Kristian Torve (24), Oppdal, er Arbeiderpartiets femtekandidat til høstens stortingsvalg. Han frykter at flere av dem som nå er ferdig med VG2 vil stå uten læreplass til høsten om ikke bedriftene tar ansvar.

I en reportasje i Adresseavisen torsdag gikk det frem at både Kværner Verdal og Grande Entreprenør sliter med å få tak i nok lærlinger i årene som kommer. NHO ved regiondirektør Tord Lien advarer mot en utvikling der færre velger yrkesfag.

- Hvis jeg kommer inn på Stortinget, vil jeg foreslå en statlig lærlingplassgaranti. Alle lærlinger skal ha rett til å fullføre sin utdannelse. Slik kan vi sørge for nok fagarbeidere i fremtiden, og det utfordrer jeg Tord Lien til å støtte, sier Kristian Torve.

Han legger til at i likhet med NHO deler han engasjement for yrkesfag. – Men engasjement og fine ord er ikke nok, det må handling til, understreker ungdomskandidaten. Bedriftene må ta inn flere lærlinger.

Én av to velger yrkesfag

Ved utgangen av 2016 hadde 1876 fått læreplass, mens 463 ikke fikk. Halvparten av alle elever velger yrkesfag på videregående. Da er det ifølge Torve viktig at fag- og yrkesopplæringen er best mulig, men enda viktigere er det at alle får muligheten til å fullføre utdanningen. – Slik sikrer man også fremtidens arbeidskraft for industri og næringer som sårt trenger arbeidskraft.

Torve sier han har tre krav til fag- og yrkesopplæringen som han tror kan monne, både når det kommer til gjennomføring av og interesse for en yrkesfaglig studieretning.

Lettere for småbedriftene

Alle som vil ha læreplass, skal få læreplass. Da må man bl.a. styrke samarbeidet mellom skole og arbeidsliv, gjøre det lettere for små bedrifter å gå sammen om å ta inn lærling og stille krav i anbudsprosesser om bruk av lærling.

Spisse opplæringen, ha mer praksis og gjøre fellesfagene mer relevante. Da må man bl.a. ansette flere lærere og gjennomføre et skikkelig utstyrsløft for yrkesfagene. Det styrker motivasjonen.

Høyere utdanning

- Vi må sørge for at yrkesveien blir en farbar vei inn i høyere utdanning. Fagskolepoeng og studiepoeng må telle likt. Universitetene og høyskolene bør tilby forkurs for dem som har yrkesfaglig bakgrunn. Det styrker både bredden i universitetene/høyskolene og vi utdanner dyktigere fagfolk. De beste ingeniørene, arkitektene og sykepleierne er de som har vært ute i arbeidslivet og forstår hva det handler om, sier stortingskandidat Kristian Torve (Ap).