Det sa tiltalte Christian Wiig da sykepleieren som møtte ham ved akuttmottaket 24. september i fjor, vitnet i straffesaken i Sør-Trøndelag tingrett.

Mandag morgen startet rettssaken mot den profilerte forsvareren. Han møter som tiltalt for ordensforstyrrelse ved akuttmottaket ved St. Olavs hospital, men forsvarer samtidig seg selv. Han nektet straffskyld innledningsvis i saken og sa følgende:

- Jeg har fylt 73 år, og har aldri vært fysisk utagerende mot noen. Jeg kan være aktiv verbalt, men har aldri i mitt liv slåss mot noen. Dette er atypisk fra min side, så dette må skyldes noe annet enn beruselse.

- Det var ubehagelig

Wiig fikk før jul et forelegg på 8000 kroner for ordensforstyrrelse på akuttmottaket. Fordi han ikke vedtok denne bota, må han møte som tiltalt.

Ifølge gjerningsbeskrivelsen i forelegget skal han 24. september i fjor «i beruset tilstand» ha opptrådt aggressivt og høylytt på akuttmottaket. «I forbindelse med flytting fra undersøkelsesbenk til båre, tok han tak i og holdt fast armen til sykepleier NN (navnet på fornærmede journ.anm.) samt forsøkte å bite ham i armen», heter det i dokumentet. Det går videre frem at Wiig ved en påfølgende legekonsultasjon rett etter, skal ha forsøkt å sparke legen.

Sykepleieren fortalte i retten at Wiig var rolig i rundt en time, inntil han skulle flytte ham fra en benk til en båre. Da tok Wiig hardt rundt armen hans.

- Jeg prøvde å komme meg løs, men grepet strammet seg hver gang jeg forsøkte å ta til meg hånda, sa mannen, og beskrev deretter at Wiig førte hånden hans mot munnen sin.

- Jeg opplevde det som et forsøk på å bite meg. Det er feil å si at jeg var redd, men det var ubehagelig å bli satt fast, men med et rykk kom jeg meg løs, sa han.

«Ubehagelig»

Sykepleieren opplyste også at Wiig var høylytt og utagerende verbalt, og at han blant annet spurte om de var sosialister.

«Ubehagelig», slik ble Wiigs muntlige ytringer beskrevet av legen som senere skulle undersøke ham denne kvelden, og som han er tiltalt for å ha forsøkt å sparke.

- Det var svinging av ben og armer mot meg, men jeg var ikke redd for liv og helse, sa legen da hun vitnet.

- Var slagene og sparkene målrettet, ville Wiig vite da han fikk anledning til å utspørre legen - etter først å ha beklaget sin oppførsel overfor henne.

- De kom i min retning, og jeg oppfattet ikke at det var andre der, sa legen.

Wiig har ikke løst helsepersonellet for taushetsplikten, derfor ble vitnemålet preget av dette.

Fikk velge

På grunn av Wiigs oppførsel, ble politiet tilkalt og to patruljer kom til stedet. To politimenn - en fra hver patrulje - vitnet i retten.

- Da jeg ankom, lå Wiig på en båre. Han hadde blod rundt nesen. Jeg forsøkte å snakke med ham, men han responderte ikke, sa politibetjenten.

Etter å ha dyttet litt i Wiig, åpnet han øynene, opplyste politimannen videre.

- Han fikk da velge mellom å enten forlate akutten selv, eller å bli fysisk fjernet av politiet. Da sa han at politiet måtte fjerne ham, sa politimannen.

To politifolk tok da Wiig mellom seg, og plasserte ham i en rullestol, som de igjen brukte til å ta ham med ut i en cellebil. Politimannen beskrev Wiig som lite hjelpsom da dette skjedde.

Avviste å ha drukket mye

Politibetjenten oppfattet Wiig som beruset. Det gjorde også politioverbetjenten som satt sammen med advokaten i cellebilen på vei inn til Sentrum politistasjon i Trondheim

- Kunne Wiig ha hatt et illebefinnende, spurte tingrettsdommer Kristin Rognan overbetjenten.

- Jeg hadde ikke noen følelse av at han var syk. Vi fikk vite at det ikke var noen helseårsak til at han trengte å være på sykehuset mer. Han svarte også greit på spørsmålene våre, men han ville ikke gjøre som vi ville, sa politimannen.

Krimvaktleder Berit Wibe Hilmarsen ved Sentrum politistasjon, var den som tok beslutningen om at Wiig skulle settes i arresten da han ankom politistasjonen.

- Jeg sa ordrett: Christian - og jeg brukte fornavnet, fordi jeg har kjent ham som en fremragende advokat i mange år - hvordan har du det? Jeg spurte om han hadde drukket mye, og da svarte han resolutt: Nei, sa Hilmarsen.

Satt i arresten

Hun spurte da om Wiig ville ta en utåndingsprøve, slik at politiet kunne undersøke promillen hans, men det ville han ikke.

Hilmarsen anså at Wiig var beruset, og besluttet at han skulle settes i drukkenskapsarresten. Der satt han fra like over midnatt til neste morgen da han ble dimittert like før klokken 07.00

I sitt innledningsforedrag opplyste statsadvokat Thorbjørn Klundseter at politiet, ettet at Wiig var blitt innbrakt, kontaktet førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes fordi Wiig «ikke er hvem som helst».

- Soknes sa at denne saken måtte behandles som hvilken som helst annen sak. Politiet opprettet anmeldelse samme dag, og tok kontakt med sykehuset for å bringe på det rene hvem som hadde vært i kontakt med Wiig der, sa Klundseter om forløpet til det senere forelegget på 8000 kroner - som Wiig ikke har vedtatt.

Vitne fra vinbar

Det er satt av to dager og er stevnet 18 vitner til straffesaken. Mandag vitnet også en ansatt ved Spontan vinbar i Dronningens gate, hvor Wiig og kona tidligere på kvelden hadde drukket to flasker tysk Mosel-vin.

- Jeg tåler uten videre en flaske med mosel-vin, et glass champagne og et glass rødvin uten å bli synlig beruset. Det fastholder jeg – selv om jeg er klar over at statsadvokatene ikke er enig, sa Wiig i retten tidligere på dagen.

Den ansatte ved Spontat vinbar, fikk derfor spørsmål fra Wiig om hvordan han oppfattet ham denne kvelden.

- Påvirket, men ikke overstadig, sa vitnet.