Det såkalte Vernepliktsutvalget ledet av Andøy-ordfører Jonni Solsvik (H) la tirsdag frem sin rapport for forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Her blir det foreslått å innføre en gradert førstegangstjeneste der soldatene tjener i seks, tolv eller 18 måneder.

Det normale skal fortsatt være ettårig førstegangstjeneste, skriver utvalget i rapporten. Men ut fra Forsvarets behov og den enkeltes egnethet og motivasjon, vil rekruttene kunne velge mellom de tre alternativene. I dag tjenestegjør omlag 1800 soldater verneplikten i vakt og sikring, og dette vil oppgavene i en halvårig tjeneste bestå av. Det er lett å se for seg at dette kan føre til en gradering av soldatene, i en organisasjon som formelt er mer hierarkisk enn noen annen i landet. Og det er veldig å lett å se for seg at den korte perioden i den relativt lettere tjenesten fort kan bli den hvor flest kvinner havner.

Les om Vernepliktsutvalget

Den 12 måneders lange førstegangstjenesten vil bli omtrent som den er nå, mens den lengste vil bli for de mest motiverte, forbeholdt de som Forsvaret har behov for. I sitt fagmilitære råd har også Forsvarssjefen tidligere i høst gått inn for en slik ordning. Den vil kunne gi en bedre ressursutnyttelse enn i dag, og kan være et springbrett inn i videre tjeneste i Forsvaret, enten som vervet eller til en av Forsvarets skoler.

Forsvarssjefens fagmilitære råd

I det moderne forsvaret brukes det store ressurser på opplæring og trening av soldater i bruk av avansert og kostbart militært utstyr. Det kan oppfattes som en form for sløsing at soldatene tar med seg utdannelsen de har fått ut av Forsvaret etter ett år, og ikke bruker noe av den før de blir innkalt til repetisjonsøvelse. Forsvaret må så starte på nytt igjen, med den samme innsatsen for stadig nye kull. Med et halvt års forlengelse kan soldatene få en form for videreutdannelse, mens Forsvaret kan gjøre seg nytte av den kompetansen soldatene har fått gjennom det første året i tjeneste.

Terrorfrykt i Heimevernet

Forsvaret står overfor store utfordringer, og det henger ikke bare sammen med det nye trusselbildet med økt spenning i nord og i forholdet til Russland. Utfordringene går også på det indre plan i organisasjonen og handler i høy grad om likestilling mellom kvinner og menn. Ført i fjor ble prinsippet om allmenn verneplikt i realiteten innført, da unge kvinner fikk verneplikt på samme måte som unge menn har hatt i alle år. Selv om bare 7-8000 ungdommer hvert år blir tatt inn til førstegangstjeneste, har alle i utangspunktet nå en plikt til å tjenestegjøre i Forsvaret. Det er økonomi og Forsvarets behov som bestemmer hvor mange som hvert år blir tatt ut til førstegangstjeneste. Likevel er det viktig for Forsvarets omdømme og stilling i det norske folk at alle ungdommer har den samme plikten til å stille, hvis de blir kallet.

Sexistisk språkbruk i Forsvaret

Den siste tidens avsløringer om en sexistisk språkbruk understreker at det er langt frem før kvinner er likestilt med menn i Forsvaret. Vernepliktsutvalget er opptatt av dette, og mener det haster med å gjøre noe med de praktiske og kulturelle «utfordringene» man har. Kvinners andel av de som har avtjent førstegangstjenesten, er økt fra åtte til 14 prosent på få år. Kvinnene har ikke fått komme inn i Forsvaret på egne premisser, mener utvalget. De har ikke en gang fått personlig utstyr og bekledning som passer for dem, etter 37 år med kvinner i Forsvaret!

Debatten har internt i stor grad handlet om hvorvidt kvinnene skal bo i de samme forlegningsrommene som mennene, og om de er fysisk i stand til å utføre de samme oppgavene som mennene. Utvalget mener at kvinner selv bør få velge hvor de vil forlegges, og at det må gjøres noe med mannskulturen som preger Forsvaret. Den beste måten å fjerne machokultur på, er å få inn flere kvinner. Slik er det nok også i Forsvaret.

Når utvalget nå legger opp til en ordning som kan føre til A-, B- og C-soldater, er det viktig å unngå at ikke de fleste kvinnene havner i den korte og litt lettere vakt- og sikringstjenesten, mens supergutta utgjør majoriteten blant de som avtjener 18 måneders verneplikt.

Forsvaret trenger de beste av våre ungdommer, enten de er kvinne eller mann.