BUDAPEST: For hvert tog som går vestover til Wien står en lang kø av flyktninger og venter på perrongen på Keleti jernbanestasjon. Etter at ungarske myndigheter ga opp å registrere flyktningene, hoper det seg ikke opp lenger. En jevn strøm går gjennom Ungarn og videre til Østerrike og Tyskland. Neste uke har ungarske myndigheter varslet full stenging av grensen til Serbia.

Noen i køen har fått billetter av folk som vil hjelpe. Saed- familien har brukt av pengene de ennå har igjen etter å ha betalt menneskesmuglere langs flyktningeruten fra Tyrkia over til Hellas og videre nordover til Tyskland.

To måneder på flukt

Familien kom til Budapest fra grensen mot Serbia mandag formiddag i en liten varebil kjørt av en menneskesmugler. Nå skal de ta toget til grensen mot Østerrike, stige av før grensen og gå flere kilometer for å ta seg inn i Østerrike.

Inne i toget sitter datteren Ghada (20) og gråter så de tre småsøsknene og foreldrene ikke skal se det. Hun er sliten og syk. Sannsynligvis har hun feber etter å ha overnattet ute i fjellene i Serbia. Familien har gått langt. Datteren er mest bekymret for faren. Beina hans tåler ikke all gåingen.

Holdt ikke ut lenger

Flukten har vært hard. Familien tok den livsfarlige båtturen fra Tyrkia til Hellas. Det var altfor mange om bord i den lille gummibåten. Barna lå i bunnen med beina til voksne over seg.

Det er to måneder siden familien forlot Hama. Byen er ødelagt etter snart fem år med krig. Sawv Saed hadde mistet all tro på at det kan bli fred.

- Hvis du ikke kan redde deg selv og din familie, må du gjøre noe. Barna dine lever i dag. Kanskje gjør de ikke det i morgen. Livet er forferdelig. Jeg tror ikke det blir fred i Syria på 25 år. Jeg har gitt opp å vente. Derfor dro vi.

Blir verre

Da krigen startet var det myndighetene mot opposisjonen. Etter hvert er situasjonen blitt helt uoversiktlig med ulike grupperinger som kjemper.

- Det er bombing og skyting hele tiden, forteller Ghada.

- Når det blir stille lurer vi på hva som foregår. Det første checkpoint ligger like utenfor huset vårt. I checkpointene stjeler de det vi har. Annethvert hus i byen er ødelagt. Nabogutten på 15 år er drept. Alle i Syria har mistet noen i sin familie. Mange folk i utlandet vet ingenting om hva som skjer i Syria. Det er så trist. Alt blir bare verre.

Saed-familien er enig om å reise til Sverige eller Norge. Norge er blitt mer aktuelt i det siste.

- Vi har venner i Sverige, men jeg har hørt at Norge er bra. Norge, Sverige, Finland og Danmark er de beste landene å leve i. Dit vil vi, sier Sawv Saed. Eldstedatteren håper å fortsette sine finansstudier.

I 1997 ble han operert for kreft i hodet. Det resulterte i at han mistet synet. Han arbeidet i Saudi- Arabia som ingeniør, men ble sendt ut fra landet da han ble syk.

- Jeg håper at leger i Sverige eller Norge kan operere meg slik at jeg kan få synet tilbake. Har hørt om en som fikk synet tilbake.

- Hvordan tror du folk i Sverige eller Norge tar imot dere?

- Jeg har hørt at folk der er ærlige. Det er nok for meg. Men jeg jo vet ikke mer enn det folk sier, sier Sawv Saed, med et smil.

Gode hjelpere

Jernbanestasjonen i Budapest er blitt en slags hjelpestasjon for flyktningestrømmen. Det deles ut mat, vann, klær, sko, tepper, liggeunderlag og en enkel helsetjeneste er i sving. Alt sammen frivillig arbeid. Myndighetene holder seg langt unna. Blant hjelperne er Elizabeth Lopez og Emmanuel Gomez fra Phoenix Arizona i USA. De deler ut gratis togbilletter til Wien til flyktningene. Paret er på bryllupsreise og kunne ikke la være å gjøre noe da de ble klar over flyktningkrisen.

- Vi er sjokkert over at så mange trenger hjelp. Bortsett fra Tyskland, har ingen regjeringer gjort nok. Heller ikke den amerikanske. Det internasjonale samfunn må gjøre mer for å få slutt på krigen, og for å hjelpe flyktningene, sier Lopez, som til daglig er sosialarbeider i Phoenix.

Hun er ikke sjokkert over den negative retorikken mot flyktningene i Europa.

- Alle land har slike folk. Vi bor nær grensen til Mexico og kjenner til uvitenheten og frykten som en del har mot andre.

Presidentkandidat Donald Trump har vakt oppsikt med sine uttalelser om latinamerikanere som har tatt seg ulovlig inn i USA.

- Hvis han blir president, flytter jeg til Tyskland, sier Elizabeth Lopez.