- Vannkraft er bærebjelken i energiforsyningen vår og den aller viktigste fornybare energikilden i Norge, sa den ferske olje- og energiministeren da han åpnet forskningssenteret Hydrocen i Trondheim. Han slo fast at tida for store vannkraftutbygginger ikke er forbi. Det betyr at stempelet «varig vern» ikke gjelder lenger. Statsråden vil ha debatt om utbygging av vassdrag som tidligere er varig vernet.

Hundre år med vannkraft

Hundre år etter at vannkraftlaboratoriet åpnet på Gløshaugen som ett av de første bygningene til NTH, er det tid for nok en storsatsing på vannkraftforskning. Mandag åpnet forskningssenteret Hydrocen som skal sikre at norsk vannkraft skal være verdensledende også i framtida. Samtidig skal senteret øke kunnskapen for mer miljøvennlig vannkraft. NTNU, Sintef og Norsk institutt for naturforskning (Nina) står sammen om forskningssenteret. Forskningsrådet, kraftbransjen og forskningsinstitusjonene skal til sammen bruke 384 millioner kroner på senteret i løpet av åtte år.

Hydrocen er ett av åtte nye forskningssentre for miljøvennlig energi med støtte fra Norges forskningsråd. De første sentrene ble opprettet etter klimaforliket i Stortinget i 2008.

Gamle anlegg

Vannkraften er selve grunnlaget for det moderne Norge. Etter hundre år er svært mange av anleggene gamle, men i forskningsmiljøet i Trondheim er det stor tro på framtida.

- Framtida er grønn og går på strøm, sa Oluf Ulseth i Energi Norge i sin tale ved senteråpningen. Han understreket av vannet kan vare evig, men anlegg og teknologi gjør det ikke.

- Det er stort behov for reinvestering og videreutvikling, sa Ulseth i talen.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Hvor ren er «ren» vannkraft?

Debatt om verneplanene

Statsråd Terje Søviknes sa i sin åpningstale at dette senteret befester Trondheim som teknologihovedstad i Norge. Han slo fast at en ny satsing på forskning og utbygging av vannkraft er nødvendig når vi skal gå over til fornybar kraft og bli et lavutslippsamfunn. Derfor mener han vi trenger ny vannkraftutbygging og vil ha debatt om verneplanene.

- Når vi nå gradvis skal gå over fra fossil til fornybar så må vi diskutere om alle de verneplanene vi har, skal stå der til evig tid.

- Hvilke vassdrag tenker du på?

- Vi har jo en del vassdrag som er vernet mot vannkraftutbygging. Jeg sier ikke at det blir en snarlig endring, men syns det er en viktig politisk debatt som vi må ta i Norge. Vannkraft er den viktigste ressursen vi har når vi skal gå fra fossil til fornybar energi.

Opo og Vefsna

Han viser til Opo-vassdraget i Odda som førte til store flomskader i 2014. Sist høst varslet regjeringen at de ønsker å oppheve det varige vernet av vassdraget og åpner for regulering og vannkraftutbygging også som flomsikring. Han snakker også om å oppheve det varige vernet av Vefsna-vassdraget i Nordland.

- Og flere kan komme, men jeg vil ikke ta konklusjonene på dette nå. Dette er en viktig debatt for energinasjonen Norge.

- Hvor viktig er vannkraft for Norge?

- Det er helt avgjørende. Det er bærebjelken i kraftforsyningen vår. Vi er så heldige i Norge at vi har 98 prosent av elektrisiteten vår fra fornybar kraft og vannkraften er helt sentral i det bildet.

Forskningsrådet stiller høye krav

Og nå skal det nye senteret i Trondheim bruke 48 millioner kroner i året i åtte år på å fornye vannkraften. Halvparten av pengene kommer fra Forskningsrådet som stiller høye krav. Senteret skal drive førsteklasses forskning på området. Det skal utvikle nye teknologier for mer effektiv, fleksibel og sikker vannkraft, og det skal utvikle kunnskap og teknologi som reduserer miljøpåvirkning av kraftproduksjonen. Hydrocen skal være et verdensledende forskningssenter.

Når dette forskningsprosjektet avsluttes i 2024, er kravet fra Forskningsrådet at Norge skal ha styrket sin posisjon innen vannkraft og vannkraftbransjen skal ha doblet sin verdiskapning. Det skal også ha skjedd en økt eksport av kunnskap og leveranser innen vannkraft.

- Det er en fantastisk dag i dag. Vi har jobbet intenst for å få dette til. Jeg har gåsehud, sa senterleder Hege Brende under mandagens åpning. Hun slo fast at utfordringene står i kø. De skal utvikle framtidas teknologi og samtidig ivareta miljø og klima.

- Vi er utrolige klare til å sette i gang, sa hun.

I 1970 skrev Adressa om Mardøla-aksjonen: Mens demonstrantene lenket seg fast og politiet «kvesset knivene», måtte avisene finne sin plass i konfrontasjonen mellom naturvernere og kraftutbyggere.

Åpning av Hydrocen: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) og senterleder Hege Brende på omvisning Foto: Christine Schefte, Adresseavisen
Dagens vassdragsforskning: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) og senterleder Hege Brende, Hydrocen på omvisning på vassdragslaboratoriet. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen