15. august i 2017 kunne reptilelskere juble da 19 nye reptilarter ble tillatt i Norge. Ni slanger, sju øgler og tre skilpadder kunne endelig få komme frem i lyset. Det har vært anslått at cirka 100 000 reptiler har vært skjult i norske hjem før regelendringen.

Stephan Danielsen i Bjugn har to regnbueboaer og tre døtre: Thilie (7) Tuva (6) og Freya (4). Han har ingen kvaler med å la sine døtre få holde de to slangene.

- Regnbueboaer blir kalt verdens vakreste slange, og da jeg skulle skaffe meg slanger, ønsket jeg noe litt mer eksotisk. Jeg kjørte hele veien til Karmøy for å kjøpe de to jeg har, sier han.

Freya (4) synes det er stor stas når pappa Stephan Danielsen tar ut de to regnbueslangene.

- Veldig stas med slangene

Dersom lyset faller riktig på slangen så får den et nydelig mønster ifølge Danielsen. Litt som når olje legger seg på vannskorpa.

- Jeg forstår at folk synes de er ekle, men jeg har alltid hatt en fascinasjon for dyrene, sier han.

Og døtrene er like gale etter slangene som pappa. Foreløpig er slangene mellom 50 til 70 cm lang. Men de kan bli nærmere to meter.

- Hadde det vært opp til dem, så hadde slangene vært ute av terrariet hele tiden. De synes det er kjempeartig og veldig stas med slangene, sier han.

Når regnbueboaene har hamskifte, venter jentene på å få skinnet som de samler på.

- De er veldig tamme og jeg har aldri sett tegn til aggressivitet. Så jeg lar jentene få holde dem, forteller Danielsen.

Freya liker å gi slangene nye navn til stadighet.

- Følger godt med

Han har hatt kongepyton da det var ulovlig, og har kjennskap til hvordan slanger oppfører seg.

- Jeg føler selv at jeg har kontroll. Jeg kan se på en slange når den føler seg utrygg. Jeg mener det er større sjanse for å bli bitt av en hamster eller et annet tradisjonelt kjæledyr, sier han.

Han understreker at han alltid følger godt med når slangene er ute sammen med døtrene.

- En fireåring klarer fint å håndtere en slange, men hun kan selvsagt bli litt ivrig, sier han.

- Hva er reaksjonen til folk når du sier at du har slanger?

- Selvsagt finnes det en frykt, og det ligger kanskje i naturen til folk å være livredd for slanger og edderkopper? Det finnes jo giftige arter selvsagt. Mange lurer på hva jeg skal med dem, sier han.

Regnbueboaer kan bli opptil to meter lange. Denne karen er rundt seks måneder gammel.

Presser ikke slangene på noen

Da svarer ofte Danielsen med et nytt spørsmål: Hva skal folk med akvarium? Reptiler er ikke kjæledyr, men hobbydyr.

- Folk er ofte nysgjerrige, men jeg presser aldri slangene på noen. Noen vil gjerne se på dem, og så vil de kjenne på dem, og plutselig har de forandret mening om slangehold, sier han fornøyd.

Han mener reptiler er flotte dyr å ha, og håper lovendringen fører til at flere ser det samme som ham.

- Mitt inntrykk er at reptileiere ofte tenker gjennom anskaffelsen av dyret sitt. I større grad enn de som skaffer seg en søt kattunge og bare slipper ut den uten å ha alt i orden, sier han.

Tuva holder frem den ene slangen. Man skal være nøye med hygienen etter å ha håndtert slanger på grunn av salmonellasmitte.

Kan oppsøke dyrlege

De seks måneder gamle slangene spiser for øyeblikket små mus som tines sakte opp i varmtvann. Etter hvert skal de over på rotter når de blir større.

- Nå som det er lovlig er det mye enklere for reptileiere å hjelpe hverandre med spørsmål og svar. Jeg fikk telefon fra en reptileier som hadde gått tom for mat, og som lurte på om jeg hadde noe liggende. Nå har vi fått en lokal hunde- og kattedyrforhandler til å ta inn frosne mus, sier Danielsen, som også er glad for at han kan oppsøke dyrlege.

- Nå kan vi oppsøke dyrlege uten å være redd for at dyret blir avlivet, sier han.

Thilie holder en regnbueboa som familien skaffet seg etter at det ble lovlig med reptilhold i Norge.

Leder og generalsekretær Svein A. Fosså i Norges Zoohandleres Bransjeforening har også merket mye større pågang av spørsmål.

- Nå er ikke kundene nervøse for å gå inn i dyrebutikkene og stille spørsmål om reptilene sine. De er mye mer på hugget, sier han.

Leder og generalsekretær Svein A. Fosså i Norges Zoohandleres Bransjeforening viser frem en kornsnok.

- Mer provosert over hund i senga

Ifølge Statistisk sentralbyrå er det tolldeklarert 2450 reptiler siden 15. august i fjor. Oppdrettere i Norge og privatpersoner som har innført reptiler er ikke med i dette tallet.

- Vi anslår at det er omsatt mellom 6000 og 7000 reptiler i Norge siden lovendringen. Folk fryktet at mange skulle hodeløst gå ut og skaffe seg reptiler, men vårt inntrykk er at dette er veloverveide kjøp. Dette er en kostbar hobby, og man får ikke reptiler kastet etter seg. Det er flere som skaffer seg katter uten å tenke seg om, mener Fosså.

Leder og generalsekretær Svein A. Fosså i Norges Zoohandleres Bransjeforening holder en skjeggagam

Han ser ingen betenkeligheter med å la barn håndtere reptiler så lenge det er under oppsyn av en voksen.

- Man lar da barn få kose med hunder, og internasjonal statistikk viser at det er farligere. Det eneste betenkelige er salmonellasmitte, men så lenge man er nøye med hygienen, så skal det gå bra, mener han.

- Jeg lar meg ikke provosere av en fireåring og en slange. Jeg blir mer provosert av folk som lar katter og hunder sove i senga med sine barn. Statistikken viser at det skjer flere skadetilfeller med disse dyrene, understreker Fosså.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter