Slitne etter en lang dag. Og sultne. Airin Elisabeth Sandslett og Else Målfrid Boine bor i Alta, men er i Tråante i anledning feiringen av 100-års jubileet og samenes nasjonaldag. Det er tid for middag på Indian Tandoori og de har bestilt to reinsdyrvarianter til forrett, og tradisjonell indisk mat til hovedrett.

Valgte indisk

- Vi har feiret i hele dag, vært i Nidarosdomen blant annet, og synes indisk var et bra alternativ for middag i dag. Men jeg må si at det egentlig er viktig for meg å få tilberedt reinsdyrkjøtt på min egen måte, sier Boine som kommer fra Karasjok, men bor i Alta.

- Jeg gleder meg til å spise indisk mat også, og vi har vært innom lavvoen på torvet der det var veldig mye god samisk mat, supplerer Sandslett, før de prøver seg på forretten «Shamikebab».

Almas, Caya, E. C. Dahls, Folk og Fe, Havfruen, Røst, To rom og kjøkken, Tavern, Lian og Mathallen byr alle på forskjellige retter med reinsdyrkjøtt denne uken. Indian Tandoori har laget en spesialmeny med blant annet kvernet reinsdyrkjøtt med linser, reinsdyrkjøtt kokt i rødvin og kokos, og nanbrød fylt med urtemarinert reinsdyrskav.

Nanbrød med reinskjøtt falt i smak

- Dette minner om leverpostei. Dessverre, dette ble nok litt for spesielt, sier Sandslett om reinsdyrkjøtt med linser, noe Boine er enig i.

Nanbrødet med reinsdyrskav derimot, vekker stor begeistring hos begge.

- Dette var kjempegodt. Nydelige smaker, sier Boine.

- Ja, dette var veldig godt. Dette vil jeg virkelig anbefale videre. Spennende med indisk krydder her, sier Sandslett om det indiske brødet med reinsdyrkjøtt, rucola, og yoghurtdressingen raita.

- Vi synes det er hyggelig å tilby reinsdyrkjøtt til de mange besøkende i Trondheim denne uken. Vi er ikke så vant til reinsdyr i India, så det er første gang vi setter reinsdyr på menyen. Dette er spennende og nytt for oss også, sier Gurbaz Singh ved Indian Tandoori, og tilføyer at de har fått mye god tilbakemelding fra både samiske gjester og andre.

Les mer: Spektakulært, på samisk

Stor etterspørsel

Det er stor interesse for samisk mat, ifølge Aslaug Rustad i «Oi! Trøndersk mat og drikke» som står bak restaurantprosjektet med samisk mat på menyen.

- Det har vært lang kø utenfor lavvoen vår på torvet i Trondheim der det er mulig å smake og kjøpe samiske matvarer og matretter. Og det er generelt stor etterspørsel etter reinsdyrkjøtt i Norge, så dette en populær råvare. Jeg har lært nå under Tråante at det er like mye omega 3 og omega 6 som det er i torsk og østers. Derfor har dette kjøttet også en ekstra helsegevinst, sier Rustad.

- Men spiser unge mennesker reinsdyrkjøtt?

- Ja, og det er det som er så morsomt med at så mange forskjellige restauranter har satt reinsdyrkjøtt på menyen denne uken, at de kan lage det på en annen måte. Da kan man få frem nye retter i tillegg til de tradisjonelle rettene som bidos og finnbiff, sier Rustad.

Flere reinsdyretter på menyen

- Det er stappfullt i to etasjer i kveld og rundt 70–80 prosent av disse igjen har forhåndsbestilt reinskjøtt, forteller Roar Hildonen, daglig leder ved «To rom og kjøkken». Denne uken kan du blant annet velge gravet reinsdyrkjøtt som forrett og langtidsstekt mørbrad av reinsdyr som hovedrett.

- I sesong er reinsdyrkjøtt en råvare i verdensklasse. På fransk heter det «terroir» og er en betegnelse på reinsdyr som beiter i høyfjellet og spiser de vekstene de har gjort i hundrevis, kanskje tusenvis av år. Man kjenner et fotavtrykk i smaken med tydelig viltkarakter. Dette er kjøtt som smaker, sier Hildonen. Selv kommer han opprinnelig fra Vadsø, men kan ikke skilte med å ha samisk blod i årene, i alle fall ikke i nær fortid.

Kortreist rein

- Jeg er vokst opp med reinskjøtt, og har vært med på både slakting og reinsamling. Og «To rom og kjøkken» har alltid reinsdyrkjøtt på menyen i sesong, sier Hildonen som er opptatt av kortreiste og lokale råvarer. Reinsdyrkjøttet han serverer kommer fra Røros.

foto
Reinsdyrkjøtt ved elleve restauranter: Aslaug Rustad, daglig leder Oi! Trøndersk mat og drikke (t.h) og Roar Hildonen, daglig leder «To rom og kjøkken» (t.v) studerer kjøkkensjef Ole M. Sætnan når han skjærer reinsdyrkjøtt i skiver. Foto: Morten Antonsen
foto
Falt i smak: Nanbrød med urtemarinert reinsdyrkjøtt blir servert i anledning samisk nasjonaldag og 100-års jubileet. Else Målfrid Boine får servert reinsdyrkjøtt av Gurbaz Singh, Indian Tandoori . Foto: Morten Antonsen