45 tømrerlærlinger i Trondheim signerte kontrakten sin før helgen.

-Vi nærmer oss 90 nye lærekontrakter innen tømrerfaget bare i år. Og vi har omkring 150 løpende kontrakter, sier Are Søpstad, daglig leder i Trondhjems Byggmesterlaug.

Are Søpstad, daglig leder i Trondhjems Byggmesterlaug.

Om et par år har de fleste svennebrev og er forhåpentlig del av en sunnere byggebransje i vekst.

Gode holdninger i baksnakket bransje

- Det er ingen tvil om at det er mange utfordringer i denne bransjen. Min overbevisning er at ved å ta inn lærlinger i godkjente lærebedrifter er vi med på å rydde opp. Vi vil bekjempe arbeidskriminalitet og jobbe for like konkurransevilkår for alle seriøse bedrifter, sier Are Søpstad.

Martin Aursand, Rannvei Hugdal (25) Anders Øiaas og Charlotte Halstadtrø (18) fra Timber bygg signerer lærekontrakten. - Jeg hoppet av etter fire års biologistudier. En hverdag med nesa i ei bok og pc i fanget er ikke noe for meg, sier Rannvei Hugdal.

- Det er ganske enkelt slik at useriøse bedrifter ikke har seriøse lærlingordninger, skyter Marek Jasinski inn. Arbeiderpartipolitikeren jobbet for å få inn en lærlingklausul i Trondheim kommune. Denne fordrer at i alle kommunale byggeprosjekter skal 10 prosent av arbeidet utføres av lærlinger. Minst halvparten av alle arbeidstimer skal utføres av folk med dokumentert fagopplæring. I tillegg skal det være norskspråklig nøkkelpersonell og arbeidstakere skal gå på fast lønn, ikke løse engasjement som ikke betaler seg mellom oppdrag.

Marek Jasinski (AP).

- Dette er gode holdninger vi ønsker at våre bedrifter skal drive etter. Det er også grunnlaget for næringa at vi oppfattes som og er seriøse og profesjonelle. Skal det være mulig å stå i bransjen, må det ryddes opp, sier Are Søpstad i byggmesterlauget.

Signerer egen fremtid

- Jeg visste ikke hva jeg skulle bli på slutten av ungdomsskolen, men jeg var sikker på at jeg ikke skulle ha en passiv utdannelse, sier Charlotte Halstadtrø (16).

Charlotte Halstadtrø (18) er en av 90 som blir nye lærlinger i byggebransjeni Trondheim i år.

Etter god rådgivning ved Markaplassen skole og hospitering hos Charlottenlund videregående ble det klarere for henne. Nå er hun ferdig med to år på skole og skal ut i arbeidslivet hos Timber bygg, sammen med klassevenninne Rannvei Hugdal (25).

- Vi tok kontakt med dem etter et foredrag ved skolen og fikk utplassering hos dem. Og nå er vi her, sier hun og signerer lærekontrakten med et smil.

Charlotte og Rannvei skryter av optimale forhold i sin yrkesutdanning til nå, med godt klassemiljø og gode lærere.

- Vi har lite fravær og gode karakterer, i alle fall i klassen vår!

LES INNLEGG: Yrkesfagelever er dumme, får vi stadig vekk høre. Det må det bli slutt på

Ungdom styrker byggfaget

- Det er ekstra gledelig er at flere jenter kommer inn i faget vårt. I år er det ti av nitti, sier Are Søpstad, daglig leder i Trondhjems byggmesterlaug.

Det samme synes Anders Øiaas og Martin Aursand som skal veilede lærlingene i Timber Bygg.

- De er flinke og vil passe godt inn i bedriften vår. Vi er 20 ansatte og dette er de første jentene, til nå, sier Anders Øiaas. Han mener at kvinner bidrar positivt i miljøet og i kundekontakt.

- Og de er dyktige, nøye og kan ofte se andre løsninger, sier han men mest av alt er Oiaas opptatt av rekruttering av ungdom uavhengig av kjønn.

- Én ting er at man tar samfunnsansvar ved å tilby arbeidsplasser til norsk ungdom. Det er det er den beste måten å rekruttere på, fordi man vet hva man får. Mange blir i bedriftene de starter i, noe som gjør lærlingordninga stabilt for bedriften. Dessuten er det artig å holde på med opplæring, sier Anders Øiaas.

Tom Didriksen i Basisbygg tar inn Edvard Nilsen Vonen (21) for tre og et halvt års læretid. - Jeg tok tre år med idrett på videregående og ett år på sykepleien, men nå har jeg valgt meg tømrer-karrieren. Jeg liker å se resultater fort og det er fint å kunne hjelpe folk, sier Edvard Nilsen Vonen.