Den store ombyggingen av Torget i Trondheim er i gang og 17.mai-togene må styre utenom.

Men mye blir som før. Alle tre togene starter som vanlig ifra Kongsgården og Bispegata, går ned øverste del av Munkegata og til høyre inn Erling Skakkes gate. Barnetoget tar så til venstre inn Schultz gate, forbi Vår Frue kirke, ned Nordre gate, til høyre i Olav Tryggvasons gate, opp Søndre gate og til venstre når det er tilbake i Kongens gate. Toget oppløses som normalt i Kjøpmannsgata, Bryggegata, eller via Erling Skakkes gate og inn i Vår Frue gate.

Folketoget og russetoget følger samme rute. Etter å ha gått øverste del av Munkegata, tar togene til høyre inn i Erling Skakkes gate, frem til Kjøpmannsgata. Togene tar så til venstre inn Kongens gate, ned Søndre gate, til venstre i Olav Tryggvasons gate, svinger inn i Nordre gate og løses opp i Schultz gate, Munkhaugveita og Presidentveita.

Som før er det ikke anledning til å parkere langs togrutene, eller i området rundt Vår Frue kirke. Benker for funksjonshemmede som vil se på togene blir satt ut foran Kunsthallen/Litteraturhuset øverst i Søndre gate.

Foto: Grafikk: Inger Sakshaug

Torgmøtet i Kongens gate

Torgmøtet flyttes til Kongens gate, mellom Nordre og Søndre. Kortribunen blir foran tverrenden av Sparebankens bygg, talerstolen for enden av Apoterkerveita, mens publikum får plass i Kongens gate og i Tordenskjoldparken.

- Vi har gått gjennom dette nøye og tror vi har kommet frem til en god løsning, sier Rita Kumar, leder i 17.- mai komiteen. Det viktigste er at folk vet at det blir annerledes i år, slik at ingen blir skuffet. Ingen må gå til nedre del av Munkegata i den tro at togene kommer der.

Barnetoget starter klokka 9.45.

Folketoget går klokken 13.

Russetoget har avgang klokken 16.

Stavset først

Stavset skole feirer 25 år i år og får æren av å gå først i barnetoget. De skal også sørge for bekransning av statuen av Kong Olav i Stiftsgårdsparken klokka 09. Andre jubilerende skoler i år er Vikåsen skole 25 år, Blussuvoll skole 60 år, Kristelig videregående skole Trøndelag 40 år og Dalgård skole 40 år.

Folketoget har også en del jubilanter. Blant annet er Byåsen skiklubb 125 år, Trondheim kino 100 år,

Trondheim internasjonale folkedansklubb 75 år, Linjeforeningen Namibia ved NTNU 75 år og

Trondheim seniorkor 50 år.

Trondheim Studentersangforening skal synge på kortribunen mellom barne- og folketoget mellom kl. 12.30 og 13.00

De omfattende byggearbeidene på Torget skal være ferdig i juni 2020, men etter planen vil det være mulig å bruke Torget når 17. mai skal feires i 2020.

- Viktig at folk får med seg at ruten blir annerledes i år, sier Rita Kumar, leder i 17. mailkomiteen. Foto: Jens Søraa
17. mai-talen blir i år i Kongens gate, mellom Nordre gate og Søndre gate. Foto: Richard Sagen, Adresseavisen
Heliumballonger selges, men de må ha en vekt som sørger for at de ikke forsvinner til værs. Foto: Christine Schefte;Adresseavisen
Rita Kumar tror løsningen med ny trasé blir bra. Foto: Morten Antonsen