19. april i år satt en kvinne i leiligheten sin i Trondheim. Hun planla å se på tv, og skulle streame noe fra telefonen sin.

- Plutselig ble det vist en film av det hun oppfattet som et overgrep mot et barn. Hun kjente igjen mannen på filmen som sin nabo, sier politiførstebetjent Kjersti Lysholm, som er fagleder for saker som involverer barn ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Erkjente skyld i avhør

Kvinnen reagerte sterkt på det hun fikk se, og varslet politiet. Slik startet etterforskningen mot 47-åringen. Mannen ble pågrepet av politiet samme dag og varetektsfengslet av Sør-Trøndelag tingrett 21. april.

Av fengslingskjennelsen går det frem at mannen er siktet for å ha voldtatt en gutt under 14 år. Dette skal ha skjedd i påska i år samt ved minst én tidligere anledning, går det frem rettsdokumentet.

- Siktede har forklart at han ved en feil koblet seg opp til naboens tv, og det foregikk deretter en overføring fra hans mobil til naboens tv, sier Lysholm.

I tillegg har 47-åringen i avhør forklart at barnet på filmen, som dukket opp på naboens tv, er den fornærmede som han er siktet for å ha voldtatt, opplyser politiførstebetjenten.

- Skulle siktede se på overgrepsfilmen selv da den i stedet ble streamet til naboens tv?

- Siktede har forklart at han var i ferd med å slette dette fra telefonen sin da dette skjedde, sier Lysholm.

- Hvordan stiller han seg til siktelsen?

- Han har under avhør erkjent straffskyld, sier Lysholm.

- Voldsomt tillitsbrudd

47-åringen satt varetektsfengslet i to uker, før han ble løslatt 4. mai. Tingretten begrunnet fengslingen med faren for bevisforspillelse. I den forbindelse viser dommeren til at det er en familiær relasjon mellom siktede og den fornærmede gutten samt at siktede har hatt jevn kontakt med barnet via chat på nettet.

Innledningsvis i etterforskningen visste ikke trondheimspolitiet hvem den fornærmede gutten på filmen var, men etterforskningen har avdekket at forholdet skal ha skjedd i en kommune i Nordland. Nordland politidistrikt er derfor ansvarlig for etterforskningen.

Politiadvokat Jonas Nerdal i Nordland politidistrikt opplyser at siktelsen mot 47-åringen ikke er endret siden fengslingsmøtet.

- Det gjenstår litt etterforskning i saken før den er ferdig. Vi venter også på å få sendt saken fra Trondheim, slik at vi formelt får overtatt den, sier Nerdal.

Politiførstebetjent Lysholm opplyser at trondheimspolitiet i etterkant av pågripelsen av siktede, har gjort noen avhør i saken. Mannen er imidlertid ikke siktet for nye forhold som følge av etterforskningen.

Den fornærmede gutten har forklart seg i et såkalt tilrettelagt avhør, opplyser barnets bistandsadvokat Karle Øvereng.

- Familien opplever saken som et voldsomt tillitsbrudd. Dette er en stor belastning for dem, sier advokaten.

Trolig vil en eventuell straffesak mot 47-åringen gå i Alstahaug tingrett. Voldtekt av barn under 14 år har en strafferamme på inntil ti år.

Adresseavisen har ikke lykkes med å komme i kontakt med mannens forsvarer.

foto
Erkjenner: En mann fra Trondheim erkjenner straffskyld for å ha begått overgrep mot en gutt fra Nordland. Politiadvokat Jonas Nerdal i Nordland politidistrikt, opplyser at saken snart er ferdig etterforsket. Foto: NTB SCANPIX