22. julikommisjonen har fastslått at det meste gikk galt for politiet 22. juli. På selve terrordagen, men også i organiseringen av politi og beredskap frem til den dramatiske fredagen i fjor.

– Jeg tar ansvar for politiets håndtering av terrorangrepene, og at denne sviktet på flere plan. Som daværende justisminister beklager jeg på det aller sterkeste, sa Storberget da han møtte til kontrollhøringer nå i formiddag.

– Hypotetisk

Da Storberget gikk av 11. november i fjor var det viktig for ham å understreke at avgangen ikke skulle kobles med hans seks år lange ansvar for justissektoren før 22. juli.

Storberget fortalte at det var familien som var grunnen til at han valgte å gå av som justisminister.

Da 22. julikommisjonens rapport ble lagt frem 13. august i høst var den dramatisk i sin kritikk av politi- og justissektoren.

– Den var utfyllende, grundig og god, erkjente Storberget overfor kontrollkomiteen.

– Men, om du ikke hadde gått av familiære årsaker, kunne du da blitt sittende (etter Gjørv-kommisjonen – red. anm), ville kontrollsjef Anders Anundsen (FrP) vite.

– Jeg har det siste året, som mange andre, sittet med tanker rundt 22. juli. Når det gjelder å ta stilling til det spørsmålet der, har jeg valgt ikke å gjøre det.

– Dette er jo et relevant spørsmål i forhold til det å ta ansvar. Det er jo lett å ta ansvar når man har gått av, spurte Anundnsen.

– Dette er hypotetisk spørsmål. Dette får komiteen vurdere. Jeg har gått av.

I rette med Killengreen

Knut Storberget fastholdt over flere runder nå formiddag at han hadde sørget for masse ressurser til politiet og beredskap.

Han avviste på det mest bestemte at han på noe vis skal ha detaljstyrt tidligere politidirektør Ingelin Killengren på en måte som har hindret henne i å gjøre jobben sin.

– Om dere hadde sett noen av tildelingsbrevene våre, vil jeg si snarere tvert om. Men det var selvfølgelig enkeltprosjekter vi engasjerte oss sterkt i, sa Storberget – som innrømmet at saker han var opptatt av ofte var det samme som media var opptatt av.

Kritisk til Mæland

Presset av komiteen innrømmet Storberget at det var hans ansvar at det IKT-bevilgningene ble som de ble.

Heller ikke Storberget skal ha fått med seg at Killengreen gikk av som politidirektør i protest mot manglende IKT-bevilgninger.

Storberget kritiserte også den neste politidirektøren, Øystein Mæland.

Mæland hadde ikke oversikt over politiets beredskapsplaner da bomben eksploderte i regjeringskvartalet.

– Jeg forutsetter at når folk blir ansatt i så viktige stillinger, så må man bli kjent med planverket som noe av det første man gjør, sa Storberget.