Bare ett år etter at Stortinget vedtok å flytte befalsskolen og de øvrige skolefunksjonene på Kjevik til Værnes, kom en helt nye ordre torsdag formiddag:

Luftforsvarets befalsskole legges ned, det samme gjelder Sjøforsvarets befalsskole på Madla og Hærens befalsskole på Rena. I stedet opprettes det en helt ny felles Forsvarets befalsskole for samtlige tre våpengrener som lokaliseres på Sessvollmoen i Ullensaker kommune.

- Det er veldig kort tid siden det ble vedtatt å flytte til Værnes, så dette har gått svært fort, sier major Ivar Bergundhaugen som er nestleder ved Luftforsvarets befalsskole (LBSK) på Kjevik til Fædrelandsvennen.

Sjefen informerte

Det var sjefen for Forsvarets høgskole, kontreadmiral Louise Dedichen, som torsdag formiddag kom til Kristiansand og informerte de ansatte ved LBSK om de nye planene.

- Bakgrunnen er innføringen av ny militær ordning som nå får to søyler, én ledet av offiserer som er generalister, og én av befal som er spesialister forklarer Bergundhaugen.

Major Eivind Byre, kommunikasjonsansvarlig for Forsvarets høgskole, bekrefter informasjonen overfor Adresseavisen.

- Det er besluttet at befalsskoleutdanningen for Forsvaret skal samles på Sessvollmoen. Vi har fått oppdrag fra Forsvarssjefen om å opprette én utdanning gjennom Forsvarets høgskole. Det er besluttet at spesialbefalet og offiserer skal ha ulik spesialutdannelse. Omorganiseringen gjør at vi sparer penger, og dermed får mer penger til investeringer og øving på den operative evnen, sier Byre.

Teknisk skole til Værnes

De nye planene omfatter imidlertid ikke Luftforsvarets tekniske skole. Der er planen fortsatt å flytte til Værnes, men de ansatte er svært usikre på når det skal skje. Stortingsvedtaket – og langtidsplanen for forsvaret – sier flyttingen skal begynne i 2018, men det foreligger ingen klare meldinger:

- Vi har ikke hørt noe, og personlig tviler det vil skje noen flytting før i 2022, sier Torbjørn Strand som er leder for Norges Offisersforbund avdeling Kjevik.

Usikkert antall arbeidsplasser

Opprinnelig skulle Værnes få 350 nye arbeidsplasser som følge av at både Luftforsvarets befalsskole, Luftforsvarets tekniske skole og avdeling for teknologibasert læring, flyttes til Værnes.

Pressevakt i Forsvaret, Per-Thomas Bøe, sier at det er for tidlig å si hvor mange nye stillinger Værnes nå kommer til å få.

- Samlingen på Sessvollmoen gjelder kun befalsutdanningen. Øvrig fagutdanning vil fortsatt skje ute i de ulike våpengrenene. Det er nå det konkrete arbeidet med utdanningsreformen starter, og 1. august 2018 er vi i gang med det nye systemet. Men full effekt venter vi først om noen år, når ordningen har satt seg. Det er ennå for tidlig å si hvor mye som skal flyttes, og akkurat når det skjer. Det er mange hensyn å ta, og det eneste som er sikkert, er at det kommer til å bli mange justeringer underveis, sier Bøe.

- Ting endrer seg raskt

Ordfører i Stjørdal kommune, Ivar Vigdenes (Sp), sier at for hans del er fokuset å få på plass de utdanningene som faktisk skal komme så raskt som mulig.

- Når en samlet befalsskoleløsning nå ikke ser ut til å komme på Værnes tror jeg vi skal ta inn over oss et par ting. For det første at både luftforsvaret baseforsvarstaktiske skole og tekniske befalskole fortsatt er besluttet flyttet, og at dette er en betydelig altivitet i seg selv. For det andre at ting endrer seg fort i forsvaret, og om ikke en felles befalsskole kommer så ligger arealene dette ville lagt beslag på klare til eventuell annen forsvarsaktivitet i årene som kommer, uttaler han til Adresseavisen.

- Nå vil vår oppmerksomhet fra kommunens side rettes mot at det som er besluttet at skal komme, faktisk kommer i fra 2019. Det er etter at storøvelsen er over til neste år, og alt bør ligge til rette for en realisering fra dette tidspunkt, legger han til.

Forsvarssjefens reform

Det er forsvarssjef Håkon Bruun-Hanssen som ønsker å samle skolene. Han har gjennomgått utdanningssystemet for fremtidens forsvar, og onsdag ble hans gjennomføringsplan for utdanningsreformen levert til Forsvarets høgskole. Høgskolen får nå ansvar for sette den ut i livet.

- Reformen innebærer at det på utdanningen skal kuttes 265 årsverk og spares 540 millioner kroner, sier Ivar Bergundhaugen.

Han ser imidlertid ikke helt svart på situasjonen for de i dag som er ansatt på befalsskolen på Kjevik:

- I tillegg til befalsutdanning leverer vi også utdanning på lavere nivå. Hvordan luftforsvaret skal løse dette i fremtiden, vet jeg ikke, og det er foreløpig uvisst hvor dette tilbudet skal gis og av hvem. Men mitt stalltips er at noe av det fortsatt må gjøres på Kjevik, sir han.

- Alt skal samles på Værnes i fremtiden, men inntil da vil det nok bli gjort på Kjevik eller Ørland, mener han.

- Mange muligheter

Ivar Bergundhaugen melder av stemningen er relativt god blant de ansatte tross usikkerheten:

- Forsvaret er en stor bedrift der det er mange muligheter, sier han.