Det står ikke så bra til med likestillingen ved universitet og høyere utdanning. Mange kvinner tar høyere utdanning, men de er i mindretall i ledende stillinger.

- Kvinner er kjempedyktige og vi er avhengige av å ta i bruk hele kapitalen vår, sier HR-direktøren i Sintef, Ingeborg Lund.

- Moderne ledelse handler om å få folk til å samarbeide og det er kvinner minst like gode til som menn.

Få kvinnelige professorer

De harde fakta viser at det er like mange kvinner som menn som tar doktorgrader. Nasjonale tall fra 2015 viser at det er 45 prosent kvinner blant førsteamanuensene. Men bare 26 prosent av professorene er kvinner. (Tall fra database for statistikk om høgre utdanning). Kvinnene er også underrepresentert i toppstillinger og har en tregere karriereutvikling. I tillegg opplever kvinner kjønnsdiskriminering. Alt dette ble slått fast i forbindelse med en nasjonal lilkestillingskonferanse arrangert av NTNU og Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning.

Krever ekstra innsats

Likestilling kommer ikke av seg selv. Det kreves en ekstra innsats hele tiden, ble det slått fast på konferansen.

- Vi må være veldig oppmerksomme, oppfordre kvinner til å søke og være i forkant, sier Marianne Synnes som er viserektor ved NTNU i Ålesund. Hun slår også fast at kvinnene må følges opp.

- De risikerer å bli motarbeidet og kan gi opp dersom de ikke blir fulgt opp.

Dekan Anne Borg ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi har ansvar for å ansette folk i vitenskapelige stillinger og instituttledere på fakultetet sitt. Hun mener det er helt nødvendig å være opptatt av kvinnelige søkere hele tiden.

Kan ikke slappe av

- Vi kan ikke slappe av. Da blir det færre kvinnelige søkere.

Anne Borg mener kvinner ofte er kritiske til egen kompetanse.

Med fusjonen og omorganisering som følge av det, har NTNU en gylden sjanse til å tilsette flere kvinner i ledende stillinger. Men kvinnene frykter at likestillingsspørsmål kan bli borte i alt det andre som er viktig med fusjonen.

- Teit å ikke utnytte ressursene bedre

Ingeborg Lund viste fram utviklingen i Sintef når det gjelder kvinner i vitenskapelige stillinger og lederstillinger. I 92 hadde Sintef 25 prosent kvinnelige ledere. I fjor var 35 prosent av lederne i Sintef kvinner.

Og ikke nok med det. Kvinnene er på de laveste ledernivåene.

- Sintef har mange dyktige kvinner, men de avanserer ikke så fort som menn, sa HR-direktøren i Sintef.

- Og det er skikkelig teit av oss at vi ikke klarer å utnytte ressursene bedre.

Ingeborg Lund mener det krever hardt og møysommelig arbeid for å få kvinnene til å søke og deretter å få lederne over dem til å ansette dem. På konferansen fortalte hun en suksesshistorie fra Marintek.

- Der så de seg i speilet og så gutter og gubber så langt øyet rakk. De bestemte seg for å satse på rekruttering, og det viste seg at det var kvinner i Marintek, men de sto bakom mennene og dyktige var de. Det har ført til at en av tre forskningsavdelinger i Marintek har kvinnelige ledere.

Kvinneandelen har stagnert ved NTNU

Bare en firedel av professorene ved NTNU er kvinner, og slik har det vært en stund.

- Utviklingen har stoppet opp, sier organisasjonsdirektør Ida Munkeby ved NTNU. Nå går NTNU gjennom alle tiltakene i handlingsplanen for NTNU for å få opp kvinneandelen.

Men det kan være en endring på gang, særlig når det gjelder lederstillinger ved NTNU. Til lederprogram på lavere lederstillinger er det 50 prosent kvinnelige søkere. Hun leder arbeidet med lederprogrammene ved NTNU.

- Det er kjempeviktig for rekrutteringen videre oppover, sier hun.

Dekan Anne Borg, Fakultet for naturvitenskap og teknologi, NTNU Foto: jens petter søraa
Kvinnene kommer ikke av seg selv: Marianne Synnes, viserektor NTNU, dekan Anne Borg ved fakultet for naturvitenskap og teknologi og HR-direktør Ingeborg Lund i Sintef er enige om at det er nødvendig med ekstra innsats for å få kvinner til å søke lederstillinger. Foto: jens petter søraa