- Dette startet ikke med LO. Denne saken handler ikke om LO. Dette handler om trakassering på arbeidsplassen. Dersom jeg tar saken til retten, vil alt komme fram. Når saken er framstilt slik den er, ønsker jeg en rettssak hvor jeg vet at ingenting blir skjøvet under teppet. Dette har påvirket hverdagen min. Det har fått følger for livet mitt. Hele situasjonen har vært traumatisk for meg, sier Anette Engen til Namdalsavisa (NA) om oppsigelsen som har skapt enorm interesse landet over.

Bjarne Brøndbo på sin side hevder at det ikke har vært noen ubehageligheter på Namdal Bilopphuggeri. (Se hans tilsvar lenger ned i saken)

- Kan ikke tilbake

I mars i år ble hun oppsagt fra stillingen ved Namdal Bilopphuggeri, hvor Brøndbo både er daglig leder, styreleder og medeier.

I stevningen som ble levert i midten av mai, krevde hun at oppsigelsen blir kjent ugyldig.

Les også: Brøndbo: – Utsatt for svertekampanje fra LO

Den formelle begrunnelsen for oppsigelsen var innsparinger i bedriften, men Engen mener det var det anstrengte forholdet mellom henne og Brøndbo som gjør at hun nå ikke lenger er ansatt på Skage.

- Jeg ønsker at sannheten skal komme fram. Da er kanskje den eneste måten å gjøre det på via Namdal tingrett, sier Anette Engen (32). Foto: Pål Morten Skaret/Namdalsavisa

- Jeg ble fortalt at jeg forsøkte å sabotere, at jeg ikke dugde til noen ting. Til slutt maktet jeg ikke å være på jobb, sier hun.

- Hva tenker du om vegen videre?

- Jeg kan ikke tilbake dit. Jeg vil bare komme meg videre og ikke kjenne på frykten lenger. Jeg vil begynne å fungere normalt igjen, hvor jeg tør å leve livet mitt. Jeg vil tilbake i jobb, sier Engen mens hun sitter i sofaen i tomannsboligen i Overhalla, der hun bor sammen med sine to barn.

Enormt trykk

Dagen etter møter Namdalsavisa 32-åringen på veg opp Klompen. Trening har blitt hennes måte å koble av på i den pågående arbeidskonflikten.

Mens hun holder høyrehånda på rekkverket, forteller hun om det hun betegner som trakassering på arbeidsplassen - som skal ha bidratt sterkt til at hun ble sykmeldt.Les også: LO: En rekke konflikter ved Brøndbos bilopphuggeri

- Jeg er ikke den som gjør mye ut av meg selv. Jeg holder meg egentlig langt unna medias søkelys. VG og Se og Hør har ønsket å få meg til å prate, men dem har jeg konsekvent avvist. Nå ønsker jeg bare å komme meg videre i livet, sier Engen på veg opp de bratte bakkene til Klompen.

Nå har det gått snart to måneder siden hun ble oppsagt.

- Vil ha fram sannheten

Etter flere meklingsmøter har partene fortsatt ikke kommet til enighet. Og Engen er åpen for å møte Brøndbo i retten.

- Jeg ønsker at sannheten skal komme fram. Da er kanskje den eneste måten å gjøre det på via Namdal tingrett, sier 32-åringen.

- Jeg kan ikke tilbake dit. Jeg vil bare komme meg videre og ikke kjenne på frykten lenger, sier 32-åringen. Foto: Pål Morten Skaret/Namdalsavisa

- Hvordan har det vært for deg å stå oppreist i en slik sak?

- Det har gått mye mer innover meg enn jeg trodde det ville gjøre. Jeg har blant annet lest kommentarene på sosiale medier og i nettavisene - det skulle jeg aldri ha gjort, sier Engen.Les også: Brøndbos bilopphuggeri saksøkes av oppsagt ansatt

Både hun og Brøndbo har fått tøffe karakteristikker rettet mot seg på nettet. Belastningen har gjort Engen mer tilbaketrukket, mindre sosial - og mer engstelig.

- Jeg håper at jeg snart kan bli meg selv igjen. Ikke være så inneslutta, og være mer sosial med vennene mine, sier Engen som ble ansatt på Namdal Bilopphuggeri høsten for to år siden.

Kobler av med trening

- Nå bruker jeg løping og trening som en måte å koble av på. Jeg er ikke vant til å ikke ha noe å stå opp til, sier Engen som gikk arbeidsledig etter å ha tatt en bachelorgrad i økonomi og administrasjon, og søkte hjelp hos Nav før hun ble ansatt på bilopphuggeriet.

- Nav tilbød meg et arbeidssøkerkurs. Da dukket stillingen på huggeriet opp - og den fikk jeg, sier Engen som i stevningen beskriver flere konfrontasjoner mellom henne og Brøndbo.

- Jeg ønsker ikke å sverte Bjarne. Jeg hadde stått opp uansett hvilket navn arbeidsgiveren min hadde hatt. Jeg ønsker bare å få fram at jeg ikke aksepterer å bli behandlet slik jeg har blitt, sier Engen som ønsker å svare på utsagnene til Brøndbo i tirsdagens oppslag i Adresseavisen.

- Brøndbo beskriver arbeidskonflikten som en «svertekampanje» fra LO. Hva tenker du om det?

- Denne saken startet med ubehageligheter på jobb. Jeg fikk et brev om et drøftelsesmøte om mitt ansettelsesforhold. I frustrasjon tok jeg kontakt med Fellesforbundet for å høre om hva jeg burde gjøre videre. Dette er en sak som startet allerede i januar, hvor jeg søkte bistand fra Fellesforbundet i midten av februar, sier Engen.

- Brølte til meg

- Brøndbo avviser at det har vært noen konfrontasjon mellom deg og han. Hva sier du til det?

- Folk oppfatter ting ulikt, men jeg kan ikke oppfatte det på noe annet vis enn trakassering når han står over meg og brøler til meg. Og dette skjedde ikke bare én gang.

- Brøndbo sier at han hadde et «fantastisk forhold» til deg, og erkjenner bare ett tilfelle der han hevet stemmen. Kjenner du deg igjen i den beskrivelsen?

- Jeg tror ingen på Namdal Bilopphuggeri har oppfattelsen av at jeg og Brøndbo har hatt et «fantastisk forhold». Jeg mener det blir helt feil å fokusere på LO i denne saken. Det er ikke hva dette dreier seg om - men om hvordan jeg har blitt behandlet på jobb.

Brøndbo: - Blir ord mot ord

Til Namdalsavisa sier Engen at hun mener Brøndbo bevisst prøver å få fokuset bort fra det hun mener er sakens kjerne.

– Hva sier du til det, Brøndbo?

– Jeg hevder at det ikke har vært noen ubehageligheter på Namdal Bilopphuggeri. Dette blir ord mot ord. Vi har aldri hatt et anstrengt forhold til Anette Engen, sier Brøndbo til NA.

– Engen hevder det er flere konfrontasjoner mellom dere. Hva tenker du om det?

– Helt feil, svarer Brøndbo.

– Du uttalte at dere hadde et «fantastisk forhold» i Adressa. Engen mener ingen på bilopphuggeriet sitter med den samme følelsen – inkludert henne selv. Din kommentar til det?

– Det kan være at forholdet har endret seg etter hvert som det gikk opp for Engen at nedbemanninga rammet henne, sier Brøndbo.

Adresseavisen har spurt Bjarne Brøndbo om kommentar til Anette Engens påstand om at hun ble trakassert av ham, og at dette skal ha bidratt sterkt til at hun ble sykmeldt og er grunnen til at hun ikke lenger jobber ved bilopphuggeriet, samt at hun hevder det var flere konfrontasjoner mellom henne og Brøndbo, og at hun blant annet ble fortalt at hun forsøkte å sabotere og at hun ikke dugde til noen ting.

- Begge påstandene bestrides og er besvart i tilsvaret til retten. Utover det har Bjarne Brøndbo ingen ytterligere kommentarer, skriver advokat Endre Kolbjørnsen på mail til Adresseavisen.

PÅL MORTEN SKARET 915 93 937

paal.morten.skaret@namdalsavisa.no