Rettssaken mot mannen i 40-årene startet i Sør-Trøndelag tingrett mandag morgen. Det er en svært omfattende tiltale førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes har tatt ut mot trønderen. Den omfatter alt fra angivelige overgrep mot barn under 14 år i Norge til bestilte, filmede overgrep mot gutter i utlandet. I tillegg er mannen tiltalt for å ha forledet flere gutter i Trondheim til å ta penisavstøpninger.

India og Filippinene

- Det er en spesiell sak, og den har en del forhold som statsadvokatkontoret ikke har vært borti tidligere, sa Soknes etter at tiltalen var tatt ut rett før påske.

Han tenkte da først og fremst på tiltaleposten som går på at trondhjemmeren skal ha tatt initiativ til å få produsert overgrepsbilder og -filmer av unge gutter gjennom bestilling hos to personer i India og Filippinene. Ifølge tiltalen har politiet funnet tre indiske og en filippinsk gutt i overgrepsmaterialet som mannen skal ha vært i besittelse av.

På den tiltalte mannens beslaglagte datautstyr fant politiet, ifølge tiltalen, 4000 overgrepsbilder og 174 -filmer. Ca. 27 av filmene og et større antall av bildene mener påtalemyndigheten er produsert av tiltalte selv, eller etter initiativ fra ham.

Da konstituert tingrettsdommer Øyvind Panzer Iversen spurte tiltalte om han erkjente straffskyld for postene som omhandler bestilte overgrep i utlandet, erkjente mannen straffskyld.

Penisavstøpninger

Etterforskningen mot mannen i 40-årene startet etter at han ble anmeldt for blant annet seksuelle overgrep mot barn. Det var kjølvannet av disse sakene at politiet ransaket hans hjem i august i fjor og beslagla ca. 25 penisavstøpninger av unge gutter.

I forbindelse med de beslaglagte avstøpningene er mannen nå tiltalt for å ha begått seksuell handling med barn under 16 år, eller for å ha forledet barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende adferd. Noen av avstøpningene var merket og politiet har funnet frem til fire fornærmede gutter - to han har en familiær relasjon til samt to andre gutter i tenårene fra Trondheim. Den ene gutten fikk betalt 500 kroner fra tiltalte for avstøpningen, etter at tiltalte hadde «laget i stand avstøpningsmasse og helte denne i et beger», går det frem av tiltalen.

Trondhjemmeren nektet også straffskyld for postene som omhandlet avstøpningene.

Det alvorligste forholdet i tiltalen går på seksuell omgang med barn under 14 år. Brudd på denne paragrafen har en øvre strafferamme på ti års fengsel. Påtalemyndigheten mener at mannen i 40-årene har utsatt de to guttene han har en familiær relasjon til for overgrep. Han skal også ha filmet et av disse overgrepene, ifølge tiltalen. Statsadvokaten mener i tillegg at mannen i juli i fjor forgrep seg på en gutt på Filippinene samtidig som han filmet dette.

Mannen i 40-årene nektet straffskyld også for disse postene.

Han erkjente imidlertid straffskyld for to enkeltposter i tiltalen - for å ha tatt nakenbilder og vært i besittelse av overgrepsbilder av en av de nevnte guttene han hadde en familiær relasjon til.