- Kim Jong-un ønsker å møte Trump for å lage en avtale, men jeg tror prisen for å skrote atomvåpnene og atomprogrammet blir for høy til at USA vil godta den.

Det er ingenting Kim heller vil se enn at USA trekker ut sine soldater fra Sør-Korea. For å få en full nedrustning, vil nok kravene ligge på det nivået, tror professor Paul Midford ved NTNU.

Trump bekreftet onsdag at CIA-sjef Mike Pompeo besøkte Nord-Korea i forrige og hadde et hyggelig møe med Kim Jong-un.

- USA kunne kanskje trukket seg militært ut av Sør-Korea, men neppe ut av Japan. Det vil svekke USA og øke Kinas makt i regionen. Kim ønsker å forbedre forholdet med USA og få stoppet fiendtlighetene. Han ønsker anerkjennelse, en plass i solen.

Kim føler seg sterk

Stans i prøvesprengninger, begrensninger på langtrekkende raketter, frys eller reduksjon av atomprogrammet kan være et realistisk utfall av forhandlinger, mener professoren. Det kan skape spenninger mellom USAs allierte og USA en avtale ikke inkluderer trusselen fra Nord-Koreas mellomdistanseraketter, sier Midford.

Han tror ikke tidspunktet er tilfeldig.

- Kim Jong-un føler seg i en mye sterkere posisjon etter å ha bygd opp et robust atomarsenal og gjort store fremskritt i utviklingen av langtrekkende raketter. Han kan forhandle fra en posisjon av styrke. Og mens forhandlingene pågår, fortsetter han å styrke seg.

Kranglefanter med noe felles

Til tross for alle kallenavn og utskjelling, tror Midford at Trump og Kim Jong-un har noe felles: De tror at de kan snakke sammen på et personlig plan.

- Midt opp i fornærmelsene ble det et slags personlig forhold. Kim Jong-un tror han kan inngå en avtale med Trump. Obamas politikk var strategisk tålmodighet. Han stilte vilkår for å komme i gang med forhandlinger.

Trump går uortodokse veier. Han er villig til å respondere på et personlig plan, og er glad i bilaterale avtaler. Kim har alltid ønsket bilaterale forhandlinger. De som er mest urolig for det er nabolandene.

- Om det blir en avtale, kan man stole på den?

- Partene stoler ikke på hverandre. USA har brutt løfter overfor Nord-Korea før. En eventuell avtale vil trolig legge opp til en skrittvis tilnærming, som kan reverseres. I en tidligere runde ødela Nord-Korea et kjøletårn på en atomreaktor, men satte reaktoren bare i gang igjen etter av avtalen hadde raknet.

- Hva sier Kina hvis Nord-Korea blir for vennskapelig med USA?

- Det spørs hvor mye de nærmer seg USA. Jeg har ingen tro på at Nord-Korea blir noen alliert av USA. Å spille Kina, kanskje også Russland, ut mot USA kan være i Kims interesse. Landet er tett knyttet til Kina, men Nord-Korea kan også se den mektige naboen som en trussel.

Kanskje de ønsker seg mer manøvreringsrom i forholdet til Kina. Akkurat nå tror jeg Kina applauderer at partene er på talefot. Det reduserer konfliktfaren i regionen.

- Hva har Kim Jong-un å tjene på dette?

- Mye. Han har allerede vunnet en seier ved å bli betraktet som en likeverdig som skal møte den amerikanske presidenten. Han ønsker seg politisk anerkjennelse og oppheving at det strenge sanksjonsregimet. Spørsmålet er om han fortsatt kan ha like effektiv kontroll i landet hvis levestandarden øker. Jeg har hele tiden trodd at tett kontakt med Nord-Korea er den beste måten for å få til endringer der.

- Er det mulig å seg en gjenforening av Nord-Korea og Sør-Korea i overskuelig fremtid?

- Ikke i nær fremtid. Den økonomiske utviklingen er så ulik. Gapet er mye større enn det var mellom Øst-Tyskland og Vest-Tyskland. Landene har to politiske systemer som ikke kan forenes. Foreløpig er det ambisiøst nok å håpe på fredelig sameksistens, mer kontakt og handel.

Svært skeptisk

USA-ekspert professor Jennifer Leigh Bailey ved NTNU tror ikke på noen avtale av betydning.

- Det er kjempeviktig å redusere trusselen fra Nord-Koreas atomvåpen, men det betyr ikke at det blir en avtale. Nord Korea og USA har ikke felles interesser. Trump er uerfaren og forstår ikke regionen. Nord-Koreas forhold til Kina er veldig viktig, og USAs forhold til Kina er spent etter at Trump har eglet til handelskrig.

Bailey tror ikke USA er villig til å betale prisen som kreves.

- Trekker man de amerikanske soldatene ut fra Sør-Korea, forsvinner landets sikkerhetsgaranti. Selv med atomvåpnene borte, utgjør Nord-Korea en stor trussel mot Sør-Korea med sine enorme militære styrker, sier Bailey.

Donald Trump bryter med amerikansk tradisjon og vil møte diktatoren fra Nord-Korea.
Jennifer Leigh Bailey er ikke veldig optimistisk for resultatet. Foto: NTNU