Nils Kristian Moe foreslår at Rissa, Hemne og Lierne får beholde tjenestestedene.

Nå vil politimesteren og styringsgruppen ha sju tjenesteenheter og 16 tjenestesteder i Trøndelag politidistrikt, tre flere tjenestesteder enn da han presenterte planene overfor Adresseavisen i juni.

Han har frist til 15. desember med å ha et endelig forslag til inndeling av det nye Trøndelag politidistrikt klart. Da skal Politidirektoratet motta kartet som viser hvordan politimesteren tenker seg at politidistriktet skal se ut.

I det nye alternativet skal tjenesteenhet Namdal bestå av kommunene Bindal, Vikna, Nærøy, Leka, Høylandet, Grong, Namsskogan, Røyrvik, Lierne, Snåsa, Namsos, Overhalla, Fosnes, Namdalseid, Flatanger og Osen med tjenestestedene Nærøy, Namsos, Grong og Lierne.

Ørland og Rissa

Tjenesteenhet Fosen vil omhandle kommunene Roan, Åfjord, Ørland, Bjugn, Rissa og Leksvik med tjenestestedene Ørland og Rissa.

Tjenesteenhet Innherred kan komme til å bestå av kommunene Steinkjer, Inderøy, Levanger, Verdal og Verran med tjenestestedene Steinkjer og Levanger eller Verdal.

Tjenesteenhet Værnes vil kunne få kommunene Frosta, Stjørdal, Meråker, Selbu, Tydal og Malvik med tjenestested Stjørdal.

Tjenesteenhet Trondheim skal omhandle Trondheim kommune, unntatt Heimdal med tjenestested Trondheim sentrum.

Bygger nytt politihus

Tjenesteenhet Sør skal bestå av kommunene Trondheim (unntatt sentrum), Melhus, Klæbu, Midtre Gauldal, Holtålen, Røros, Oppdal og Rennebu med tjenestestedene Heimdal (ny politistasjon skal bygges), Røros og Oppdal.

Det er ennå ikke bestemt hvor det nye politihuset sør for byen skal bygges. Politiet er på leting etter egnet tomt. Dagens politistasjon i Heimdal sentrum er ikke egnet for å huse en større enhet.

Tjenesteenhet Orkdal skal bestå av kommunene Skaun, Orkdal, Agdenes, Meldal, Hemne, Snillfjord, Hitra og Frøya med tjenestestedene Orkdal, Hitra og Hemne.

Møter ordførere og rådmenn

- Det jobbes kontinuerlig med å tegne et nytt kart for politidistriktet. Fredag ble utkastet til lokal struktur behandlet i styringsgruppen. I neste uke skal det være høringskonferanser med ordførere, rådmenn, lensmann og politistasjonssjefer i Trøndelag. Uken etter sendes forslaget ut på høring, og det er ennå ikke for sent å komme med forslag, sier Nils Kristian Moe.

Om Politidirektoratet (POD) endrer på forslagene fra politimestrene gjenstår å se. POD skal sende sin innstilling om det nye Politi-Norge til Justisdepartementet innen 1. april 2017. Når endringene kan settes i verk, er ennå ikke bestemt.

Moe sier hans siste forslag om sju tjenesteenheter og 16 tjenestesteder baserer seg på eksterne og interne innspill og en nærmere vurdering av de tidligere planene. Tilgjengeligheten for publikum på Fosen vil fortsatt bli noe redusert sammenlignet med dagens situasjon.

Venter på kommunereformen

At Hemne og Snillfjord foreslås opprettholdt som eget tjenestested, har sammenheng med kommunereformen og Hemne kommunes tilknytning til kommuner i Møre og Romsdal. Politimesterens vurderer det som mest hensiktsmessig å avvente utfallet av kommunereformen.

I begge forslagene til ny politistruktur vil 90 prosent av innbyggerne i Trøndelag politidistrikt ha maksimum 45 minutters kjøretid til nærmeste tjenestested.

Endringen fra dagens 39 tjenestesteder til bare 13 eller 16 blir uansett betydelig. Politistasjonene og lensmannsdistriktene flyttes over til geografiske driftsenheter. Ifølge politimester Moe kommer man ikke utenom en slik omorganisering om politiet skal klare å levere de tjenester man er pålagt.

Utnytte ressursene bedre

- Det stilles store krav til beredskap, kompetanse og måten vi jobber på. Ressursene må brukes på en bedre måte, sier Moe.

Han fremholder at Trøndelag politidistrikt skal utvikles slik at samfunnsoppdraget blir utført på en bedre måte enn de to tidligere politidistriktene ville klart. Det skal utvikles et nærpoliti som er operativt, synlig og tilgjengelig, som har kapasitet til å forebygge, etterforske og påtale kriminelle handlinger og sikre innbyggernes trygghet.

De sju tjenesteenhetene skal levere tjenester til vakt- og patruljetjenesten, ha publikumsekspedisjon, drive kriminalitetsforebyggende virksomhet, etterforske det store flertall av straffesaker, ha kontakt med samarbeidspartnere og utføre sivil rettspleie og forvaltningsoppgaver.