- Jeg var så skuffet at jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre. Det sa ordfører Per-Helge Johansen (Sp) i den lille øykommunen Leka, helt nord i Nord-Trøndelag til fire kommunestyrer i Ytre Namdal mandag. På et felles kommunestyremøte for Bindal, Vikna, Nærøy og Leka svarte han på hvordan det føltes å få beskjed om tvangsvedtaket. Leka-ordføreren kaller kommunesammenslåingen for nedleggelse av Leka.  Sammenslåingen er resultat av et tvangsvedtak i Stortinget i juni.

På spørsmål fra NRK-kjendisen Geir Helljesen fortalte han at han følte at han hadde gjort jobben sin for dårlig og lurte på om en annen ordfører hadde fått et annet utfall.

- Jeg følte jeg hadde sviktet, sa han.

Kjendishjelp: De fire kommunene på grensa mellom Nord-Trøndelag og Nordland måtte ha hjelp av NRK-kjendisen Geir Helljesen for å styre møtet.

Stor motvilje til sammenslåing

I et innlegg i den kommunale Lekaposten nylig kalte Johansen sammenslåingen for en utrolig og uvirkelig opplevelse. «Det er vanskelig nok med sammenslåing når det er frivillig! Hvordan vil det bli når det er ved tvang? Vi ser allerede tegn i tida. Bankene er forsiktige med utlån til bolig – det blir dårligere naboskap i regionen- en mister tilliten og lagånden forsvinner. Det er sånt uvettig maktmisbruk fra myndighetene som starter borgerkrigene i verden.», skriver han i innlegget sitt.

Denne gjengen skal bestemme: Dette er fire kommunestyrer fra Leka, Bindal, Nærøy og Vikna. De skal lage en ny kommune.

Antall kommunestyremedlemmer

- Dette er et historisk møte, sa fylkesmann Inge Ryan da han åpnet det felles kommunestyremøtet på Leka.  Han har ansvaret for å kalle kommunene sammen etter at Stortinget gjorde tvangsvedtaket i juni. I salen satt mange som bare håper på nytt stortingsflertall, ny regjering og et nytt vedtak. Det gjør sammenslåingsprosessen i Ytre Namdal vanskelig.

Men på tross av stor motstand starter arbeidet for å lage en ny kommune. Mandagen diskuterte et felles kommunestyremøte både navn på den nye kommunen og antall medlemmer i det nye kommunestyret. I dag har de fire kommunene til sammen 82 kommunestyremedlemmer. Det er stor enighet om at den nye kommunen trenger mange folkevalgte til å representere alle deler av kommunen. Over 40, sa flere av møtedeltakerne.

Ytre Namdal eller Nærøy

Kommunenavnet må enten bli Ytre Namdal eller det historiske navnet Nærøy, ifølge de som tok ordet. Nærøy er det gamle prostiet i regionen og har derfor tilslutning fra flere enn innbyggerne i dagens Nærøy kommune.

Bindalsordfører Britt Helstad (Ap) er ikke i tvil dersom valget står mellom de to:

- Ytre Namdal. Det er det vi kaller regionen her. Vi ønsker ikke navnet på en av de gamle kommunene, sier hun.

Den nye kommunen må ha levert forslag til kommunenavn og antall kommunestyremedlemmer til departementet før 1. november. Dersom de ikke blir enige, blir det kommunaldepartementet som bestemmer.

Innbyggerprotester

Den mest motvillige ordføreren, Per-Helge Johansen i Leka, var på tross av alt godt fornøyd etter mandagens fellesmøte. Han mener møtet har signalisert samhold mellom de fire kommunene. Han fortalte møtelyden at han var rørt og stolt etter møtet. Det hadde vært viktig for ham å gjennomføre møtet med verdighet. Han åpnet likevel med å si at mandagens møte ikke var frivillig.

Møtt med protestplakater: Fylkesmann Inge Ryan og Leka-ordfører Per-Helge Johansen møter innbyggerne i Leka som absolutt ikke vil ha kommunesammenslåing. Foto: Håvard Jensen

Innbyggerne i Leka viste også sterk motstand til sammenslåing med protestplakater om at ingen tjener på at Leka rakner og at tvang er et dårlig utgangspunkt for godt samarbeid. Folk Adresseavisen snakker med, sier at sammenslåing vil bety Lekas undergang. Allerede på ferje til Leka ble kommunestyrerepresentantene fra de andre kommunene møtt med løpesedler og spørsmål om det er riktig å avfolk dette samfunnet.

Lekaordføreren mener han har de nesten 600 innbyggerne sine bak seg når han kjemper for å få snudd sammenslåingsvedtaket i Stortinget.

Sterkest motstand i Leka

Tidligere i sommer skrev ordfører Per-Helge Johansen (Sp) et innlegg der han oppfordret innbyggerne til aksjon mot dagens fellesmøte. I innlegget skriver han: «Det er sånt uvettig maktmisbruk fra myndighetene som starter borgerkrigene i verden»

I juni vedtok Stortinget å slå sammen Bindal i Nordland, Leka, Vikna og Nærøy. Reaksjonene mot tvangsvedtaket har vært sterkest i Leka som er den minste kommunen av de fire, men også Bindal med om lag 1500 innbyggere håper at et nytt stortingsflertall skal omgjøre vedtaket om sammenslåing.

Bindal skifter også fylke

Bindalsordfører Britt Helstad (Ap) slår fast at kommunen hennes motvillig må slå seg sammen med tre andre kommuner og i tillegg skifte fylke fra Nordland til Trøndelag.

- Men dersom vedtaket ikke blir omgjort i det nye Stortinget, skal jeg gjøre mitt beste for at dette skal bli bra for folket i Bindal, sier hun.