Miljøpartiet De Grønne (MDG), SV, Sp, Venstre, KrF og Pensjonistpartiet er alle skuffet over at Ap og Høyre utgjør flertall i spørsmålet om hvor den grønne streken skal gå i Trondheim. Bystyret i Trondheim behandler torsdag saken som skaper problemer, frustrasjon og irritasjon i rådhuset.

I et møterom på rådhuset sitter representanter fra seks av de sju partiene som utgjør flertallet i Trondheim. Arbeiderpartiet er ikke til stede.

LES KOMMENTAR: Grønn fasade lite verd

- Aps oppførsel i denne saken skuffer oss i Senterpartiet. Det er mye inkompetanse i Ap rundt dette. Det er som om mange i det partiet ikke forstår fotosyntesen. De sier det ikke er så viktig å verne dyrket mark der det i dag dyrkes dyrefôr. Da kan de ikke ha forstått at dette fôret går gjennom magen på dyrene for å lage menneskemat, sier en opprørt Kolbjørn Frøseth i Senterpartiet.

- Ap og Høyre i Trondheim bryter med sitt partis nasjonale målsetting om å verne dyrket mark, sier Geirmund Lykke (KrF).

LES OGSÅ (PLUSS): Strammer kraftig inn på grønn strek

- Ap var det eneste partiet som ønsket et bredt samarbeid med seks andre partier. Nå er alle andre partier i samarbeidet enige om å verne flere områder, men Ap velger heller å søke støtte hos Høyre. Hva tenker de om at alle partiene de samarbeider med er uenige med dem? sier Ottar Michelsen, SV.

10 000 dekar mer

Høyre og Ap går sammen om å redusere rådmannens opprinnelige forslag til områder med dyrket mark som skal vernes. I flertallets forslag vil Byneset, Leinstrand og Bratsberg ligge inn under områder med spesielt vern mot bolig og næringsutbygging. Mens Aps faste samarbeidspartnere vil innlemme store områder øst for sentrum. I mindretallets forslag er det lagt inn 10 000 dekar mer dyrket mark, enn i forslaget som Ap og H vil få gjennom i bystyrets møte torsdag.

- Vi hadde en ambisjon om å komme frem til et felles forslag mellom alle de sju partiene som utgjør flertallssamarbeidet i Trondheim. I plattformen vi laget etter valget var vi enige om at vi skulle sikre vern av dyrket mark. Vi hadde håpet at vi også skulle bli enige om hvilke områder som skulle ligge innenfor denne streken, men vi innså fort at Arbeiderpartiet ikke ville være med. Det er skuffende at vi nå må gå sammen om et mindretallsforslag, mens Ap og H sikrer flertall for mindre jordvern, sier Geirmund Lykke, KrF.

- Vi får nå en grønn strek som ikke har noen virkning. Det var ikke dette som var intensjonen i den avtalen vi inngikk etter valget, sier Svein Otto Nilsen, Pensjonistpartiet.

LES OGSÅ (KOMMENTAR): Nå eller aldri for jordvern i Trondheim

Midt i matfatet

- Matjorda utgjør vår fremtid. Vi har bygd en by som ligger midt i matfatet med god matjord på alle kanter. De flekkene med jord som fortsatt er igjen, er viktigere enn noen gang før. Når de nasjonale myndighetene ikke tar godt nok vare på denne jorda, så må dette sikres lokalt. Vi bor i en by som er over 1000 år gammel, og det er et slikt perspektiv vi må ha for fremtiden også, ikke 30 år frem i tid. Det er nok områder til bolig og næring i Trondheim, dyrka marka må vernes, sier varaordfører Hilde Opoku (MDG).

Senterpartiets Kolbjørn Frøseth er den som går lengst i sin kritikk:

- Det er bare grisen som er dum nok til å trø i sitt eget matfat. Når Ap og H klubber gjennom dette, vil det få konsekvenser. Velgerne er opptatt av jordvern, og de partiene som nå går inn for mer vern, kommer til å merke økt oppslutning neste gang det er valg. Men vi kommer ikke til å gi oss. Vi skal ved neste korsvei sørge for sterkere vern enn det Ap og H er villige til nå. Generasjonene som kommer etter oss er taperne i dette. Oldebarna våre kommer til å skjemmes når de ser hva vi gjør med matjorda, sier Frøseth.

Svekker samarbeidet

Venstres Jon Gunnes legger ikke skjul på at Aps holdning i denne saken skaper utfordringer for samarbeidet i sentrum-venstrealliansen.

- Ja, det er synd det blir slik, sier han.

SVs Ottar Michelsen plukker opp ballen:

- Det er først og fremst Ap som må ta stilling til hvordan samarbeidet skal fortsette. De må svare på hvordan de tenker rundt at en så bred allianse ikke klarer å bli enige om et så viktig spørsmål for Trondheim.

Varaordfører Hilde Opoku sier det slik:

- Ap må drodle over dette. Det er ikke bra for å skape et samarbeid etter neste valg når så viktige saker for oss ikke blir tatt hensyn til. Dette påvirker samarbeidsklimaet, og det gjør noe med hvordan vi skal jobbe med slike saker i fremtiden.

Ingen overraskelse

Aps gruppeleder, Geir Waage, sier det ikke kommer som noen overraskelse på noen at de sju partiene i samarbeidet ikke er enige om jordvern.

- Vi var enige om at vi skulle innføre en grønn strek, og det gjør vi. Det er ikke noe nytt at de sju partiene har ulik tilnærming på byutvikling og hvilke områder som bør ligge inn under et slikt vern. Hadde vi trodd det skulle være mulig å bli enige om alle områdene, så ville erklæringen vi laget etter valget vært tydeligere på det. Men vi er uenige om enkelte områder. Aps syn har hele tiden vært at jo mer omfattende vern vi nå legger inn, jo større er sjansene for at vi må endre planen senere. Vårt mål er å skape en plan som er forutsigbar i mange år fremover.

- Du ser ingen problemer med at Ap må samarbeide med Høyre for å få gjennom sitt syn?

- Det har vært ulike tilnærminger til disse spørsmålene helt siden 2003. At vi er uenige om enkelte områder i denne planen, vil ikke svekke vårt politiske samarbeid. Vi klarte ikke å bli enige, og det innså vi ganske tidlig, sier Waage.

LES OGSÅ (PLUSS): Utsetter debatten

Brutt med Ap: Aps samarbeidspartnere i trondheimspolikken er svært skuffet over at Ap og Høyre nå søker sammen for å sikre flertall for mindre vern av dyrket mark enn de ønsker. Fra venstre, Kolbjørn Frøseth (Sp), Geirmund Lykke (KrF), Hilde Opoku (MDG), Svein Otto Nilsen (PP),Jon Gunnes (V) og Ottar Michelsen (SV). Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen