Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes skal i løpet av dagen legge ned sin påstand om straff i rettssaken etter drapet på Vibeche Sofie Falck Danielsen. Men først ut i rettssakens dag tre var psykiater Solveig Klæbo Reitan. Hun er oppnevnt som rettssakkyndig i straffesaken sammen psykiater Michael Setsaas.

Hun opplyste at de i sin rapport hadde konkludert med at at den tiltalte (48) verken var psykotisk eller bevisstløs på gjerningstidspunktet.

Vet ikke om han drepte

Etter ordre fra Riksadvokaten har Soknes tiltalt 48-åringen for forsettlig drap.

Ifølge gjerningsbeskrivelsen i tiltalen skal mannen natt til 16. i år ha hogget og stukket Falck Danielsen (48) med et skarpt redskap i hodet og halsen med et skarpt redskap, trolig en øks. Hun ble blant annet påført kraniebrudd og brudd i venstre kragebein samt stikk- eller skjæresår på begge sidene av halsen. Kvinnen døde av forblødning.

48-åringen er også tiltalt for å ha mishandlet Falck Danielsen rett etter at hun var drept i leiligheten. Ifølge påtalemyndigheten skal han ha skåret eller hugget av henne høyre lillefinger.

Mannen nektet for å ha begått likskjending i retten, men han husket ikke om han hadde begått drap, da tingrettsdommer Anne Marie Selvaag ba ha ta stilling til om han erkjente straffskyld eller ikke under første dag av rettssaken.

Fire krever oppreisning

Også forsvarer Christian Wiig skal holde sin prosedyre i dag, trolig etter lunsj. Også bistandsadvokatene skal på vegne av sine klienter presentere sine krav.

Advokat Sigrun Dybvad, bistandsadvokat for Falck Danielsens mor, voksne sønn og mindreårige datter, har tidligere opplyst at det vil bli lagt ned påstand om at den tiltalte må betale erstatning til klientene.

- Det vil bli krevd oppreisningserstatning i tråd med rettspraksis på 200 000 kroner per person. Det kommer også et krav for de faktiske utgifter de har hatt som følger direkte av det tiltalen omfatter, sa Dybvad før rettssaken.

Falck Danielsens 52-årige samboer var i en innledende fase av etterforskningen siktet for bevisforspillelse, men saken mot ham ble henlagt. Han er i dag fornærmet i saken, og representeres av advokat Torfinn Svanem, som er bistandsadvokat.

Også samboeren krever 200 000 kroner i oppreisning, opplyser Svanem.