- Det kommer sikkert til å komme mer, både sanne og usanne ting, sier leder i Trøndelag Ap, Karianne Tung.

Dagen etter at Trond Giske på Dagsrevyen la seg flat og beklaget sin egen oppførsel, får han støtte fra lederen av sitt eget fylkeslag, Karianne Tung i Trøndelag.

På NRK sa Giske at de siste ukene og månedene har vært en enorm øyeåpner:

– Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært min oppførsel bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikhet i maktforhold, aldersforskjell, sosiale sammenhenger med mye alkohol. Jeg har ikke opptrådt på en måte i tråd med de verdiene jeg ønsker å opptre etter. Det må jeg ta innover meg og ta selvkritikk på, sa Giske torsdag kveld, etter at partiet har mottatt flere varsler om hans egen oppførsel.

LES MER: Giske ber andre damer varsle

- Det er trist

Fredag morgen møtte partileder Jonas Gahr Støre pressen i vandrehallen på Stortinget og fastslo:

- Trond Giske har ikke mye å gå på, sa han og la til:

– Det å gå ut med offentlig kritikk mot en nestleder er både en kritikk og en advarsel.

Lederen i Trøndelag Ap, Karianne Tung, står fremdeles støtt bak nestleder Trond Giske.

- Det er bra at Trond har gått ut og gitt en uforbeholden unnskyldning – det setter jeg pris på. Det er riktig og viktig overfor dem som har varslet. Jeg kjenner ikke innholdet i disse varslene, så jeg har selv ingen forutsetninger for å vite om reaksjonen har vært riktig. Men jeg har full tillit til at partiledelsen håndterer og vurderer dette på en veldig bra måte.

- Sakene karakteriseres av partiledelsen som alvorlige, og som «ubehagelig omgang av seksuell karakter». De innrømmer en ukultur. Hva tenker du om dette?

- Det er trist, men jeg personlig har ikke merket en slik ukultur. Men når anklagene kommer, må de tas på alvor. Ordfører Ottervik sa det klokt: Dette var mye verre for 30 år siden, men det fins rester av ukulturen fremdeles. Jonas (Gahr Støre, red.anm.) skal ha mye skryt for at han nå tar et oppgjør med dette. Det krever styrke og lederskap å håndtere dette på en god måte overfor alle involverte.

LES OGSÅ: - Trond er en mann som behandler kvinner med respekt

- Trond kan være nestleder

- Er Ap tjent med å ha en nestleder som innrømmer at han har hatt en slik adferd gjennom en årrekke?

- Det er jo selvfølgelig uheldig og en vanskelig sak og situasjon, både for partiet, de som har varslet og for Trond selv. Det viktige nå er også å ivareta de som faktisk har varslet. Når det er sagt, mener jeg Trond kan være nestleder. Nå har han nettopp innrømmet hva han har gjort, og han har bedt om unnskyldning. Han har opptrådt åpent og ærlig for å gjenvinne tilliten. Jeg tar forbehold om at jeg ikke kjenner innholdet i varslene, men sakene ligger jo et stykke bak i tid. Og det skal ikke være snakk om straffbare forhold.

- Men hva er forskjellen på «ubehagelig omgang av seksuell karakter» og seksuell trakassering?

- Det er det kun én person som kan svare på, og det er den som er utsatt for det. Det har kommet varsler fra noen som har kjent seg dårlig behandlet. Det er jeg glad for at vi har fått på bordet. Så skal det sies at Trond selv ikke er enig i alt som er beskrevet. Men det er veldig bra og riktig at dette nå blir håndtert på en riktig måte.

LES OGSÅ: Avviser upassende oppførsel fra Giske

- Får konsekevnser

- Så det skader ikke Ap å fortsette med Giske som nestleder?

- Det skader oss selvfølgelig at denne saken kommer. Denne typen oppmerksomhet rundt partiet er selvfølgelig uheldig, og det er vanskelig. Derfor er det bra at oppgjøret nå er tatt, nå ligger det oppe på bordet, og det skal Jonas ha skryt for. Dette kommer til å få konsekvenser.

- Hvordan da?

- Folk blir oppmerksomme på hva som ikke kan tolereres. Det vil komme for en dag hvis de prøver seg på noe. Det vil føre til at både holdninger og adferd endres. Som sagt har jeg selv aldri opplevd noe veldig upassende. Men folk møtes, ler og har det fint sammen og finner en tone, og sånn skal det også være. Det må ikke bli slik at to personer ikke kan finne tonen lenger heller.

- Men det er ikke dette Giske anklages for?

- Han sier han har fått øynene opp for hva han har gjort som ikke har vært greit, og det tar jeg til etterretning.

- Så Giske trenger ikke trekke seg av hensyn til partiet og andre rundt seg?

- Nei. Trond er en veldig dyktig politiker, og nå har han gitt en uforbeholden unnskyldning. Men han må vise partiet at han fortjener tilliten. Det har han selv sagt at han vil gjøre alt for å vise.

LES OGSÅ: Anklager Oslo Ap for svertekampanje mot Giske

Leder i Aps største fylkeslag, Karianne Tung, tror det kommer flere varsler: - Trond har bedt andre kvinner om å melde seg, og det vil være rart om det ikke kommer mer når terskelen er lagt så lavt, sier Tung. Her sammen med sine tidligere stortingskolleger Eva Kristin Hansen, Trond Giske og Jorodd Asphjell under valgkampen for fire år siden. Foto: Glen Musk

- Kommer sikkert mer

- Hva bør skje hvis det kommer flere varsler?

- Det kommer sikkert til å komme mer, både sanne og usanne ting. Trond har bedt andre kvinner om å melde seg, og det vil være rart om det ikke kommer mer når terskelen er lagt så lavt. Jeg har tillit til vurderingene som er gjort av partiledelsen så langt, og dersom det kommer nye varsler stoler jeg på at også disse håndteres på en god måte.

- Dersom eventuelt nye varsler ikke er mer alvorlige enn de som har kommet, sitter Giske trygt videre som nestleder?

- Ja, jeg mener det. Men dette er det i så fall opp til landsmøtet å avgjøre. Trond har sagt unnskyld, og det måtte vært forferdelig tøft å gjøre det intervjuet på Dagsrevyen. Det er mennesker vi snakker om her. Men det han gjorde var riktig, klokt og helt nødvendig.

- Så du tror Giske overlever som nestleder gjennom jula?

- Ja, det er jeg trygg på. Partiledelsen har håndtert dette på en klok måte.

LES OGSÅ: Giske forberedt på historier fra flere kvinner