- Det jeg opplevde med min datter skjer svært sjelden. I hvert fall 90 prosent av vold mot barn skjer i nære relasjoner, og det er de sakene som er hovedfokuset vårt, forteller Ada Sofie Austegard.

I 2000 ble datteren hennes Stine Sofie Sørstrønen på åtte år, sammen med den ti år gamle venninnen Lena Sløgedal Paulsen, voldtatt, knivstukket og drept i Baneheia i Kristiansand. Austegard opprettet Stine Sofies Stiftelse som følge av drapene. Stiftelsen arbeider for å beskytte barn mot vold og overgrep, for å avdekke vold og overgrep mot barn og for å sikre barnas rettssikkerhet.

- Jeg mener at vold mot barn er det største samfunnsproblemet i Norge i dag, sier Austegard. Hun mener det har stor samfunnsmessig betydning å rette oppmerksomheten mot tematikken og gjøre tiltak.

Ada Sofie Austegard ønsker å sette en «barndom uten vold» på den politiske dagsordenen.

- Ser man på antall barn som er utsatt for vold eller overgrep, så faller 70 prosent av dem helt eller delvis ut fra arbeidslivet. Forskning viser at hvert syvende barn har erfaring fra overgrep, og én av fem barn utsettes for vold. Samfunnsøkonomisk er det svært dyrt å ikke gjøre tiltak, samtidig kan det spare enkeltmennesker for mye lidelser. Det er mange utfordringer i samfunnet som er viktige å ta tak i, men dette er den viktigste, sier Austegard.

Vanskelig tema

Tidligere har Austegard gått over Grønland og syklet Norge på langs for en barndom uten vold. Mandag 31. juli startet hun den fire uker lange gåturen fra Trondheim sentrum til Stortinget i Oslo, samtidig som partiene er godt i gang med valgkampen foran Stortingsvalget i høst.

- Vår målsetting er at politikerne skal gjøres oppmerksomme på temaet, for vi mener dette er den viktigste saken i valgkampen. Alle mener selvfølgelig at dette er viktig, samtidig er det et vanskelig tema som ofte blir nedprioritert.

Med seg på turen har hun 12 andre som skal gå hele pilegrimsleden, de fleste er mellom 40 og 60 år. Yngst er den 22 år gamle helsefagarbeideren Siri Landås.

22 år gamle Siri Landås (f.v) er turens yngste deltager, men tror det blir koselig å gå med alle de eldre. Her sammen med Solfrid Fossli og Beate Sommer.

- Det var tanten min som spurte om jeg ville bli med. Jeg er veldig glad i å gå tur og hadde ikke noe annet å gjøre, så da fant jeg ut at jeg kunne bli med. I tillegg er det for en veldig god sak som det er viktig å rette søkelyset mot, forklarer hun. Før start grugleder hun seg litt, og frykter 50-åringene er i bedre form.

- Jeg liker å gå lange turer, men er dårlig til å trene. Motivasjonen min er tanken på barna som har det vanskelig. Vi er ferdig om én måned, de må bære bagasjen hele livet.

Med på turen er også Lena Tinghaug Kjenndalen. Hun har med seg en ryggsekk som hun bruker til å samle inn underskrifter. Hun skal donere 50 kroner per underskrift til stiftelsen.

Lena Tinghaug Kjenndalen samler inn underskrifter til ryggsekken. - Jeg synes det er så koselig med navn. I tillegg har jeg ikke vært russ, så jeg fikk ikke muligheten til å ha det på buksa.

- Jeg har samlet mange underskrifter de siste par månedene. Nå nærmer jeg meg sikkert 180. Blir det veldig mange får jeg bare leve på luft og kjærlighet en stund, sier hun med et smil.

Gir stafettpinnen videre

Turen på totalt 640 kilometer, deles opp i forskjellige etapper der hver del er på alt fra 14 til 43 kilometer. Austegard håper på å møte mange andre pilegrimer på veien som de kan snakke med, siden de går motsatt vei.

Beate Sommer har lagd en grundig plan for den kommende måneden.

- Lengden blir nok det mest utfordrende. Det å gå dag etter dag uten en eneste hviledag. Vi kommer garantert til å bli slitne og få vondt. Da blir det tanken på barna som har det verre, som blir motivasjonen til å holde det gående, sier Austegard.

- I tillegg er jeg egentlig motstander av fysisk aktivitet, og trener ikke, forteller hun og ler.

- Det blir nok tøffest den første uken, men jeg regner med går bedre når jeg har fått bygget opp litt muskler. Samtidig blir det godt å komme ut i naturen og bort fra hverdagens kjas og mas. Vi skal prøve å spise litt hver time, og ha en liten pause hver andre time. Ellers er planen å holde et jevnt tempo, forklarer hun.

Turen avsluttes 28. august utenfor Stortinget i Oslo.

- Flere ministre og politikere skal holde appeller, og Riksadvokaten skal ha et innlegg. Etter å ha gått 640 kilometer for en barndom uten vold, skal vi gi politikerne våre tre viktigste saker, og la dem gå resten av veien, avslutter Austegard.

Les også: Tidligere engelsk fotballstjerne: — Jeg ble seksuelt misbrukt av treneren min hver dag i fire år