I gangene før historiens første årsmøte i Trøndelag Ap åpnet på Hell lørdag formiddag, ble det snakket høyt og lystig om at "nå skal vi bare kose oss" - stemningen har snudd i Arbeiderpartiet.

Men den nyvalgte lederen, Anne Marit Mevassvik, hadde fremdeles erkjennelse å komme med da hun åpnet møtet. Hun henvendte seg til sine partifeller med et direkte budskap.

- Det har vært en vanskelig tid. Vi kan godt si at vi er i en krise. Det har vært tøft, men ekstra tøft har det vært for de som har vært nærmest orkanens sentrum. En av våre nestledere har gått av. Han er fra vårt fylkesparti. Derfor berører det oss ekstra mye, sa Mevassvik.

- Formidabelt press

Hun fortalte at styremøtene i det nye storpartiet har vært opptatt av at ledelsen håndterer varselsakene på riktig måte, og at Trond Giske blir ivaretatt.

- Vi må ta en skikkelig runde på hvordan vi vil ha det i dette partiet. Hvordan vi skal ta vare på hverandre, sa partilederen.

Mevassvik takket av avtroppende leder Karianne Tung fra Trondheim.

- Du har stått i et formidabelt press den siste tida fra media, og fra annet hold. Det har du takla på vegne av oss, Karianne. Du har gjort en viktig og riktig jobb.

- Politikk for ny tid

Mevassvik sa at Ap skal være et parti med stor takhøyde, noe hun mener har gjort Ap til en kraft i norsk politikk.

- Gerhardsen og Lie, de skulle bygge landet etter krigen. Det er ikke vårt oppdrag. Vi lever i en helt annen tid. Samfunnet er mye mer sammensatt, og media spiller en mye større rolle for folks inntrykk av oss. Men Ap trengs like mye nå som før. Våre verdier står seg til evig tid, men politikken må utvikles hele tida. Vi må lage politikk for en ny tid, sa Mevassvik og la til:

- Kan hende kreves det mer av oss enn noen av dem som har gått foran oss.

LES KOMMENTAREN: Tronds testamente

- Partiet revnet nesten

Fylkespartilederne i fylkene nord for Trøndelag var invitert til å holde innlegg - og gi råd om hvordan man bygger et felles partilag med store geografiske avstander. De var enige i Mevassviks beskrivelse av et parti i krise.

Men fylkesleder Bjørn Skjæran i Nordland ville ikke være med på at Ap sliter med kulturen.

- Vi har ikke en giftig partikultur. I hvert fall ikke i Nordland. Og jeg har ikke merka noe gift så lenge jeg har vært her, sa Skjæran oppmuntrende.

Fylkesleder Ingalill Olsen i Finnmark fortalte at de i en periode hadde vært gjennom harde tider i Finnmark Ap - og sammenlignet det med da den russike atom-ubåten Kursk sank til bunns i Nordishavet i august 2000.

- Vi hadde en alvorlig krise i Finnmark Ap i forbindelse med samiske rettigheter. Partiet holdt på å revne i to. Da jeg ble valgt til leder i denne perioden, sammenlignet jeg det med å mønstre på den russike ubåten Kursk i det den sank. Men vi klarte oss, og det gjorde partiet også. Det kommer til å gå bra denne gangen også, sa Olsen trøstende.

"Kongen av Trøndelag"

Fylkesleder i Møre og Romsdal, Per Vidar Kjølmoen,  konstaterte at det å bygge en ny felles partikultur i det samlede Trøndelag Ap, kom til å bli "forferdelig krevende".

- Det må dere bare erkjenne. Det kommer til å ta lang tid, fastslo Kjølmoen og fortalte at i hans eget fylke kunne det være stor rivalisering mellom de tre byene.

- Rivaliseringen kan bli destruktiv. Blir det krig, vil man forsøke å ta fra naboen. Deres store fordel, er at dere har en felles identitet i Trøndelag, sa Kjølmoen, før han advarte mot at "sjefen", fylkesordfører Tore O. Sandvik, agerte som "kongen av Trøndelag".