Steinkjer

Det er klart etter at flertallet i Hovedutvalget for utdanning i Trøndelag tirsdag vedtok rådmannens innstilling i saken. Først i april faller trolig avgjørelsen.

Leder for hovedutvalget, Hanne Moe Bjørnbet (Ap), viser til at den pressede budsjettsituasjonen for nye Trøndelag, med mindre handlingsrom, gjør det ekstra viktig å velge riktig.

- Vi mener det er riktig å åpne for en grundig utredning alle forhold. Det gjelder videre drift i Rissa eller bygge nytt i Vanvikan. Det er rådmannen som har bedt om mer tid, sier hun.

Heller mot Vanvikan

Høyres fraksjonsleder, Sire Holm Lønseth, er uenig i vedtaket.

- Jeg synes det er litt spesielt at selv representanter fra gamle Nord-Trøndelag sier saken ikke er nok utredet, selv om man har gjort tydelige vedtak i fylkestinget tidligere. Det hadde vært fint om man hadde avsluttet saken nå, skriver hun i en sms til Adresseavisen etter avgjørelsen i utvalget.

Også Aps Hanne Moe Bjørnbet innrømmer at mye tyder på at valget til slutt faller på Vanvikan, men viser til at det er viktig med en grundig utredning.

Splittet flertallsblokka

Det gamle fylkestinget i Nord-Trøndelag vedtok i 2016 at de to videregående skolene i Leksvik og Rissa skulle slås sammen og at en ny videregående skole skulle ligge i Vanvikan.

Fylkespolitikerne i Sør-Trøndelag påla tidligere i år fylkesrådmannen å legge frem en oversikt over økonomien knyttet til «drift og investering for felles videregående skole i Rissa, eller aktuelt tomtealternativ i Vanvikan». I vedtaket derfra heter det at saken skal behandles i desember.

Tirsdag splittet saken flertallspartiene i nye Trøndelag, da Senterpartiet stemte mot utsettelsen. Ap, MDG, Rødt og SV stemt for å utsette saken i hovedutvalget. Rådmannen får nå tid på seg frem til april med en ny utredning, om partiene stemmer likedan i fylkestinget når saken behandles der i desember.

Kritisk til ny utsettelse

Vanvikan-ordfører, og påtroppende ordfører i en ny Indre Fosen kommune, Steinar Saghaug (H) legger ikke skjul på at de lokalt ønsket seg en rask avklaring.

- For oss hadde det vært ønskelig med en avklaring før jul. Det er brukt lang tid og er allerede gjort mange utredninger om saken, men jeg har forståelse for at den skal diskuteres i fellesskap i nye Trøndelag, sier han.

Grundig nok

Også Høyres Siri Holm Lønseth er kritisk til utsettelsen. Også hun viser til at saken er grundig utredet.

- Dette er en trenering av saken. Den burde vært klar for lengst. Fylkestinget i Nord-Trøndelag vedtok i sin tid at en ny sammenslått skole burde ligge i Vanvikan. Høyre, Frp og Venstre støtter det, sier hun.

I går fremmet de tre partiene forslag om dette. Et forslag som også fikk støtte fra Sp, men likevel ble nedstemt.