GRONG: Det som kunne blitt registrert som en hverdagslig utforkjøring, endte opp som en stor narkotikasak, skriver Namdalsavisa.

– Litt flaks skal man ha, innrømmer lensmann Birger Håpnes i Grong etter det omfattende narkotikabeslaget.

Vi skrur klokka noen dager tilbake. Om morgenen torsdag 6. april får politiet tips om ei trafikkulykke på E6 ved Åsmulen, nord for Harran.

– Tipseren varsler om en bil som har kjørt av vegen og inn i et tre, men det er ingen personer på stedet. Vi beslutter å sende en patrulje, sier lensmann Håpnes til Namdalsavisa.

Pappeske i skogen

Det er ikke snakk om noen stor ulykke, men airbagen er blitt utløst og bilen er ikke kjørbar.

– Det er ikke noe blod, men det er rotete inni bilen og vi ser fotspor rundt kjøretøyet. Betjentene tenker at sjåføren kanskje har fått sjokk, og begynner å lete i et skogholt like ved. Og der, om lag 50 meter unna bilen, blir det funnet ei stor, brun pappeske, forklarer Håpnes.

Politibetjentene åpner eska og ser raskt at det dreier seg om narkotika – i store mengder.

– Marihuana er lett, nesten som bomull. Så 5,5 kilo utgjør store kvanta, sier lensmannen.

Skal analyseres: Med varsomhet håndterer etterforskningsleder Line Marthe Fuglum Juliussen hos Politiet i Namsos og Fosnes et av de største narkotikabeslagene i Namdalen gjennom tidene.

Hunden fant kokain

Mens politiet er på stedet dukker to menn opp, i en leiebil som de har hentet i Grong.

– Mennene mistenkes for å ha noe med pappeska og narkotikabeslaget å gjøre og pågripes. De blir tatt inn til avhør og legesjekk, forklarer Håpnes til Namdalsavisa.

Etter hvert erkjenner mennene, som er i 20-årene og fra Harstad-området, at de hadde vært i Oslo og var på veg nordover med narkotikaen.

– Ved hjelp av narkohunden vi har her i Grong ble bilen undersøkt, og i et hulrom på kjøretøyet ble det funnet 113 gram kokain, opplyser Håpnes.

Sendes til analyse

Dermed sitter politiet igjen med 5,5 kilo marihuana og 113 gram kokain som skal sendes til Kripos for analyse.

– Jeg kan ikke huske å ha vært borti noe tilsvarende beslag i vårt område tidligere, sier lensmannen.

Men Håpnes er helt sikker på at slik narkotikatransport langs E6 er utbredt.

– Derfor er det bra at vi greier å ta noen av dem. Da vi fikk tips om trafikkulykka, og fikk registreringsnummeret på bilen, ble vi raskt på vakt. Eier av kjøretøyet var i politiets søkelys. Og derfor er det også bra at vi har en dyktig narkohund ved lensmannskontoret.

– Men det var også litt tilfeldig at beslaget ble gjort?

– Ja, hadde ikke vi fått tips om utforkjøringa kunne de involverte ha kommet seg videre nordover i leiebil – med narkotikaen. Ifølge etterforskningsleder Line Marthe Fuglum Juliussen hos Politiet i Namsos og Fosnes er torsdagens beslag trolig det største som er gjort i Namdalen noensinne.

– Det er et uvanlig stort beslag. Vi kan ikke komme på noe tilsvarende, sier hun til Namdalsavisa.

Gateverdi: 1 000 000 kr

Den beslaglagte narkotikaen har stor verdi.

– Gateverdien på marihuana varierer veldig, men hvis vi sier at en cirkapris er på 200 kroner per gram – og man selger ett og ett gram – tilsvarer dette beslaget en verdi på 1 000 000 kroner, sier etterforskningslederen.

I stedet var det altså politiet som fikk slått kloa i de narkotiske stoffene som var beregnet til brukere lenger nord i landet.