Adresseavisen har fulgt sammenslåingen av Norges største Ap-fylkeslag og rapportert om en rekke gnisninger og konflikter det siste året.

VG skrev mandag om «en ødeleggende politisk borgerkrig i det nye Trøndelag Ap» - der avgått nestleder Trond Giske står «midt på slagmarken». Meget sentralt i fylkespartiet står May Britt Lagesen, hovedutvalgsleder for kultur, styremedlem i Trøndelag Ap og erfaren politiker fra Steinkjer. Lagesen mener ikke det pågår noen borgerkrig, men hun er tydelig på at det har vært og fremdeles er utfordringer.

- Vi må ikke underslå at det er spenninger og konflikter som har vært med oss lenge, helt fra tidlig i planleggingsprosessen med sammenslåinga av fylkespartiene. Det handler om opplevelsen av å gi og ta: Tidligere nord får for lite i mange sammenhenger, sier Lagesen.

Les mer: Konfliktene river Arbeiderpartiet i stykker

Krever endring

Hun opplever at en del Ap-folk fra sørfylket, og særlig fra Trondheim Ap, ennå ikke har tatt inn over seg at Trøndelag nå er ett fylke med nye utfordringer og nye behov. Hun vil ikke navngi noen, men slår fast:

- Skal sammenslåing lykkes, må dette endre seg.

- Hva er stridens kjerne?

- Til dels handler det om saker tilbake i tid: Måten vi jobber på internt og fordeling av posisjoner og makt, hvor en del i nord ikke føler at man er raus nok. Dette har jeg påpekt flere ganger internt, sier Lagesen.

Hun nevner måten nye partivedtekter ble arbeidet med, striden rundt valg av ny fylkesleder, valg av fylkesordfører og fordelinger i komiteer og utvalg.

- Det er summen til slutt som teller, sier Lagesen.

Tore O. Sandvik ønsker ikke å ta debatten om konfliktene mellom nord og sør gjennom mediene. Her er han sammen med Anne Marit Mevassvik, som nå er på vei ut av fylkespolitikken.

Etter VG-oppslaget rykket fylkesordfører Tore O. Sandvik ut i et blogginnlegg der han skriver at han ikke kjenner seg igjen «i førstesidene i landets riksaviser, sett opp mot den virkeligheten og hverdagen vi lever i». Han beskriver god stemning i partigruppa og en «hyggelig helg på Steinkjerfestivalen». Han avslutter med å poste den populære «Trønder»-videoen.

- Har dere det så trivelig som Sandvik beskriver?

- At han reagerer på den tabloide vinklinga til VG, kan jeg forstå. Men han og andre i Trondheim Ap må ikke ta for lett på at det faktisk er spenninger og konflikter. Det er essensen, sier Lagesen.

Les også: – Jeg vil anta at Tore O. merker presset han også, nå

Provoserende saker

Spenningene handler ifølge Lagesen også om den nye fylkesadministrasjonen. Det provoserte da rådmannen foreslo å bruke bare 2 prosent av en kulturpott i tidligere nordfylket, slik Trønder-Avisa beskrev. En annen provoserende sak var kuttforslaget innen samferdsel: «En kalddusj» for nordfylket.

- Vi har hatt mange vedtak som er i tråd med intensjonen siden sammenslåinga. De to sakene om kultur og samferdsel har også vist at vi politikere faktisk er i stand til å rette opp i balansen når det er påkrevd, sier hun, og viser også til en ny sak om samiske språkmidler.

Også ønsket om parlamentarisme i nyfylket ble en tapt sak nord: Sørtrønderne vant frem med sin utvalgsmodell. I det første felles fylkesårsmøtet gikk nordtrønderne på flere smeller, da de skulle utmeisle felles politikk: Sørtrønderne vant for eksempel frem med vern av Lofoten. Lagesen har likevel aldri angret på sammenslåinga:

- Jeg har stor tro på at vi skal lykkes, og er ikke i tvil om at dette er riktig. Det tar flere år å slå seg sammen. Spørsmålet er hvordan man håndterer uenigheter og kulturforskjeller. Partiet har beveget seg i riktig retning, men vi har fortsatt en vei å gå.

Mandag skrev VG at Anne Marit Mevassvik skal ha fortalt folk rundt seg at hun følte seg presset av Trond Giske til ikke å gå ut mot Rune Olsø etter at Kystad-saken sprakk. Det får også Adresseavisen bekreftet fra flere kilder. Her er Giske med det første oppslaget i Adresseavisen om saken.

- Ikke presset

Lagesen og tidligere leder i Trøndelag Ap, Anne Marit Mevassvik, var blant de toppene fra nordfylket som gikk ut og sa at de ikke ville sitte i et felles styre med Rune Olsø etter at den såkalte Kystad-saken sprakk. Mandag skrev VG at Mevassvik skal ha fortalt folk rundt seg at hun følte seg presset av Trond Giske til ikke å gå ut mot Olsø. Det får også Adresseavisen bekreftet fra flere kilder. Lagesen har ikke følt seg presset:

- Men det var heller ikke jeg som tok kontakt med noen i sørfylket om saken, sier Lagesen.

I VG siteres flere anonyme kilder på hvilken rolle Giske oppleves å ha i Trøndelag Ap. Lagesen ønsker ikke å kommentere noe av dette. Giske skriver i en sms til Adresseavisens at han ikke ønsker å kommentere saken. Mevassvik er på ferie og har ikke hatt anledning til å svare.

Les også: - Sandvik: Giske er demonisert

Sandvik rett mann

Det er ennå uklart om Sandvik, som snart har sittet 16 år ved makta, tar gjenvalg.

- Er han rett mann?

- Ja, absolutt, han er en meget dyktig fylkesordfører som er i stand til å se Trøndelag som en helhet. Men det er ikke bare én mann som har ansvaret for at vi lykkes. Når noen opplever at man ikke blir hørt, sett og sjelden får gjennomslag, må vi gjøre noe med det. Der har Trondheim Ap ett større ansvar for å rydde opp.

Lagesen har takket nei til gjenvalg for fylket.

- Det er i hovedsak belastningen med å ha vært kontinuerlig på reise i fem år, jeg vil prioritere tid med familie. Men det er selvsagt en helhetsvurdering, sier Lagesen.

Jonas Gahr Støre ønsker at May Britt Lagesen revurderer sin exit fra fylkespolitikken. Foto: NTB scanpix

Partileder Jonas Gahr Støre har i Trønder-Avisa oppfordret Lagesen til å tenke seg om, og Adresseavisen erfarer at også Sandvik ønsker det.

- Jeg takket nei allerede tidlig i mai, og jeg har ikke fått noen henvendelse fra nominasjonskomiteen etter det, sier Lagesen.

- Kulturforskjeller

Leder i Trondheim Ap, Hanne Moe Bjørnbet, mener beskrivelsen av konflikter mellom nord og sør var mer korrekt for ett år siden.

- Jeg opplever at vi har jobbet oss mer og mer sammen, men jeg skal ikke underslå at det er kulturforskjeller, sier Bjørnbet, som ikke vil utdype dette.

- Tar du for lett på konfliktene?

- Nei, det vil jeg ikke si. Vi har kommet langt på vei, men både vi og andre i Trøndelag har en vei å gå. Trondheim Ap skal være rause og konstruktive i nominasjons- og programarbeidet som pågår.

- Jeg skal ikke underslå at det er kulturforskjeller, sier Hanne Moe Bjørnbet, som ikke vil utdype dette.

Bjørnbet kjenner seg «overhode» ikke igjen i det bildet som anonyme kilder tegner i VG om Trond Giskes rolle i fylkeslaget.

Adresseavisen har gjentatte ganger bedt om et intervju med Tore O. Sandvik, men han opplyser å være travel og svarer på sms:

«Jeg har ikke behov for å diskutere dette via mediene. Vi har flere arenaer for å diskutere politikk og posisjoner i Trøndelag Ap: Både partistyret, representantskapet og årsmøtet. Der deltar våre tillitsvalgte og medlemmer med sine synspunkter og så skaper vi både kompromisser og noen ganger flertallsvedtak. Det er en bedre arena å ta opp disse spørsmålene på enn via mediene, hvor bare noen få av oss får ordet. Selv har jeg reist rundt i fylket de siste ukene og mottatt råd fra medlemmer, senest i et stort møte med styremedlemmer fra hele Namdalen på Grong i forrige uke. Uka før var vi samlet til fylkesting og hadde gode gruppemøter. Der var det gode politiske diskusjoner. Vi var ikke enige om alt, men vi landet gode vedtak.»

Les også: Trond Giske var åpen for å bli Rune Olsøs arvtaker