannsretten mandag:

- NN (navnet på 49-åringen journ.anm.) påsto at jeg skulle ha holdt i føttene til Vibeche. Det stemmer ikke i det hele tatt, sa kvinnen og la til:

- Jeg har ikke gjort det jeg er tiltalt for – å svinge med øksa. Det er helt borti natta, sa 36-åringen.

Juryen skal vurdere

Sør-Trøndelag tingrett dømte 36-åringen til 13 års fengsel for medvirkning til drap. Dommerne trodde ikke på forklaringen hennes om at det var eks-samboeren som gjennomførte drapet. I dommen legges det til grunn at de to begikk drapet i fellesskap på soverommet. At 36-åringen sto ved dørkarmen på soverommet da drapet skjedde, så også retten bort fra på grunn av blodbevisene i saken, går det frem av dommen. Nå er det juryen i lagmannsretten som skal ta stilling til disse bevisene i løpet av de neste fem dagene.

Soknes gjorde under sin utspørring av tiltalte et nummer av at hun har endret forklaring etter at hun ble tiltalt i saken. Da hun vitnet mot 49-åringen som vanlig vitne i tingretten , forklarte kvinnen at hun sto og vasket en hund da drapet skjedde på soverommet.

- I avhørene som ble tatt av deg, så nevnte du ikke at du var på soverommet, kommenterte aktor.

- Nei, jeg ville ikke nevne det. Jeg ville ikke bli innblandet, sa tiltalte.

- Forandrer du forklaring på grunn av at det var funnet blodsprut på t-skjorten din? ville førstestatsadvokaten vite.

- Nei, jeg tilpasset ikke forklaringen min, men ville gi en forklaring på hvorfor, sa 36-åringen.

- Hvorfor holdt du ikke bare fast på forklaringen din? spurte Soknes.

- Jeg følte ikke at jeg ville si så mye første gangen, sa hun.

- Surrealistisk

Soknes opplyste i sitt innledningsforedrag at Falck Danielsens 52-årige samboer og hans kamerat kom tilbake fra Møllenberg og til leiligheten i Kjøpmannsgata klokken 02.30 på drapsnatten. Da hadde både drapet og innpakkingen av liket skjedd.

- Da de to kommer tilbake, pågår det vasking av leiligheten, sa Soknes i retten.

De to mennene forlot leiligheten igjen på morgenkvisten.

- De hadde da forstått hva som hadde skjedd. Klokken 06.58 ringte NN (samboeren til Falck Danielsen journ.anm.) til politiet. Han sto da ved Bakke bru og fortalte politiet hva han trodde hadde skjedd i leiligheten, sa Soknes.

Politiet rykket umiddelbart ut, men fant leiligheten tom.

Det viste seg at Falck Danielsen var fraktet gjennom Trondheim sentrum og ned til Marinen på den funksjonshemmede 36-åringens elektriske rullestol. Hun satt oppå liket mens eks-samboeren hennes syklet ved siden av. På Marinen dumpet paret avdøde Falck Danielsen i Nidelva, hvor hun ble funnet fem dager senere.

- NN (navnet på 49-åringen journ.anm.) prøvde å få opp et kumlokk, men det var iset fast. Han bar henne da ut i elva og seilte henne av gårde. Det var så surrealistisk. Jeg fikk meg ikke til å tro at dette skjedde, sa 36-åringen i retten.

Funnet i elva: Drapsofferet Vibeche Sofie Falch Danielsen (48) ble 21. januar 2014 funnet i Nidelva etter å ha vært savnet i fem dager. Foto: Tor Aage Hansen, PRIVAT
Drapsvåpenet: Denne øksen mente Sør-Trøndelag tingrett ble brukt da Vibeche Sofie Falck Danielsen ble drept. Foto: Pål E. Solberg