Kommunen svarer på anklagene, og mener de på ingen punkter bryter med EØS-regler for statsstøtte.

Det er lange og kompliserte juridiske vurderinger som fyker frem og tilbake mellom klagerne, ESA og kommuneadvokaten til Trondheim. Advokat Per Andreas Bjørgan representerer Øya velforening og en anonym, kommersiell aktør som ser seg selv som en potensiell konkurrent til Trondheim Spektrum.

Les også: Her er rivingen godt i gang

Stridens kjerne er hvorvidt kommunen gir Trondheim Spektrum ulovlige økonomiske fordeler.

- Kommunen er i sin fulle rett til å leie halltid for idrettsklubber, men vi mener leien, som nå skal bli langt høyere, er fastsatt for å finansiere utbyggingen av den nye storhallen. Det er et problem fordi Spektrum, i samme lokaler og med samme ansatte, driver omfattende kommersiell virksomhet, som messer og konserter. De vil også benytte de nye fasilitetene. Dette skal selvfølgelig ikke finansieres av det offentlige. Kommunen har så langt ikke har klart å dokumentere at de kommersielle aktivitetene ikke får ulovlig statsstøtte, sier Bjørgan.

Øya velforening har lenge kjempet mot planene for en ny storhall.

Les også: Spektrum-saken kan skape politisk kaos i Trondheim

Stor motstand: Øya velforening og en anonym, kommersiell aktør klager på kommunen i saken om Trondheim Spektrum. Foto: Christine Schefte

Endrer regnskapet

Kontrollorganet ESA har bedt kommunen svare på om Trondheim Spektrum har «adskilte kontoer» for hallutleie til idrettslag og «andre aktiviteter». Det har Spektrum så langt ikke hatt, men det endrer seg nå. Styret i Trondheim Spektrum bestemte nylig at man fra 1. januar 2018 skal dele opp regnskapsføringen for å sørge for en slik todeling. Styreleder Kåre Ytre-Eide forklarer:

- Vi har startet et arbeid for å se hvordan vi kan organisere virksomheten fremover. Om en slik todeling bare skjer rent budsjettmessig, eller også organisatorisk, gjenstår å se. Det er mange som har vært i samme situasjon som oss, så vi henter inn erfaring fra andre nå, sier Ytre-Eide.

- Hvorfor velger dere å gjøre slike endringer nå?

- Det er fordi det dukket opp et spørsmål i forbindelse med klagen om at kommunen angivelig driver ulovlig subsidiering. Vi har ikke noe problem med å synliggjøre hva som er leieinntekter fra kommunen og hva som er kommersiell aktivitet. Hittil har det vært ca. halv-halv.

Les også: Slik blir nye Spektrum

Dobler leien

Han mener det er omvendt av det som klagerne mener: Det er den kommersielle delen som subsidierer den kommunale.

- NRK Trøndelag melder at kommunen skal betale dobbelt så stor leie for den nye hallen?

- Ja, når ny hall står ferdig vil leien bli på 28 millioner fordi anlegget er større og bedre.

- Vil dere kreve like mye mer fra kommersielle aktører?

- Ja, det blir tvingende nødvendig for å betjene det lånet vi tar på oss, og vi mener det er grunnlag for å gjøre det når anlegget blir større og bedre.

- Burde dere holdt regnskapene adskilt tidligere?

- Vi har hatt full oversikt over hva vi har tjent selv og hva kommunale leieinntekter har gitt oss. Nå tydeliggjør vi dette, sier styreleder.

Bjørgan kommenterer endringene:

- Det har tydeligvis sunket inn at de kanskje har et problem. Men alt er ikke såre vel selv om regnskapene mot formodning ikke skulle vise ulovlig statsstøtte. Mine klienter har også innklaget annen ulovlig støtte, blant annet at Trondheim Spektrum ser ut til å fritas fra å dekke kostnadene til infrastruktur, som andre utbyggere normalt må dekke, sier Bjørgan.

Kommuneadvokat Berit Solseth sier de har burkt flere hundre arbeidstimer på å svare på klagesaken.

- Ikke brutt noen regler

Kommuneadvokat Berit Solseth mener kommunen punkt for punkt kan tilbakevise at de bryter EØS-regler.

- Vi mener leieavtalen ikke representerer en såkalt fordel. Kommunen kjøper en tjeneste i markedet, halltid, og betaler for det på markedsmessige vilkår. Så er det en utfordring hva som er markedspris når det offentlige er en stor kunde, men det er en utfordring i alle slike saker, sier hun.

Når det gjelder beskyldninger om at kommunen tar en uforholdsmessig stor andel av kostnadene for infrastruktur, sier Solseth:

- Vi følger plan- og bygningsloven. Vi kan ikke velte større kostnader over på prosjektet enn det prosjektet kan bære.

Kommuneadvokaten har brukt «flere hundre» arbeidstimer på å besvare klagesaken.

- Vi mener det ikke gis ulovlig statsstøtte her, derfor mener vi prosjektet kan gjennomføres som planlagt, sier Solseth.

ESA må ta stilling om de skal åpne en formell undersøkelse, og dette kan ta både måneder og år, ifølge kommuneadvokaten.

Trondheim Spektrum kommer opp i bygningsrådet tirsdag. Tema er søknad om rammetillatelse for tilbygg til den nye hallen.

Les også: Kranglet om Nidarøs skjebne også i 1937