1. Mindre bruk av midlertidig opphold for mindreårige asylsøkere

Det var et stort engasjement i landsmøtesalen for enslige mindreårige som er i Norge på midlertidig basis. Mot ledelsens vilje vedtok landsmøtet at bruken av midlertidighet skal reduseres og at en vurdering av barnas sårbarhet skal legges til grunn for vedtakene. Vedtaket innebærer ingen endring av lov- og regelverk.

2. K-en i KRLE ble vedtatt dumpet

160 av 300 stemte for at K-en i faget Kristendom, religion, livssyn og etikk i grunnskolen skal bort. Dette skjedde til tross for at leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik argumenterte svært sterkt for å beholde bokstaven. Også Trond Giske er for å beholde den. Å beholde K-en ble regnet som viktig for å ivareta og bygge et godt forhold til KrF. Kilder mener KrF uansett vil merke seg at partiledelsen kjempet en hard kamp for Kristendom.

3. SFO blir AKS

Ap vil gjøre SFO til en aktivitetsskole (AKS) som skal sørge for at alle barn daglig er i fysisk aktivitet, får et variert fritidstilbud og leksehjelp.

4. Konsekvensutredning for oljeboring i Lofoten

Partiet vedtok med et stort flertall ledelsens forslag til kompromiss som innebærer konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor det sørligste området ved Lofoten, Nordland 6. Beslutningen om områdene utenfor Vesterålen og Senja utsettes til etter neste stortingsperiode. Samtidig opprettes en petroleumsfri sone i et område på fem mil ut i havet rundt Lofotodden.

5. Bare frivillighet i kommunesammenslåing

Partiledelsen ønsket et lite forbehold om frivillighet ved å legge inn ordet «som hovedregel» frivillig kommunesammenslåing. Den kampen tapte de i landsmøtesalen.

6. Fortsatt arbeidsavklaringspenger i fire år

Partiledelsen argumenterte sterkt for at arbeidsavklaringspenger skal brukes for å avklare en arbeidssituasjon, og at det må skje raskere enn innen fire år. Forslaget om å redusere perioden fra fire til to år, kom opprinnelig fra AUF. I forslaget lå det at kommunene eller NAV etter to år måtte garantere for jobb. Men en rekke stortingspolitikere, med Dag Terje Andersen i spissen, argumenterte sterkt mot. Partiledelsen gikk på et tydelig nederlag og det vil fortsatt bli arbeidsavklaringspenger i fire år.

7. Arveavgift gjeninnføres ikke

Skattenivået økes med 15 milliarder. Økt fradrag for fagforeningskontingent

8. Revurderer fraværsgrensa i videregående skole

Ap sier de skal erstatte regjeringens fraværsregler med et nytt nasjonalt regelverk som skal bidra til mindre byråkrati og større rettferdighet for elevene. Ap sier imidlertid at regjeringens ordning skal evalueres, og sier ikke konkret hvilken løsning de ønsker.

9. Øke ressursene til Økokrim

Også Skatteetaten for å avdekke økonomisk kriminalitet

10. Åpne for e-helsesøster

Ungdom skal kunne kontakte sin skolehelsetjeneste gjennom digitale plattformer

11. Utrede muligheten for å få ned prisen på drivstoff i distriktene

Eller som det heter i programmet: Utrede bruk av fleksibel veibruksavgift som varierer med geografisk plassering og utslippsintensitet i drivstoffet