Denne meldingen på telefonen kan bli redningen dersom du er i en nødsituasjon.

- Vi sender en melding til telefonen til den savnede som bes om å svare på tekstmeldingen via en link. Da får vi posisjonen til den eller de som er savnet, sier leder i Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps, Tor Rambraut.

Fant kvinne i Meråker

Lille Merakerli fikk meldingen da hun gikk seg vill i tett tåke i fjellet i Meråker sist sommer.

- Hadde det ikke vært for at jeg fikk inn den meldingen og at jeg fikk til å svare på den, hadde de nok brukt lang tid på å finne meg, forteller Lille.

Hun går mye i fjellet. I juni i fjor kom tåka overraskende da hun var oppe på fjelltoppen Kluken. Hun prøvde å finne veien tilbake til bygda, men gikk i helt feil retning og visste ikke hvor hun var. Hun fikk kontalt med politiet gjennom å ringe nødnummeret 112. Da hadde hun vært ute i fjellet i seks timer.

Les også: Politet startet leteaksjon etter langrennslandslagets trener

- Lett å forstå

- De sendte meg en tekstmelding med en link som jeg skulle trykke på. Det var lett å forstå hva jeg skulle gjøre, men jeg fryktet jeg ikke skulle få sendt fordi jeg bare hadde to prosent batterikapasitet igjen på telefonen. Så fikk jeg svar tilbake om at politiet hadde koordinatene på hvor jeg var og at jeg skulle holde meg i ro der, forteller Lille.

- Fikk en lærepenge

Hun er glad for at hun motstod fristelsen til å gå videre, men stolte på at redningsmannskapet nå visste hvor hun var. Etter to timer kom letemannskapet frem.

- Det var tett tåke, så de hadde nok lett lenge dersom de ikke hadde fått koordinatene. Jeg fikk en lærepenge på hvor fort været kan skifte og at jeg alltid skal ha med kart og kompass, samt utstyr for å kunne lade mobiltelefonen, sier Lille.

Fant 17-åringer

Dataingeniør Sven-Ove Bjerkan har 13 år bak seg i Røde Kors hjelpekorps. Han er bosatt i Trondheim og er prosjektleder for utviklingen av RescueMe som er utviklet på frivillig basis av Bjerkan, Kenneth Gulbrandsøy og Marius Mandal.

- To av oss er tilknyttet Røde Kors Hjelpekorps. RescueMe gjøres tilgjengelig gratis for brukerne av systemet (primært hovedredningssentralene, politiet og Røde Kors Hjelpekorps). Det er også åpen kildekode, så hvem som helst kan videreutvikle det eller installere det på en egen server, sier Bjerkan.

Systemet ble første gang testet ut i påsken 2014.

- Da fikk vi en viktig redning med tanke på at to 17-åringer hadde kjørt seg bort på snøscooter i Karasjok, forteller Bjerkan.

Dårlig Edge godt nok

De to ungdommene kjørte fem mil feil og hadde sannsynligvis omkommet hadde det ikke vært for at RescueMe ga letemannskapet nøyaktig posisjon der de hadde søkt ly for stormen under ei bru.

Bjerkan mener den store fordelen med RescueMe er at den ikke krever mer enn den dårligste Edge-dekningen.

- Og det er en løsning for de som ikke har forberedt seg og lastet ned applikasjoner som brukes av redningstetater, sier Bjerkan.

- Gir god stedsangivelse

Han trekker også frem nøyaktigheten når det gjelder stedsangivelse.

- Den varierer noe, men som oftest har den en nøyaktighet på 5-20 meter, sier Bjerkan.

Tall Adresseavisen har fått fra Røde Kors viser at RescueMe er benyttet omlag 400 ganger i skarpe oppdrag siden påsken 2014.

Av dette er det 52% som har fått åpnet linken (resten har f.eks vært tom for batteri, ikke dekning, ikke smarttelefon, skadd/ikke i stand til å klikke på lenken eller andre årsaker). Av de som har åpnet lenken, har 82% gitt en posisjon.

- Selv om volumet kan virke lavt, så representerer hver skarpe sporing en betydelig nedkorting av oppdraget. Det betyr redusert ressursbruk og raskere assistanse som har medført at liv er spart, sier Sven-Ove Bjerkan.

Fikk ikke svar i helgen

Meldingen ble sendt til mannen som var savnet i Trollheimen i helgen.

- I aksjonen i helgen fikk vi ikke noe svar på meldingen, forteller Rambraut.

- Vi fikk melding om at personen var savnet klokken 18.40. I løpet av en halv time hadde vi åtte scooterpatruljer på plass. Vi sendte ut «RescueMe»-meldingen omtrent klokken 19.30, forteller Rambraut.

Brukte sporing av telefonen

Da det ikke kom noe svar på tekstmeldingen, tok Hovedredningssentralen (HRS) i bruk sporing av mobiltelefonen, noe de kan gjøre gjennom bruk av nødretten.

- Personvernet gjør at vi er restriktive med bruken av sporing av mobiltelefon, sier Cecilie Øversveen som er redningsleder i HRS Sør-Norge.

Mobiltelefonen kan spores selv om den er avslått og søndag fikk HRS ved hjelp av dette en indikasjon på hvilket område den savnede befant seg i.

- Det viktigste er annen informasjon; hva var planen for turen og så videre, sier Øversveen.

Les også: Gikk seg fast i fjellet ved Litjhornet i Oppdal

Godt hjelpemiddel

At mannen gikk fra Jøldalshytta, at han skulle ut på en treningstur og opplysninger fra folk som hadde møtt skiløperen, gjorde at redningsmannskapet sammen med sporing av mobiltelefonen etter hvert fant mannen på ei hytte i nærheten av Gjevillvasshytta.

Øversveen sier at mobiltelefon er blitt et godt hjelpemiddel for å finne savnede.

- Vi har mange hendelser der folk blir funnet ved hjelp av mobiltelefon, men vi benytter oss ikke av sporing uten at vi vurderer det dithen at det er overhengende fare for ikke å finne personer tidsnok, sier Øversveen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Den savnede får opp dette i nettleseren på sin mobil når han/hun klikker på lenken. Foto: Privat
Dette bildet som viser hva Operasjonssentralen i Nord-Trøndelag fikk opp når de sporet damen i Meråker. Foto: Privat
RescueMe - opprettelse av ny sporing. Foto: Privat
«Operatøren» vil hele tiden se en tidslinje med status, som for eksempel dette. Foto: Privat
Marius Mandal, Kenneth Gulbrandsøy og Sven-Ove Bjerkan er de tre som står bak utviklingen av RescueMe. Foto: Privat