Nils Arne Eggen åpnet den siste dagen av Mini-UKA på Moholt studentby.

Det er femte gang barnehagefestivalen arrangeres og Moholt Studentby sitt uteområde er fylt av hundrevis av unger fra byens barnehager. En gråhåret kar i treningsklær lar go'foten hvile i plaststolen, mens han venter på å bli introdusert for publikum.

De viktige tingene i livet

De aller fleste er opptatte av tromming, kokosnøttbowling, klatring, rutsjing, hopping og lek. Hvis de da ikke er veldig travle med å fylle klærne sine med sand fra sandvolleyballbanen, ved hjelp av gjenbrukte rør, kopper og flasker. De viktige tingene i et barns liv.

Senere i dag skal de få servert teater og spacerock fra scenen. Og de kan gå i maleverkstedet med en ekte kunstner, lage hatter i hattemakeriet eller lære seg å joike sammen med Mikkel Gaup. Mikkel er en annen mann de ikke kjenner fra før, men som storesøsken kanskje kjenner fra «Jul i Blåfjell» og foreldre kanskje husker fra filmsuksessen «Veiviseren». Han har til og med danset på tv nokså nylig.

- Jeg er her for å fortelle samiske eventyr og holde joikeverksted, sier Mikkel Gaup. I Kautokeinokofte, med søljer, belte og skinnbukser tar han nesten hele glansen fra den tidligere Rosenborgtreneren. Han, som jo er et eventyr i svart og i kvitt – i egen person.

To dronninger og en sjiraff

Men det er mange som kjemper om de minstes oppmerksomhet i dag. Når det er tid for åpning, toger Snaustrinda spellemannslag inn på området med folkemusikktoner og smil om munnen. Ledet av en sjiraff.

Mini-UKA er en festival for barnehagebarna i byen. Den er arrangert av Studentskipnaden (SiT) sammen med ansatte både hos dem og i SiT sine barnehager. Når de åpner festivalen på den tredje og siste dagen for denne gang er det med hurrarop for moder-UKA. Den egentlige UKA, StudenterUKA, som mange av disse barnas foreldre arrangerer og deltar i er 100 år i år. Miniuka har hengt med i 10 av dem.

- Habibi! Habibi! Habibi!

Ungene roper entusiastisk i gjenkjennelse når SiT-barnehagene sin egen maskot spankulerer i front. Sjiraffen bukker med hals over hodet. Tiltrekningskraften lar seg ikke styre. Barna limer seg til Habibis føtter og får gå med de siste meterne til scenen.

- Der kjæm dronninga! Det e' TO dronninga!

Og det har barna rett i. Det er to dronninger av Mini-UKA i år. Dronninger som er fortryllende, veldig klembare og fulle av varme og glede. Ei stiller i krone og omslagskjole av mest fargerike sort og ei har kledd seg opp i kofte fra Tana. Tråante-effekten fra same-jubileet i februar har nådd Mini-UKA.

Begeistringa blant ungene er hakket høyere enn om dronninga for eksempel skulle hett Sonja og kommet fra et ekte slott i en by et godt stykke sør for Moholt.

Heia go'foten

Fotballtreneren vrir seg litt i stolen – som om han tenker at dette kan bli et hardt publikum å tilfredsstille. Men når Nils Arne Eggen endelig får slippe til, er det til stor applaus mellom de største hendene i publikum. Og når de små får høre hva han sier, sørger de for å gi tilbakemelding!

Nils Arne Eggen åpner barnehagefestivalen med å fortelle barna at de gjennom lek og samarbeid kan ha det bedre og bli best.

- Det er ikke så lett å si noe til dere. Det blir fort mange voksenord, begynner fotballtreneren, før han fort finner bestefar-stemmen. Og gjennom den og go'fot-teorien finner han han fort ut hvordan han skal spille ut det han vil si.

- Det er veldig lurt å leke seg. Gjennom det lærer man faktisk mest. Faktisk lærer man mer av å leke seg ute slik dere gjør, enn gjennom å se på en sånn moderne telefon.

Barna jubler. De vet de skal få leke seg resten av dagen.

- Og for å komme seg videre og ha det bra sammen, er det viktig å dele. Vi skal hjelpe hverandre. Hvis vi deler det vi kan og det vi har – det er da vi blir best, sjø"!

- Vi e' bæst, roper et barnehagebarn og tar tak i hånda til naboen.

Ingen protest.