Men Giske kan ikke love fortgang for ny NTNU-campus dersom Ap kommer til makta.

Samtidig med at årets studentkull toger opp til Gløshauen for onsdagens immatrikulering, øker temperaturen i årets valgkamp.

Ap-veteranen Trond Giske var utdanningsminister under den første Stoltenberg-regjeringen på starten av 2000-tallet. Nå vil han at Arbeiderpartiet tar jobben tilbake fra den sittende kunnskapsministeren Torbjørn Røe Isaksen (H).

Onsdag formiddag legger Ap frem sin utdanningspakke. Trond Gisk sier: - Vi har gjort noe feil i 20 år

Kobler skattelette med forskningskutt

- Det store skillet mellom oss og de andre er om vi har råd til forskningen eller ikke. Handlingsrommet i økonomien er brukt opp på de løftene som er gitt på transport, forsvar og bistand. Så dersom man er opptatt av å gi videre skattekutt, blir det ikke rom for forskning, sier Giske.

- Hva endrer seg innen høyere utdanning hvis det blir regjeringsskifte?

- For det første vil mange flere bli immatrikulert. Vi har i dag 23 000 som fikk nei til studieplass ved hovedopptaket i sommer. Det er 10 000 flere enn i 2013, og det er helt meningsløst i en situasjon med over 70 000 ungdommer som står utenfor arbeid eller utdanning. Vi trenger kompetanse for eksempel innen sykepleier og IKT, og vi vet at mange ønsker å studere, sier Giske.

Les også alle sakene om stortingsvalg 2017

Isaksen avviser

Både Giske og Torbjørn Røe Isaksen deltar tungt i Arendal denne uken.

Isaksen karakteriserer Giskes kritikk som «et forsøk på å tåkelegge et felt partiet og Giske selv har hatt lite engasjement for de siste årene».

- At Giske – medlem av «hvileskjær-regjeringen» – kommer med dette, er veldig spesielt. Dette er retorikk, spill og udokumenterte påstander fra ringreven Giske, sier Isaksen.

Han mener reaksjonene forskningsbudsjettene til de blå har vært ganske annerledes enn de var på de rødgrønne budsjettene som ble lagt fram.

- Vi har prioritert store forskningsbudsjetter samtidig som vi har gjort skattetilpasninger. Vi er for første gang over 1 prosent av BNP, og andelen har økt. Arbeiderpartiet kan kanskje konkretisere hva de selv har som paner. Vi har varslet at vi vil bruke en milliard mer på teknologiforskning i den neste perioden, sier Isaksen.

Les også: Sjokkmåling for Arbeiderpartiet

Lover mer penger

Arbeiderpartiet lanserer onsdag sin store utdanningspakke. Foreløpig holder partiet kortene for høyere utdanning og forskning tett til brystet.

- Hva vil være hovedforskjellen mellom nåværende utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og deg som eventuelt ny statsråd etter valget?

- Jeg vil være mindre opptatt av å slå sammen ting og mer opptatt av at institusjonenes innhold utvikles. Det er fint med større enheter, men det forandrer ikke så mye av innholdet, sier Giske - som også mener han vil få til flere studieplasser og at han vil få mer fart på byggebevillinger.

- Hva er Aps lovnad når det gjelder campus i Trondheim?

- Jeg har vært tilhenger av felles campus i 20 år. Saken er ikke behandlet på Stortinget eller i Aps sentralstyre, så jeg kan bare love på vegne av Ap Trøndelag at dette er noe vi vil slåss for. Det er nesten ikke gitt nye bevillinger for å reise utdanningsbygg under denne regjeringen. Da øker etterslepet og kampen om kronene blir større. Det betyr at det er flere uløste prosjekt som campus må konkurrere med, sier Giske.

- Feil å slå sammen?

Torbjørn Røe Isaksen konstaterer at Ap «dro føttene etter seg da NTNU ble landets største universitet»

- Mener Giske at det var feil å slå sammen institusjonene til det nye NTNU?, spør Isaksen – som fastslår bevilgningene til universitetsbygg har økt betydelig. Mens de i perioden 205–2013 lå på om lag en milliard kroner i året, er dette nå økt til om lag 2,5 milliarder i inneværende år.

- Vi har prioritert å følge opp bestående bygg, og bruker mer penger enn noen gang. Så har vi sagt at tre prosjekter skal prioriteres; Livsvitenskapssenteret ved UiO, Ocean Space center og Campus på NTNU.

Hva tror du vil være hovedforskjellen mellom deg selv og en eventuell Giske som kunnskapsminister?

- Det er litt vanskelig å vite hva som faktisk er Arbeiderpartiets politikk for forskning og høyere utdanning. Jeg har ikke sett noe forskningsutspill denne valgkampen. Mitt inntrykk er at de enten har støttet oss eller vært uklare.

- Jeg er en kunnskapsminister som er opptatt av kvalitet, ikke bare kvantitet. I fire år har vi faktisk prioritert feltene, ikke bare tømt av oss løs retorikk nå foran valget.