Dermed har det nasjonale kultursenteret nok en gang greid å få tak i en høyaktuell Olsokprofil, som i flere programmer under Olsokdagene blir å finne på Stiklestads talerstol.

- Stiklestad er en arena for gode samtaler og viktige debatter, og evner å bruke historien til å forstå nåtiden, og debattere hvordan vi skal møte framtiden. Det er viktig, både i et norsk og et internasjonalt perspektiv. Jeg gleder meg derfor til å delta på Olsokdagene i sommer, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Les også: Advarer mot å behandle Syria-krigere annerledes

Krevende og utfordrende

Utfordringene har stått i kø siden Jens Stoltenberg ble Natos øverste leder i 2014: Putins Russland, Den islamske staten (IS), Nord-Koreas atomtrusler og en uforutsigbar Trump er bare noe av det han må hanskes med. I tillegg kommer pengetrøbbel og interne krangler innad i forsvarsalliansen, som har 28 medlemsland.

Stoltenberg uttalte i fjor høst at verden er farligere i dag enn den har vært på en generasjon.

- Det er mer uforutsigbart, og det er vanskeligere fordi vi har så mange utfordringer på samme tid. Vi har spredning av masseødeleggelsesvåpen i Nord-Korea, vi har terrorister, ustabilitet, og vi har et mer påståelig Russland, sa Stoltenberg til Dagbladet i fjor høst.

Og det er i dette bildet Stoltenberg kommer til Stiklestad.

- Gjennom talerstol-programmene ønsker vi å sette et tydelig fokus på aktuelle og relevante utfordringer som samfunnet står overfor enten av religiøs, kulturell eller politisk art. Derfor blir det umåtelig interessant å få besøk av Stoltenberg, som står i mange av disse utfordringene til daglig, sier Turid Hofstad, direktør ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK).

Les også: - Man kan ikke bruke jagerfly mot soloterroristen

- Sterk stemme

For de fleste er Stoltenberg utvilsomt mest kjent som Norges statsminister i en årrekke. I en verden i forandring, har han nå en av de mest krevende, utfordrende og spennende jobber man kan ha. Han ble nettopp gjenvalgt for to nye år som generalsekretær for Nato, og på Stiklestad vil publikum få møte ham både i et foredrag og i en samtale med Anne Grosvold.

- Med Stoltenberg på talerstolen under Olsokdagene får vi en sterk internasjonal stemme og samfunnsaktør. Dette blir en unik mulighet for folk flest å få et innblikk i hvordan man på toppnivå i Nato vurderer verdenssituasjonen. Vi kan knapt få noen personer som er mer aktuelle på talerstolprogrammet. Stoltenberg sitter nært alle de store spørsmålene som verdenssamfunnet er stilt ovenfor nå, understreker Hofstad.

Les også: - Vi må ta vare på mangfoldet

Aktuell og relevant

SNK-direktøren sier det alltid er interessant å kontakte potensielle aktører for Olsokdagene.

- Å snakke med folk som ønsker å bidra på talerstolen er noe av det mest inspirerende vi gjør. Alle vil hit, og de som ikke har mulighet blir oppriktig lei seg, og ber om å få en ny sjanse året etter. Det er tydelig at det ligger mye kraft i Stiklestad-navnet, sier Hofstad, som mener dette også fører til at det nasjonale kultursenteret må strekke seg videre i utviklingen av talerstolen, og styrking av samfunnsaktørrollen som stedet har.

Les også: Bare tre av 15 olsokprofiler på Stiklestad er kvinner

Kjente stemmer

Programmene med foredrag og samtaler under Olsokdagene har de siste årene trukket fulle hus på det kjente slagstedet. Og Jens Stoltenberg er i godt lag når han entrer Stiklestad-scenen i slutten av juli. Natos øverste sjef etterfølger Geir Lippestad som var Olsokprofil i fjor. Andre Olsokprofiler har vært Sidsel Wold (2016), H.K.H Kronprins Haakon (2015), Børge Brende (2014), Guri Hjeltnes (2013), Dick Harrison (2012), Jonas Gahr Støre (2011), Ingelin Killengreen (2010), Jan Egeland (2009), Anne Aasheim (2008), Gunnar Stålsett (2007), Gudmund Hernes (2006), Kåre Willoch (2005), Thomas Hylland Eriksen (2004), Karsten Alnæs (2003), Jostein Gaarder og Tor Åge Bringsværd (2001).

Olsokprofil 2017: Geir Lippestad. Foto: Foto Kristin Svorte, Adresseavisen
Olsokprofil i 2016: Sidsel Wold. Foto: LEIF ARNE HOLME, Adresseavisen
Olsokprofil i 2015: H.K.H Kronprins Haakon. Foto: LEIF ARNE HOLME, Adresseavisen
Olsokprofil i 2011: Jonas Gahr Støre. Foto: LEIF ARNE HOLME, Adresseavisen