Har du noengang undret deg over hvorfor klassekompisen du såvidt kjente i noen korte måneder i 1. klasse plutselig dukker opp som «venner du kanskje kjenner» på Facebook-siden din?

Eller hvorfor en fullstendig ukjent person som du aldri kan huske å ha møtt plutselig sender deg en venneinvitasjon?

Eller hva med den fullstendig uforståelige strømmen av videoer og annonser for hudkremer og vinterdekk med pigg som plutselig dukker opp mellom alle barnefødslene, fødselsdagene, kakeoppskriftene og lykkeønskningene?

Storebror ser deg

Tanken om et fullstendig anonymisert internett må du på det mørke nettet for å finne. Vi vanlige dødelige må pent finne oss i å bli overvåket av både Google, Microsoft, Apple, Facebook og «storebror» i det daglige liv.

George Orwell var nærmere sannheten enn  han kunne ha forestilt seg da han skrev romanen «1984» i 1948. Absolutt en bok du bør se nærmere på om overvåkningsparanoiaen kryper tettere på deg hver gang du logger deg på.

Men altså Facebook. Denne enorme sosiale tjenesten som forlengst har blitt en del av vår hverdag, opererer med en algoritme (en presis beskrivelse av en endelig serie operasjoner som skal utføres for å løse et problem eller et sett med flere problemer).

Sjekk denne: Friend request setting. Kanskje får du deg en overraskelse?

Og om du trodde at begrepet algoritme var en nyvinning fra dataalderen, så må du tro om igjen. For ordet stammer fra den persiske matematikeren og astronomen Muḥammad ibn Mūsā al-Khwārizmī (780-850).

Dette er PYMK

For bak facebook-profilen du laget av deg selv skjuler det seg en annen profil. Din skyggeprofil, om du vil. Denne er satt sammen av informasjon fra profiler, kontaktlister og smarttelefoner fra andre facebook-brukere. På denne måten blir «ekstern» informasjon du aldri har gitt til facebook direkte knyttet opp mot din konto. Dette gjør Facebook for å lage et digitalt kart over dine sosiale kontakter og sammenhenger.

Hvordan folk finner deg og kan kontakte deg: Om du er som oss og lar alle instillinger stå som standard så er du - bokstavelig talt - som en åpen bok.

Men dette er ikke noe nytt. Skyggeprofiler har vært en kjent funksjon i Facebook gjennom flere år. Faktisk siden 2013. Men de fleste av oss går gjennom dagen uten å tenke over dette eller blir påvirket på en direkte måte. Og fordi denne skyggeprofilen skjer inne i algoritmen til Facebook, så er det først når en fullstendig uventet venneforespørsel dukker opp at du rynker litt på nesen og spør deg selv om hvordan dette er mulig.

Om du, helt ut av det blå, mottar en forespørsel eller anbefaling så betyr ikke det at Facebook nødvendigvis har snoket i den private email-kontoen til denne personen. Det kan godt dreie seg om at denne-personen-som-du-såvidt-husker-å-ha-møtt-på-en-fest-for-ti-år-siden har mottatt et bilde fra en annen venn (som du kjenner litt bedre), der du for eksempel  er tagget i et fotografi. Og kanskje denne vennen av nesten-vennen du nesten ikke husker å ha møtt ønsker å bli kjent med deg - vips! en venneforespørsel eller et tilbud om å legge denne personen til som venn.

Informasjonsbrønn: Det befinner seg mer informasjon om deg selv og alle du kjenner på mobilen din enn du er klar over.

Denne funksjonen kalles People You Might Know - PYMK.

Det kan også være så enkelt at personen bak denne nye venneforespørselen eller «Venner-du-kanskje-kjenner» -anbefalingen er Facebook-venn med en venn som kjenner en venn som kjenner en venn av deg.

Vag, vagere, vagest...

Når du først setter opp en ny Facebook-konto så får du beskjed om informasjon om dine kontakter vil bli videresendt til Facebook for å «hjelpe deg og andre å finne venner raskere».

Hva betyr egentlig dette?

Det er ikke så greit å bli klok på, for selv om du klikker på lenken «Lær mer om dette» så er selve budskapet så vagt at du aldri blir helt klok på  hva du har godtatt.

For mange venner? De fleste av oss har mennesker på vennelisten som vi ikke engang aner hvem er.

Men se på all den informasjonen du har knyttet til en kontakt på mobilen din. Det kan være alt fra noe så simpelt som kun et telefonnummer og et navn til adresse, arbeidsgiver, interesser, foreninger, klubber, slektninger, venners venner og fotografier. Tenk deretter på den samlede informasjonen som ligger på telefonen din. Informasjon om alle du kjenner til alle du noengang har mottatt en samtale, SMS, Instagram-bilde eller Snap fra og du er i utkanten av det enorme biblioteket av personlig informasjon til hundrevis av personer du går rundt med i bukselomma.

Om du går med på å dele dine kontakter med Facebook så vil tjenesten da forsøke å finne sammenhenger mellom alle du kjenner - uansett hvor perifer denne forbindelse måtte være - og du vil aldri få kjennskap til denne skyggevirksomheten.

Skykggeprofil: Den delen av informasjon om deg som du selv aldri har tilgang til.

Men jeg bruker aldri Facebook-kontoen min, tenker du kanskje. Jeg bruker kun Instagram / Messenger / What's App etc. etc. ( stryk det som ikke passer). Det hjelper fint lite. Facebook eier alle disse selskapene. Og om du skulle være såpass orginal at du kun bruker en lite kjent «uavhengig» tjeneste, så kan du være sikker på at enten Facebook, Google, Microsoft eller hvem det nå måtte være står klar til å overta også denne.

Venners venner blir dine venner

Denne konstante akkumuleringen av data av hundre, kanskje tusenvis av mennesker som er tett eller løselig tilknyttet deg selv eller noen av dine venner og «kontakter», betyr at Facebook vet hver eneste adresse du har bodd på, hver eneste email du har brukt, hvert eneste telefonnummer tilknyttet deg - både fastlinje og mobil. Og ikke nok med det. Facebook kjenner også alle dine brukernavn, avatarer, forumprofiler og obskure nettsider du har besøkt. Alt som alle av dine såkallte «venners» Facebook-profiler har kunnet assosiere med deg - uansett hvor perifert det måtte synes eller hvor lenge siden det er.

Se listen over alle selskaper som er kjøpt opp av Facebook

Og hva Facebook angår så tilhører ikke disse opplysningene deg. De tilhører brukerne som har PYMK' et deg. Og disse sammen med Facebook er de eneste med kontroll over denne gordiske knuten av verdifull informasjon.

Mobilnummer er gull verdt

- Mobilnummer er mer verdifult for disse selskapene enn til og med personnummer, sier sikkerhetsekspert Bruce Schneider til Gizmodo.com.  - Dette fordi vi alle har ingen problemer med å røpe vårt eget telefonnummer til hvem det nå måtte være. De de fleste tenker over er at disse tallene er sterkt knyttet til vår egen identitet og privatliv.

Facebook vil ikke gi deg tilgang til informasjon om hvem av dine «venner» som har delt kontaktopplysninger om deg. Dette er en del av din skyggeprofil, en profil du selv aldri har eller vil få tilgang til.

Journalisten Violet Blue ( pseudonym) skrev for CDNet i forbindelse med skyggeprofileringen til Facebook at: - Alt dette betyr at Facebook har langt mer informasjon om hver enkelt av oss enn vi noengang får vite. Og ikke all denne informasjonen trenger å være korrekt. For selv om du gjør et tappert forsøk på å være restriktiv med å dele telefonnummer og email så får alle disse sosiale nettverk tilgang likevel gjennom alle våre digitale «venner».

Kilder:

Gizmodo

ZDNet

Mashable

Digitaltrends

boingboing

Dailydot

Reddit

techopedia

lifehacker

advances.sciencemag.org

quora