Partilederen kaller Adresseavisens sak om Mathias Kristensen (18), som er blitt mobbet siden barnehagen, en tankevekker for politikerne. 18-åringen sier i intervjuet at han ikke lenger tror på politikerne.

- Det er en påminnelse til det politiske Norge om at de har en viktig rolle å spille, sier Hareide.

- Vi skal ha nulltoleranse mot mobbing. Vi må ha en bevissthet i skolen. Det må gjentas og gjentas, både mot lærere og elever, sier Hareide, som viser til at KrF har fått flertall for sitt forslag om å innføre mobbeombud i alle fylker, som et konkret tiltak.

Hadde lese- og skrivevansker

Krf-lederen forteller åpent om sine egne lese- og skrivevansker, som ble grepet fatt i tidlig takket være en oppmerksom lærer. Han snakker om viktigheten om å ha nok lærerressurser i klasserommet.

- Jeg fikk hjelp tidlig. Det er viktig at de unge får det før skolen blir et problem.De må greie å mestre ting, sier Hareide.

Han skryter av mange dyktige lærere i norsk skole, men viser til at det finnes utfordringer.

Partilederen snakker om tidlig innsats og om å bruke ressurser på flere lærere i klasserommet slik at man fanger opp problemer og får fulgt opp enkeltelever som sliter, kanskje spesielt på viktige områder som lesing, skriving, engelsk og matematikk. Med flere lærere kan man i stor grad unngå å ta elever ut av klasserommet og spare dem stigmatisering ved å tilhøre en spesialklasse.

Foreslår streng lærernorm

- Det er en reell problemstilling at det er travelt i dag og at lærere ikke har nok tid til å hjelpe enkeltelever. Vi mener det bør være en nasjonal norm på 15 elever per lærer i 1.–4. trinn i skolen og 20 elever per lærer i 5.–10. klasse, sier Hareide. Han sier det er viktig

Det støtter også partiets førstekandidat i Sør-Trøndelag, Geirmund Lykke:

- Når det står én lærer foran 26 viltre førsteklassinger så hjelper det ikke med bare mer utdanning. Da er en ekstra kollega bedre, sier Lykke, som selv har fortalt om hvordan han ble mobbet i skolen, i Adresseavisen tidligere.

Foto: Marthe Hårstad

Krf-politikerne viser til et forsøksprosjekt i Dovre kommune, som viser stor suksess med flere lærer i klasserommene.

Hareide snakker om hvor viktig det er med at spesielt de yrkesrettede utdanningene legges opp slik at fagene er praksisrelevante. Og tilpasset det han kaller praksissterke elever.

- Det er viktig at elever forstår hvorfor man lærer noe og heller lærer mindre diktanalyse, sier Hareide

Møtte studenter

Hareide møter Adresseavisen sammen med partiets førstekandidater i Sør- og Nord-Trøndelag, Geirmund Lykke og Åste Marie Lande Lindau. Sammen har de besøkt Dronning Mauds Minne Høgskole, og møtt skoleledelsen og barnehagelærerstudenter. En del av Hareides budskap til studentene handlet nettopp om mobbing. Han viser til at så mange som 87 prosent av barnehageansatte i dag anser at det skjer mobbing i barnehagene.

- Det trengs voksne pedagoger som ser hva som skjer og gjør det nødvendige. Det viktige er å gi barn og unge en god start i livet, sier han.