Foreldrene Thor Martinussen og Tzvetanka Martinussen er overbevist om at noen går til angrep på minnestedet gang på gang.

- Jeg vurderte om jeg skulle sette meg i skråningen og følge med, for jeg synes dette er forferdelig, sier Thor med tristhet i stemmen.

Dette var det triste synet som møtte familien i starten av februar. Lykta lå knust til side for minnesteinen og pyntegjenstansen var knust.

Stygge riper i minnestein

På kvelden 8. juli i 2012 tar Martinus Thor Martinussen farvel med sine foreldre som sitter i stua på Vikhammer i Malvik. Han skal bare kjøre seg en tur på sin lette motorsykkel. Men bare noen hundre meter nedenfor huset går det galt. 16-åringen dør i en ulykke etter at motorsykkelen velter på asfalten.

Tzvetanka opplyser at minnesteinen, som består av en stein fra Leka hvor Martinussen har familie, ble satt opp cirka ett år etter ulykken. Den har fått stygge riper i plaketten.

- Vi har også opplevd at steinen har blitt dyttet på, slik at den nesten rullet ned i elva, sier hun.

- Vi er trist fra før, og så skal vi i tillegg bli møtt av dette triste synet. Vi må stålsette oss hver gang vi går dit, sier Thor.

Både familie og venner reagerer på at minnestedet ikke får være i fred.

- Knust lykt

Før jul oppdaget en av kameratene til Martinus Thor at minnestedet var ramponert. Stearinlys var hivd rundt og ei lykt var knust.

- Flere av kameratene har opplevd lignende hendelser det siste året. Minnestedet får ikke være i fred, sier foreldrene.

Tzvetanka avviser at det kan være uvær som er synderen.

- Dette er gjort med makt. Lykta er solid og tung, og det er ikke mulig at vinden har fått den til å falle langt unna minnesteinen, mener hun.

- Umenneskelig

Kamerat av Martinus Thor, Marius Bergmann, er ikke i tvil om at noe foregår på minnestedet.

- Vi testet om det kunne være steinsprut. For noen år siden borret vi ei stang i pålen på autovernet og festet et lykthus på toppen. Både stang og lykt forsvant, og det var festet veldig godt, sier han.

Han er også oppgitt over at det er riper som har dukket opp på skiltet til minnesteinen.

- Det kan ikke være forårsaket av vær og vind. Hvis jeg kommer over de som står bak, vil jeg ringe politiet eller si klart ifra. Det er umenneskelig å ødelegge et minnested, sier han.

Den tunga lykta er ikke veltet av vær og vind mener familien.

Det er over 30 år siden flere av Trondheims graffitiverk er malt.

- Veldig trist

Ei venninne av Martinus Thor, Guro Storlie Aune, er helt enig. Hun håper folk kan ha respekt for minnestedet.

- Det har vært mye opp gjennom årene. De gangene jeg har vært der, så har som regel noe vært ødelagt. Det er ikke bilenes skyld, det er påført av folk. Jeg synes det er veldig trist, sier hun.

I starten av februar ble Thor nok en gang møtt av et trist syn da han skulle gå ned til minnestedet. Lykt og lys lå slengt et stykke unna minnesteinen og en pyntegjenstand var knust.

- På rekkverket har vi festet noen krukker hvor vi setter friske blomster, men de var også ødelagt, sier Thor.

Vil ikke anmelde

Familien opplevde i fjor sommer at noen stjal et ornamentert kors fra gravstøtten til Martinus Thor på Leka. Først opplevde familien at politiet tok saken på alvor, men etter noen uker ble saken henlagt. Denne erfaringen ga ikke Martinussen noen videre tro på at skadeverk blir prioritert.

- Jeg ser ikke poenget i å anmelde. Samfunnet har blitt sånn. Det har blitt kaldere og folk bryr seg ikke lenger, sier han.

- Folk tenker bare på seg selv. Så lenge det ikke har skjedd noe med dem, så er det greit, sier Tzvetanka.

Faren tror ikke det er rampestreker fra barn, men har ingen formening om hvem som kan stå bak.

- Martinus Thor hadde så mange venner og stort nettverk. Dette er blindt hærverk. Jeg kaller dette trollskap, fastslår han.

Fikk signert trøye fra Liverpool

16-åringen var et stort fotballtalent og var blant annet i dialog med fotballklubben Liverpool i forkant av ulykken. Men Martinus Thor hadde bestemt seg for å ta et utvekslingsår i USA i stedet for å begynne en fotballkarriere i England.

En av storebrødrene til Martinus Thor skrev et brev til fotballklubben etter ulykken, og fortalte hva som hadde skjedd. Da kom det et brev med en fin kondolanse til familien.

- Tre uker senere fikk vi også ei fotballskjorte hvor hele laget hadde signert. Og en liten stund etterpå kom det også ei signert Carragher-skjorte. Det var veldig rørende og det var fint med en slik omtanke, sier Thor.

Dette brevet fra Liverpool FC kom i etterkant av dødsulykken, og familien forteller at de satte stor pris på gesten.
Liverpool-spillerne signerte denne drakta og ga til familien etter å ha fått høre om dødsulykken som krevde 16-åringens liv. Foto: privat

- Ikke sikkert vi orker mer

Selv om det fremdeles er tungt å tenke på sønnen som ble revet vekk fra dem, er det likevel lyspunkt i form av de to hjerteknuserne Kristin Isabell og Martinius Thor. Tvillingene på 20 måneder tar mye av oppmerksomheten i hverdagen.

Likevel kjenner familien at kreftene er i ferd med å ta slutt, og at maktesløsheten setter inn.

- Det kan hende at noen har sett noe, men så går de bare videre uten å gripe inn. Det kan hende at de ikke har turt å gjøre noe også, sier Martinussen.

Å rydde opp blomster og bytte ut lykter er én ting, men den dagen minnesteinen eventuelt skulle bli fullstendig ramponert, så vet ikke foreldrene om de orker å opprettholde minnestedet.

- Jeg er ikke så sikker på om vi orker å gjøre noe mer da. Kompisene tente lys for ham hele tiden i starten, og var mye ved minnestedet. Men de har jo gått videre med livet sitt de også.

Pappa Thor Magne Martinussen med tvillingene Kristin Isabell og Martinius Thor (20 måneder) i stolen foran det sydde bildet av sønn og storebror Martinus. Han ble bare 16 år da han døde i en trafikkulykke i nærheten av hjemmet på Vikhammer.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.