Han ber alle trøndelagspolitikerne om å samle kreftene sine for å få til den store utbyggingen av NTNU.

På et fullt, men nesten politikerfritt debattmøte om NTNUs campusplaner, kom Bovim med en appell til alle stortingskandidater fra Trøndelag før høstens valg. Det er snakk om et byggeprosjekt som foreløpig er kostnadsregnet til rundt ti milliarder kroner. NTNU regner med å få 3,5 milliarder for salget av Dragvoll. Universitetet kjemper altså om statlige bevilgninger på minst 6,5 milliarder kroner over statsbudsjettene de neste årene.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Campus er trolig den viktigste byplansak i dette århundre

- Viktigste saken for Trøndelag

- NTNU-utbyggingen er den aller største og viktigste saken for Trøndelag nå. Campus må bli den aller viktigste saken som alle trøndelagspolitikere må enes om før valget, sa Bovim på debattmøtet arrangert av Trondheim bolig- og byplanforening og Trondhjems Arkitektforening i Litteraturhuset.

Dessverre for Bovim var det, etter det Adresseavisen kunne se, bare to politikere til stede i den helt fulle salen. Det var Senterpartiets Marte Løvik og møteleder Trond Åm fra Venstre og Litteraturhuset.

Løvik understreket etter møtet at hun hadde fått med seg den tydelige oppfordringen fra NTNU-rektoren.

- Det viktigste nasjonale prosjektet

Gunnar Bovim slår fast at NTNU-utbyggingen er det viktigste nasjonale byggeprosjektet innen kunnskap og høyere utdanning nå. Derfor mener han alle politikere fra Trøndelag må stå samlet for å få statlig finansiering av en samlet utbygging rundt Gløshaugen.

- Vi kan ikke vente at politikere fra resten av landet står i spissen for å få finansiert utbyggingen ved NTNU, sa han på møtet. Gunnar Bovim minner om at det før forrige stortingsvalg ble et kappløp blant stortingskandidatene fra Trøndelag om å være mest for Ocean Space Centre. Han tror det har vært viktig for at det skal bli noe av. Nå vil han ha et lignende kappløp for campus.

LES OGSÅ KRONIKKEN: NTNU har ikke lenger sin «egen lille verden»

Statens største byggeprosjekt

NTNU skal bygge 120 000 kvadratmeter for å få samlet hele trondheimsdelen av NTNU rundt Gløshaugen. Dette er statens største byggeprosjekt nå. Til sammenligning er det mye omtalte regjeringskvartalet på 100 000 kvadratmeter. Totalt skal NTNU ha plass til 35 000 studenter og 7500 ansatte i Trondheim.

NTNU trenger 75 000 nye kvadratmeter for å få plass til Dragvollmiljøene. I tillegg er det snakk om Innovasjonssenteret, senteret for kunst, arkitektur og musikk (KAM), psykiatrisenter på Øya og opprustning av Vitenskapsmuseet.

For Bovim er det viktig å få til et samlet vedtak for hele denne utbyggingen. Han vil ikke risikere å havne i en statlig byggekø for hvert eneste bygg som skal reises i det nye universitetsområdet til NTNU.

- Akropolis til byen

- Da vil vi ikke få til en helhetlig utbygging, sa han på møtet. Der ble det vist til den nye Handelshøyskolen som ble omtalt som et strålende bygg for alle som er inne i bygget, men som stenger byen ute. Nå ønsker NTNU å bygge det nye universitetsområdet på en slik måte at universitetet og byen veves inn i hverandre. Derfor ønsker NTNU en samlet utbygging og ikke mange bygninger bygd hver for seg og som alle har nok med seg selv og stenger byen ute.

Dekan Monica Rolfsen ved økonomifakultetet sa det slik:

- Gløshaugen og NTNU har vært som et Akropolis. Nå skal vi få Akropolis til å bli en del av byen.

- Vi kommer til å finne gode løsninger til slutt, sa Gunnar Bovim på slutten av møtet.

Pausedebatt: NTNU-rektor Gunnar Bovim i midten mellom professor emeritus Hans Skotte (t.v.), Institutt for arkitektur og planlegging og sosiologiprofessor Aksel Tjora (t.h.). Foto: Christine Schefte, Adresseavisen
Debattmøte: Fullt hus da Trondheim bolig- og byplanforening og Trondhjems Arkitektforening debatterte campus i Litteraturhuset. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen